Geleceğin otomobillerinde kullanılacak 10 teknoloji

Otomobiller birçok kişi için adeta bir tutku olarak tanımlanabilir. Siz de geleceğin araç teknolojileri konusunda heyecanlı olanlardan mısınız? Sizin aracınız belki bu teknolojileri taşıyacak kadar lüks olmayabilir, ancak siz de olsun ya da olmasın gelecekte birçok araç bu teknolojilere sahip olacak. Otomobiller her sene daha güvenli ve teknolojik hale geliyorlar.

Çoğu otomobilde yapılan yenilikler sadece motor ve gövdeyle de sınırlı kalmıyor. Başlangıçta otomobillerin kullanım amacı A noktasından B noktasına ulaşabilmek içindi. Ancak bugün otomobil kullanımı ulaşımın yanında sürüş zevki ve eğlence gibi amaçlarla da kullanılıyor. İşte sürüş zevkinizi maksimize edecek gelecekteki araçlarda kullanılacak 10 teknoloji.

 

10. Şoförsüz Sürüş Sağlayan Otonom Arabalar

Bu teknoloji hakkında şu ana kadar birçok şey duyduğunuza eminiz. Bu konudaki teknoloji neredeyse piyasaya çıkmaya hazır. Kendinden tahrikli otomobillerde GPS, lazer, görsel ve diğer sensörlerin kombinasyonları kullanılarak şoför olmadan sürüş sağlanabilecek. Bu alandaki otomobillerin çoğu elektrikli otomobiller olacak.

 

9. HUD Göstergesi

Gelecekteki otomobiller şimdiki otomobillerin yanında maksimum sürüş güvenliğine sahip olacaklar. Otomobillerde yer alacak olan HUD ekranı yola dair tüm bilgilerin sürücüye ön taraftaki bir ekrandan verilmesini sağlayacak. Şu anda halihazırda HUD ekranları kullanılıyor. Ancak gelecekteki HUD ekranları şimdikilerden çok daha fazla bilgi içerecek ve mevcutlardan daha yararlı olacak.

 

8. Yakıt Verimi

Yakıt verimi geleceğe ait bir teknoloji olarak görünmeye bilir. Ancak yakıtın verimli kullanımının önemi gün geçtikçe artıyor. Yakıt giderleri, toplam araç giderleri içerisinde ile 30’luk bir kısmı oluşturuyor. Bu giderin oldukça düştüğünü, örneğin benzin deponuzu yılda sadece 1 sefer doldurduğunuzu düşünün. Bu uygulama gelecekte gerçekleşecek. ABD’de yayınlanan yönetmeliğe göre ülkede satılan otomobillerin 2025 yılından itibaren 54 MPG yakıt verimliliğine sahip olması gerekiyor.

 

7. Biyometrik Anahtar

Anahtar kaybettim, yedek anahtar nerede? Gibi söylemler gelecekte tarihi karışacak. Yakında vücudunuz aracınızın anahtarı haline gelecek. Günümüzde birçok otomobil anahtar kumanda ile açılıyor. Gelecekte ise arabanızı çalıştırmak için böyle bir aygıt kullanmanıza gerek kalmayacak. Tıpkı parmak izi kullanan telefonlar gibi yakında otomobiller de parmak iziyle çalışmaya başlayacak. Aracınızı herhangi bir anahtar kullanmadan parmak izinizle çalıştırabileceksiniz.

 

6. Uygulamalar

Günümüzde otomobiller gittikçe eğlenceyle ilgili yönlerini daha fazla ön plana çıkarıyorlar. Apple ve Google gibi firmalar araba ekranları için kendi sistemini yaratıyor. Yeterince araç onların yazılımı kullanmaya başladığında birçok arabada bu uygulamalar kullanılmaya başlayacak.

 

5. Sağlık Monitörü

Otomobil kazaları hala ölüm oranı oldukça yüksek olan kazalar arasında yer alıyor. Birçok kaza insanların araç sürmesi esnasında uyuya kalması, araç başında sağlık sorunu yaşaması gibi sebeplerle meydana gelebiliyor. Gelecekte araçlar arabayı süren kişilerin sağlık durumlarını izlemelerini olanaklı hale getirecek. Günümüzde bazı lüks otomobillerde bu uygulanıyor.

 

4. Sürücü Destek Sistemleri

Sürücüsüz arabalar ne denli popüler olursa olsun, sürüş zevkinden vazgeçmek istemeyecek ciddi bir kesim bulunacaktır. Ancak bu sürücüler bilgisayardan ciddi biçimde yardım alabilecekler. Gelecekte teknolojiler, otomobilin tüm çevrenin farkında olmasına ve sürücünün izni olmadan tepki vermesini olanaklı hale getirecek. Böylece sürücünün fark etmediği olası sorunlar sebebiyle kaza yaşanmasının önüne geçilecek.

 

3. Araç-Araç İletişimi

Araçların birbirine çarptıkları kazalar, trafikte sıkça karşılaşılan kaza türleri arasındadır. Gelecekte geliştirilecek teknolojiler sayesinde araçlar birbirleriyle iletişim halinde olacaklar ve çarpışma gibi kazaları önlemek için birbirlerini uyarabilecekler. Gelecekte arabaların birbirine çarptığı kazalar tarihe karışacak.

 

2. Kendini İyileştiren Boya

Kendini iyileştiren boyalar günümüzde kullanılmaktadır. Ancak bu boyaların maliyetleri biraz yüksektir. Eğer aracınızda bir çizik bulunuyorsa bunun onarılması günümüzde birçok işlemi gerektirmektedir. Otomobil firmaları ekonomik sebeplerle bu icadı henüz sistemlerine dahil etmemiş olsalar da teknolojinin ileri aşamalarında otomobillerde de bu sistem kullanılmaya başlayacak.

 

1. Kumaş Malzeme

BMW tarafından bu malzeme kullanıldı bile. Bu arabanın dış yüzeyi adeta bir kumaşla kaplı ve kumaşın şekli değişebiliyor. Otomobillerde kullanılan bu kumaş oldukça esnek bir yapıya sahip. Aracınızın aynı şekle sahip olması gerekmiyor ve sıkıldığınız anda şekli değişebiliyor. Bu araçlarda aynı zamanda çizilme ya da boyanın solması gibi sorunlar bulunmuyor. Gelecekte BMW’de kullanılan bu kumaş dış yüzey birçok otomobilde kullanılır bir hale gelecek.

Kaynak: https://exploredia.com/top-10-future-car-technologies/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu