Zam yapan markalar kredi paketinden çıkarıldı

Türkiye’de üretim yapan Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Renault ve Toyota, yerli modellerine son 6 ayda yaptıkları zam nedeniyle kamu bankalarının sunduğu araç kredisi paketinden çıkarıldı.

Koronavirüs kriz ve sektördeki durgunluğa rağmen zor bir süreç atlatarak ve sonrsında yaşanan gelişmelerle hızla ayağa kalkan otomotiv sektöründe fiyat artışı durdurulamıyor.  Haziran ayından itibaren düşük faiz desteği ve kredi destek paketi ile otomotiv pazarı yükseliyordu. Ancak kamu bankaları yaptığı ortak açıklama ile yapılan yüksek fiyat artışları sebebiyle 6 üreticiyi kredi destek paketinden çıkarttığını açıkladı.,

2020 Ocak ayından bu yana tedarik sıkıntısı yaşayan otomotiv sektörü, koronavirüs nedeniyle fabrikaların durdurulması, taleplerin artmasına etki ederek zirve yaptı. Bu nedenle ikinci el araçlarda da göze çarpan muazzam bir fiyat artışı yaşandı. Bunun beraberinde araç fiyatları kurla doğru orantıda artış gösterdi. Fakat liste fiyatlarının incelenmesi sonucu 6 markanın Türkiye’de ürettiği bazı modellerinde kurdan bağımsız ciddi artışlar dikkat çekti.

Konuyla ilgili bankalardan yapılan ortak açıklamada: “Kredi kampanyalarının firmalar tarafından fiyat artışı için bir fırsata dönüştürülmemesi ve olası fiyat artışları ile vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için; açıklanan kredi paketlerinin kapsamına ve amacına uygun olarak faaliyet gösteren firmalarla çalışılacağı, sunulan uygun finansman imkanını, ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı olarak müşterilere yansıtan firma olması durumunda ilgili firmaların kredi paketi kapsamı dışına çıkartılacağı 02.06.2020 tarihli basın açıklamamızla kamuoyuna duyurulmuştu. Bugün gelinen noktada, Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmalarının belirtilen açıklamalara rağmen fiyat artışları yaptıkları görülmüştür. Yerli üretimi teşvik amacı taşımasına ek olarak bireysel ve kurumsal müşterilerimizin düşük maliyetli finansmana erişimini amaçlayan taşıt kredisi paketinin amacına aykırı hareket eden Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmaları kredi paketi kapsamından çıkarılmıştır” denildi.

Covid-19 süreci sonrası normalleşme döneminde, sosyal mesafeli, maskeli, düşük kapasite ile üretim, servislerdeki işçi sayısının yarıya indirilmesi dolayısıyla servis sayılarının iki katına çıkması gibi ekstra giderler markaların maliyetlerini önemli derecede artırıyor. Ocak temmuz döneminde kur artışlarına paralel artışın çok üzerinde fiyat değişimleri olduğu göze çarptı. Öyle ki bazı modellerde yüzde 30’a kadar varan yükselişler oldu.

Peki hangi marka ne kadar zam yaptı? İşte sizler için tablo haline getirdik.

Koronavirüs sonrası normalleşme dönem ile birlikte haziran ayında beklentilerin üzerine çıkan otomotiv sektörü yeni bir rekor ile gündemde. Artan fiyatlar ve pandemiye rağmen pazardaki normalin üzerinde talep temmuzda da devam ediyor. Tarihin en yüksek satış rakamına ulaşılan temmuz ayında 100 bin adeti geçmesi bekleniyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Türkiye’deki pandemiden çıkış süreci ve toparlanma diğer Avrupa ülkelerine göre daha hızlı olduğunu gözlemliyoruz. İç pazarda çok büyük canlılık var, yıl sonuna kadar daha da gelişmesini bekliyoruz. Ticaride hibrit ve elektrikli araçların ihracatının artmasıyla rakamların adetten bağımsız olarak yükseleceğini görüyoruz.”

Haydar Yenigün – Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı / Ford Otosan Genel Müdürü

Sene başında gerçekleşen tahminlerin pandemiye rağmen çok üzerine çıkılacağını vurgulayan Yenigün sözlerine şu şekilde devam etti: “Dürüst olmam gerekirse bizim istediğimizin de tahmin ettiğimizin de çok üzerinde bir talep var ve artarak devam ediyor. Temmuz ayının Türkiye tarihinin rekorunu kırarak 100 bin seviyesine çıkabileceğini gözlemliyoruz. Bu seviye toplam pazarın 1 milyon seviyelerine çıktığı yılın bile çok üzerinde. Bu her ne kadar çok araç satıyormuşuz gibi bir ortam yaratsa da elimizde araç olmamasından dolayı talebe yetişemediğimiz için zor durumda bırakıyor. Bu bir üreticinin son isteyeceği durum. Toplam pazar öngörümüzü ise 800-850 bin seviyelerine çıkabileceği yönünde güncelledik ancak kredi paketi ile ilgili yaşanan gelişmeler muhtemelen olumsuz yönde bir etki yaratacaktır.”

Haydar Yenigün dünya otomotiv pazarları hakkında da görüşlerini dile getirdi: “Global pazarları gözlemlediğimizde, görüyoruz ki, endüstriler toparlanıyor, ancak bir yıl öncesine kıyasla rakamlar hala önemli ölçüde düşük. Avrupa pazarı normalleşirse, toparlanma daha hızlı olacak. İhracat bizim için çok önemli. Pandeminin gidişatı ve Avrupa pazarlarının durumuna göre yıl sonu öngörülerimizi revize ediyoruz. Esas otomotivin toparlanışı bizim ihracat yaptığımız pazarların toparlanmasına bağlı.”

Geleceğin giderek daha yakın bir dönemde değişimleri getireceğini vurgulayan Yenigün, “Elektrikli araçlar önümüzdeki yıllarda artacak ancak tek markanın tek modeli için hayatta olan elektrikli teşvikinin kapasmı genişletilmeli” dedi. Tamamen yeni Ford Kuga, mHibrit, hibrit ve plug-in hibrit versiyonları ile sunuluyor. Yeni Ford Transit Custom ve Tourneo Custom PHEV, 1.0 litrelik EcoBoost range extender 17 kullanarak 50 km’ye kadar sıfır emisyon aralığı veya 500 km’ye kadar menzil sunuyor. Yeni Fiesta ve mHibrit teknolojili Focus EcoBoost Hibrid ve ödüllü 1.0 litre EcoBoost 2020 içinde satışa sunulacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu