Tosbağa 75 yaşında

Tüm Volkswagen modellerinin atası ve bizde Tosbağa, Kaplumbağa, Vosvos olarak anılan efsane otomobil 27 Aralık'ta 75 yaşını doldurdu.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde (1938) Nasyonal Sosyalistlerin lideri Hitler’in bir “prestij projesi” olarak başlayan efsane, her ne kadar savaş sebebiyle gecikse de 27 Aralık 1945’te banttan inmeyi başardı.

1930’larda Adolf Hitler tarafından “halk arabası” (Almanca’da Volkswagen) olarak başlatılan proje, Ferdinand Porsche’nin (Porsche’nin kurucusu) tasarladığı bir prototiple 1939 yılında gün ışığına çıktı. Ancak araya giren İkinci Dünya Savaşı, otomobilin seri üretimini uzunca bir süre erteledi.

Arka koltukta Ferdinand Porsche’nin oturduğu 1939 Volkswagen Type 1 cabrio prototip.

Hitler Almanyası’nın savaşı kaybetmesi sonucu idareyi eline alan İngilizlerin kurduğu askeri hükümet, 1945 yılında Volkswagenwerk GmbH üzerindeki vesayeti de üstlendi. Savaşta harabe haline gelen Volkswagen fabrikası onarıldı ve İngiltere güdümlü Askeri Hükümet, Ağustos 1945’te fabrikaya 20 bin adet araç sipariş etti.

Seri üretim bandından inen ilk Type 1 bugün 75 yaşında

EFSANENİN DOĞUŞU

27 Aralık 1945 tarihine gelindiğinde, bizim Tosbağa, Kaplumbağa veya Vosvos diye isimlendirdiğimiz efsane model Volkswagen Type 1 üretim bandından indi.

1945’in son ayını 55 adetlik üretimle kapatan Vosvos, 1946’da her ay bin adetlik üretimle 1 yılda 12 bin adede çıktı. Ama bu askeri hükümetin koyduğu üretim kotasını karşılamaktan çok uzaktı. Nedeni ise savaştan büyük bir kayıpla çıkmış ülkenin enerji ve hammadde konusundaki yetersizliğiydi.

Mart 1946’da bininci otomobilin banttan inme töreni.

TARİHİN EN ÇOK SATAN İKİNCİ OTOMOBİLİ

1947’ye gelindiğinde ülke toparlanmıştı ve şirket, kurumsal yapılanmaya hız verdi. Bir satış ve satış sonrası hizmet sistemi kuran Volkswagen, otomobili Alman halkına daha çok satmaya odaklandı. Yurt dışından gelen talep üzerine aynı yıl Model Type 1 Almanya dışına da ihraç edilmeye başladı.

1949’da eski Opel yöneticisi Heinz Nordhoff’un fabrika müdürü olarak atanmasıyla birlikte, sonraki on yıl içinde üretim çarpıcı bir şekilde arttı.

Bir işçi, 1947’de VW fabrikasında bir gövde parçasını kaynaklıyor. Ferdinand Porsche araç maliyetinin daha düşük ve gövde dayanımının daha güçlü olması için arka camları küçük tasarlamıştı.

10 YILDA 1 MİLYON OTOMOBİL

Bir milyonuncu otomobil, Tip 1 üretiminin başlamasından 10 yıl sonra, 1955’te montaj hattından çıktı.

Üretimi, son 30 yılı Meksika’da olmak üzere 2003 yılına kadar devam eden Vosvos, dünyanın her bölgesinde farklı farklı isimlerle anıldı.

1955’te Vosvos üretimi 1 milyon adede ulaştı.

Toyota Corolla tacını elinden alıncaya kadar dünyanın en çok satan otomobili unvanını taşıyan Vosvos, 15 milyon 800 bini Almanya olmak üzere dünyada toplam 21.529.464 adet üretildi.

1998 yılında Beetle efsanesini yaşatmak için New Beetle adıyla yeni bir otomobil tasarlansa da bu, ne pazarda ne de insanların kalbinde efsane Vosvos’un yerini tutamadı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu