Chip krizi Eylül’de otomotiv satışlarını vurdu!

Otomobil ve hafif ticari araç satışları, chip krizi nedeniyle Eylül ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 36,9 oranında azaldı. Buna rağmen Ocak-Eylül dönemi toplam satışları geçen yıla göre halen yüzde 13,1 daha yüksek.

Yarı iletken elektronik yonga (chip) yetersizliği, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor. Hem yerli üretim hem de ithal araçlarda yaşanan tedarik sorunu, satışlardaki tempoyu her geçen ay daha da düşüyor. Özellikle son üç ayda siparişleri karşılamakta güçlük çeken sektör, tüketicilere 2-3 aylık teslimat süreleri veriyor.

Türkiye’de satılan araçların yarısı ülkemizde üretilmesine rağmen, tıpkı ithal araçlarda olduğu gibi yerli üretim modellerde de tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre binek otomobil ve hafif ticari araç satışları Eylül ayında 57 bin 141 adet gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,9 oranında düşüş gösterdi. Otomobil satışlarında yüzde 39,1’lik bir kayıp yaşanırken, hafif ticari araç satışlarındaki düşüş yüzde 28,8 oldu.

Ocak-Eylül döneminde ise toplam satış 558 bin 145 adedi buldu. Son üç ayda satışlardaki gerilemeye rağmen 9 aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 13,1 oranında artış var. Binek otomobil satışları Ocak-Eylül döneminde 434 bin 800 adet gerçekleşerek yüzde 11,9’luk bir artış gösterirken, 123 bin 345 adet satılan hafif ticari araçlardaki artış ise yüzde 17,5 oldu.

Binek ve hafif ticari araç toplam satışları 2021’in ilk üç ayında yüzde 59,7, ikinci üç ayda yüzde 51,2 artarken, Temmuz, Ağustos ve Eylül’den oluşan üçüncü çeyrekte yüzde 31,8 oranında küçüldü.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu