Tedarik sorunları nedeniyle otomotiv pazarı 4 aydır küçülüyor

Mikro çip kaynaklı tedarik sorunu otomotiv pazarını küçültmeye devam ediyor. Temmuz ayından bu yana daralan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Ekim ayında da yüzde 40 küçüldü.

2021 yılının ilk 6 ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 55,4 gibi oldukça yüksek bir artış yakalayan otomobil ve hafif ticari araç pazarı, ağırlığı mikro çip kaynaklı tedarik sorunları nedeniyle Temmuz ayından beri geriliyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin son yayınladığı rapora göre; otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2021 Ekim ayında %40,1 oranında daraldı. Bu daralmada otomobil pazarı geçen yılın aynı ayına göre %46,9 kan kaybederken, hafif ticari araç pazarındaki kayıp %11,7 oldu.

Bu yılki satışlar geçen yıla göre hala yüksek

Tüm bu olumsuz verilere rağmen, ilk 6 aydaki yüksek büyüme nedeniyle 2021 Ocak-Ekim dönemi, bir önceki yıla göre büyüme trendini sürdürüyor. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,5 artarak 614.891 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre %2,2 oranında artarak 475.312 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da %13,2 artarak 139.579 adede ulaştı.

Pazarın yüzde 90’ı küçük ve kompakt sınıf

Pazarda bir başka etkense araç vergileri. Ekim’de satılan araçların %89,7’si vergi oranları düşük olan B ve C segmentlerindeki araçlardan oluşuyor. C segmenti otomobiller 22.282 adetle %55 pay alırken, B segmenti otomobillerin payı, 14.060 adetle %34,7 oldu.

Satışlar neden düştü?

📌 Pandemi nedeniyle küresel tedarik zincirinde kopmalar oldu.
📌 Mikroçip fabrikalarında hem pandemi kısıtlamaları hem de doğal afetler nedeniyle üretimler düştü.
📌 Nakliye ve konteyner yetersizliği hem sevkiyatı etkiledi hem fiyatları yükseltti.
📌 Limanlardaki pandemi önlemleri teslimatı yavaşlattı.
📌 Artan döviz kuru üretim maliyetini artırarak araç fiyatlarını yükseltti.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu