Seat 53 bin panelle kendi elektriğini üretiyor

Dünya otomotiv endüstrisinde kullanılan en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri, Seat’ın Martorell fabrikasında yer alıyor. Yaklaşık 40 futbol sahasına eşit bir alan üzerinde bulunan ve 53 bin güneş panelinden oluşan bu santral, yıllık 17 milyon kWs elektrik üretiyor. Bu üretim ile günde 3 milyon cep telefonu şarj edilebiliyor veya 15 bin nüfuslu bir kasabanın elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

İspanya ve güney Avrupa’yı, yıl boyunca toplamda yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin saat boyunca aydınlatan güneş ışığından Seat, otomotiv endüstrisinde kullanılan en büyük güneş enerjisi santrallerini kullanarak yararlanıyor.

276 bin metrekare alan kaplayan bir güneş enerjisi santrali

Şirket, 2013 yılında yaklaşık 40 futbol sahasına eşdeğer bir alan üzerinde, 53.000 güneş panelinden oluşan 6 güneş enerjisi santralini kurdu. Atölye binalarının çatısına ve geçici depolama alanına yerleştirilen paneller, hizmete girdikleri tarihten itibaren 112 milyon kWs üzerinde elektrik üretti.

3 milyon cep telefonunu şarj etmeye yetecek elektrik üretiliyor

Santral, her yıl 17 milyon kWs’nin üzerinde elektrik üretiyor, bu da 15.000 nüfuslu bir kasabanın tüm elektrik ihtiyacını karşılamaya veya yıl boyu her gün 3 milyon telefon şarj etmeye yetecek bir miktar. Üretilen bu enerji fabrikada kullanılıyor ve Martorell’in toplam elektrik tüketiminin yüzde 6’sına karşılık geliyor. Santralin devreye girmesinden bu yana, 67.000 otomobil güneş enerjisi kullanılarak üretildi.

Drone ile kuşbakışı gözetim

Santralin bakım çalışmalarında bir drone kullanılıyor. Ayda bir kez tüm tesisin üzerinden uçan bu drone, üzerindeki sensör ve termal kamera yardımıyla güneş panellerini analiz ediyor ve yerden 35 metre yükseklikten inceleyebiliyor.

Karbon emisyonunu azaltıyor

Santral, fabrikanın yıllık COemisyonunu yaklaşık 4.000 ton azaltarak, bölgede hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Bu, beş Central Park’a eşdeğer 17 kilometre karelik yeşil alana denk bir sonuç. Şirket, su tüketimini, CO2 emisyonunu ve atık miktarı gibi çevresel göstergelerini 2010 yılının yarısı seviyesine çekmeyi amaçlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu