Büyütech, Türkiye’nin İlk Kamera Teknolojileri Üretim Merkezi’ni Açtı

Togg’un kamera tedarikçisi olan Büyütech, Türkiye’nin ilk kamera teknolojileri üretim merkezini Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde açtı.

2 milyon euronun üzerinde sermaye ile Gebze Bilişim Vadisi’nde kurduğu Teknoloji Üretim Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışa T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mehmet Fatih KACIR, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Milletvekili Sn. Mustafa Varank, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Orhan Turan ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Albert Saydam katıldı.

İlk olarak sahneye Büyütech’in kurucu ortakları Ömer Orkun Düztaş ve Alparslan Işıklı çıktı. Büyütech’in başarı hikayesininin nasıl başladığını anlatan Düztaş, hedeflerinin 2026 yılı sonunda uluslararası arenada aranılan bir firma olduğunu belirterek; “Yeni teknolojilerle, farklı kamera ve görüş sistemleri üzerinde çalıştıklarını, uluslararası bir marka yaratmak için yatırımlarını sürdürdüklerini,” söyledi. Alparslan Işıklı ise; 2026 yılı sonunda üretim kapasitelerini 3 milyona çıkarmayı planladıklarının altını çizdi.

2021 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüsüne elinde Büyütech’in araç kamerasıyla çıkan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ise konuşmasında; girişim firmalarının ortaya çıkmasının, projelerin üstüne düşmekle ve kamu olarak verilen desteklerle olduğunu dile getirdi.

Varank, “2021 yılında kürsüye elimde Büyütech’in araç kamerasıyla çıktığımda ‘Togg’da bu kameraları kullanacağız,’ demiştim. Şuanda Togg’daki kamerları Büyütech üretmekte. O dönem, ODTÜ’de arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimde 12 kişiyle küçücük bir ofiste çalışıyorlardı. Oralardan buralara gelmek, Türkiye’nin ilk kamera teknolojileri üretim merkezini açmak, hep birlikte bu işlerin üstüne düşmekle, kamu olarak verdiğimiz desteklerle oluyor. Togg yüzde 100 yerli mühendislerin geliştirdiği araç olmasa böyle bir araca teknolojiyi ve kamerayı entegre edemezdik.” diye konuştu.

Açılışa teşrif eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise; “Büyütech 2011 yılında, bizim deyimimizle girişimcilerin can suyu olan, Bakanlığımız Teknogirişim Sermaye Desteği ile kuruldu. Büyütech’i Teknogirişim’den Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ne, 7 farklı program kapsamında destekledik. Ve bu destekler sayesinde Büyütech bugün, Togg’un sürücü yorgunluk algılama ve çevresel görüş kamera sistemlerini üretiyor. Merkezin yüksek teknolojiyle lens montajı yetkinliği hem Büyütech’i hem de mobilite ekosistemimizi çok daha ileriye taşıyacak. Büyütech teknoloji girişimi, 2023 yılı içinde girişim sermayesi fonlarından toplam 4 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Togg’un yanı sıra otomotiv sektörünün küresel devleri ile de yeni nesil kamera sistemleri üzerine AR-GE çalışmalarını sürdürüyor. Bu başarı hikayesi aynı zamanda, son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşa ettiğimiz AR-GE ve inovasyon ekosisteminin de kat ettiği mesafeyi ortaya koyuyor. İnanıyorum ki, girişimcilik ekosistemi önümüzdeki dönemde çok daha fazla Turcorn’lar çıkaracak ve bunlar arasında mobilite girişimlerimiz de yer alacak. Yerli ve milli otomobilimiz Togg’a değer katarak bizleri gururlandıran Büyütech ekibini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum,” şeklinde konuştu.

Konuşma yapanlar arasında bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da ülkedeki girişimcilik ekosisteminin gelişebilmesi için tüm aktörlerin girişimi destekleme ve onlarla işbirliği kurma noktasında aktif rol oynamalarını teşvik etmek istediklerini söyledi. Kurumsallaşmayı sağlayamayan girişim firmalarının uzun vadede ayakta kalmayı başaramadığını belirten Turan, “Ülkemizde büyüme potansiyeli sağlayan girişimlerin önündeki en önemli problemleri, sermaye açığı ve kurumsal yapısının tesis edilememesi olarak görüyoruz. Kurumsallaşmayı başaramayan şirketlerin uzun vadede ayakta kalmayı başaramadıklarına şahit oluyoruz. Bu sorunların giderilmesinde atılacak her adımın, ülkemizin iktisadi kalkınmasına katkıda bulunacağını biliyoruz,” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı’ndan sonra söz alan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam da Büyütech’i ‘fırtınaya’ benzeterek; “Girişimcilik, devlet desteği, yanlışlardan ders çıkarmak ve bir ağ oluşturarak yılmadan, üstüne de adım adım koyarak başarmak… Bu fırtınada şans faktörü var ama bir de bilinmeyen faktörler var. Togg bence dönüm noktası,” ifadesini kullandı.

Açılışa ayrıca, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa AYHAN, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Farplas Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Serter ve KROS Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Deniz Özgür Kurtuluş da katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu