Borç batağındaki Ssangyong dördüncü kez el değiştirdi

1997 yılından bu yana hisseleri üç kez el değiştiren ve son olarak Aralık 2020'de mahkemeden bir kez daha iflasını isteyen Güney Koreli otomotiv üreticisi Ssangyong Motor, dördüncü sahibi tarafından devralındı.

Güney Koreli Ssangyong, girdiği borç batağında dördüncü kez el değiştirdi. Edison Motors Co. liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından 305 milyar won’a (mevcut döviz kurlarıyla 255 milyon USD) satın alınan SsangYong Motor’a bir can simidi daha verildi.

Güney Koreli SsangYong, 25 yılda üç kez el değiştirmesine rağmen borç batağından çıkamadı. dördüncü kez hisseleri satılan Ssangyong, 2020 yılının aralık ayında yapılandırdığı borçlarını da ödeyemeyince mahkemeden iflasını istemişti.

Ayrıca Okuyun

1997’de Daewoo (şimdiki GM Kore) tarafından devralınan şirketin zarar etmesi ve borçlarını ödeyememesi nedeniyle yüzde 51’lik hissesi 2004’te Çinli SAIC’e satıldı. Tescilli teknolojiyi çalmak ve SsangYong’u çürümeye terk etmekle suçlanan SAIC, 2009’da SsangYong’u bırakmak zorunda kaldı. Bu süreçte şirket bir kere daha kriz yaşadı ve Seul mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Güney Kore yasalarına göre tanınan 3 aylık sürede Hintli Mahindra&Mahindra SsangYong’un yüzde 74.65 hissesini 463,6 milyon dolar ödeyerek devraldı. Ancak şirket, aldığı borçları ödeyemeyerek bir kez daha iflas sürecine girdi.

2010’da Mahindra tarafından satın alınan şirket, bu süreçte de sorunlu bir varlık olmaktan kendini kurtaramadı. Kredi ödemelerini zamanında yapamayan şirket, yapılandırma istediği borcu da süresi içinde ödeyemeyince bu kez 21 Aralık 2020’de Seul mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. O tarihten itibaren devlet vesayeti altında bulunan Ssangyong, şimdi dördüncü kez el değiştiriyor.

SsangYong’un 2020’de kayyumluk için başvurduğunda 60 milyar won (50 milyon USD) borcu olduğu bildirilmişti. 2021’de sadece 84.496 araç satabilen ve bir önceki yıla göre satışları yüzde 21 düşüş yaşayan Ssangyong, Reuters’e göre Ocak-Eylül 2021 döneminde 238 milyar won (198 milyon USD) işletme zararı bildirdi.

Şirketin yeni sahibi olan konsorsiyumun lideri Edison Motors’un Ssangyong ile ilgili planları şu anda net değil, ancak elektrikli ve hibrit otobüsler üreten Güney Koreli Edison Motors’un otomobil pazarına geçmek için büyük planları var. Tesla’yı geçmek ve “elektrikli araç endüstrisinin elması” olmak gibi iddialar ortaya atan Edison, önemli girişimlerde de bulundu.

Tesla Model S ve Mercedes EQS ile rekabet edebilmek için 644 hp (480 kW / 653 PS) güç üreten ve sadece 2,5 saniyede 100 km/s hıza ulaşabilen Smart S’yi üretmeyi amaçlıyor. Yine Mercedes EQE’ya rakip Smart E’yi ve Tesla Model 3’e rakip olacak Smart A’yı üreteceğini açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu