Superb’e makyaj yaradı

Skoda ailesinde evin büyüğü Superb önemli bir makyaj operasyonu geçirdi. Otomobilde artık şarj edilebilir hibrit seçeneği de var.

Skoda’nın en prestijli dört kapılı sedan modeli Superb, yeni LED Matrix farları, otomatik uzun far, yeni sürücü destek sistemleri ve daha fazlasıyla içeride ve dışarıda önemli yenilikler kazandı.

Önde, uzun zamandır beklenen LED Matrix farlara kavuşan Superb, bunu far grubu içine yerleştirilmiş ‘Skoda Crystal Lighting’ yazısıyla ilan ediyor. Gece sürüşlerinde büyük kolaylık sağlayan ve karşıdan gelen sürücülerin gözlerini de düşünen otomatik uzun/kısa far teknolojisiyle de tanışan Superb, bunu ön cama yerleştirilmiş küçük bir kamerayla gerçekleştiriyor.

Bu arada, şerit takip sistemi, tabeladan hız sınırı okuma ve uyarı, öndeki aracı takip ve otonom frenleme, bisikletli ve yaya algılama, kör nokta uyarısı gibi güvenlik ekipmanları da Superb’de mevcut.

Ön tamponu tamamen yenilenen, altızgarası genişleyip yeni sis lambası ve yeni kromajlı aksesuarlar kazanan Superb’in panjur çerçevesi daha kalın hale gelirken, ızgaradaki kromajlarda çiftledi.

Yanda beklenmedik şekilde kapı kolları değişen otomobilin kapı eteklerindeki çıkıntı üstüne de ince krom çıtalar geldi.

En belirgin değişikliği ise arka cephede yaşadı. Önde olduğu gibi arka lambalarda da tamamen led kullanılan otomobil, makyajla birlikte kromajlı çıtaya doydu. Ön ve yanlarda gördüğümüz kromaj çıta arka cepheyi de boydan boya süslüyor. Farları ortadan ikiye bölen çıta, otomobili kaba bir Audi A3 Sedan kopyası olmaktan da kurtarıyor.

Arkadaki en radikal değişiklikse alışık olduğumuz yuvarlak “kanatlı ok”un yerini, geniş aralıklarla ve büyük harflerle yazılmış “ŠKODA” yazısının alması. Volvo’nun başlattığı bu stili Çek markada da aslında, en taze modelleri Kamiq ve Scala’dan biliyoruz.

Aracın uzunluğu 8 mm artmış görünse de bunun sebebi gövde ölçülerinin değişmesi değil, ön ve arka tamponların yenilenmesi.

Otomobilin iç mekanına geçerken şık bir ayrıntı dikkat çekiyor, kapı açıldığında yere bir ışık olarak yansıyan “ŠKODA” yazısı.

Superb, dışarıdaki kromaj cümbüşünün bir benzerini iç mekanda yaşıyor. Farklı donanım seçeneklerinde farklı döşemeler sunan aracın ön konsolu krom elemanlarla süslü. Skoda, deri ya da alcantara koltuklar için özel dikiş renkleri de tasarladı. Koltukların altında bulunan saklama alanları ise şimdi aydınlatmalı. Aracı, donanım seçeneklerinin en tepesinde oturan Laurin & Klement seçeneği ile satın alanlar, siyah veya bej renkli alcantara kaplamalara da sahip olacak.

Skoda’nın “akılcı çözümleri” yeni Superb ailesinde de kendisini gösteriyor. Superb Combi’de bulunan ve bagaj panelinin altına gizlenen geniş saklama alanı, hareket ettirilebilen bir bar sayesinde bu bölgedeki bagajları düzenleyebilme olanağı sağlıyor.

Kaputun altında ise yine VAG grubundan tanıdığımız 3 benzinli ve 3 dizel seçenek bulunuyor. Benzinli ünitelerin en düşük hacimli üyesi olan 1.5 TSI motor, 150 beygir güç üretiyor ve 6 ileri manuel ya da 7 ileri DSG şanzıman seçeneği ile sunuluyor. Bir üst seviyede ise 2.0 TSI motorun 190 hp ve 272 hp seçeneklerine sahip versiyonları var. İki versiyon da standart olarak 7 ileri DSG şanzıman ile eşleştirilmiş fakat 272 hp gücündeki versiyonu tercih edenler, dört çeker bir otomobile de sahip olacak.

Dizel motor tarafında ise yine yakından tanıdığımız 120 beygirlik 1.6 TDI motor var. Sadece DSG şanzımana sahip bu seçeneği 150 ve 190 beygir alternatif güç sunan 2.0 TDI motor takip ediyor.

Superb’in bir de sürprizi var. Makyajlı Superb’de Skoda’nın ilk kez kullanacağı plug-in hybrid versiyon da olacak. Volkswagen Passat GTE’dekinin bir benzeri olan hibrit sistem, 1.4 TSI motor ile 115 beygir gücündeki bir elektrikli motoru birleştiriyor. 7 ileri DSG şanzıman ile eşleştirilen ünitenin toplam çıkış gücü 218 hp olarak açıklandı. Patronun oğlundan aldığı 13 kWh’lık batarya sayesinde 55 kilometreyi tamamen elektrikli motorla gidebiliyor.

Bu arada hibrit sistemin bagaj hacmini ciddi bir miktar düşürdüğünün de altını çizelim. Liftback model, hibrit tercih edilmesi durumunda bagaj hacmi 625 litreden 485 litreye, station wagon ise 660 litreden 510 litreye düşüyor.

Çoğu hibrit otomobilde bulunduğu gibi yeni Superb’de kullanıcısını tamamen elektrik modunda gittiği süre boyunca uyaracak. Skoda’nın araca eklediği yeni teknolojilerden biri de 360 derecelik görüş açısı sunan “Trailer Assist” adındaki güvenlik seçeneği olacak.

Makyajlı Superb modelleri Avrupa’da bu yıl içinde satışa çıkacak. Hibrit seçeneği ise 2020’nin ilk günlerinde satışa sunulacak. Yenilenen Superb’in ülkemize gelmesi 2020’yi bulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu