Cumhurbaşkanlığından VW talimatı: Çakarlı Passatlara son!

Türkiye'ye yatırım yapmaktan vazgeçen Volkswagen'e Cumhurbaşkanlığından karşı atak geldi. Cumhurbaşkanlığı, başta Passat olmak üzere, Volkswagen ve Audi marka araçların artık makam arabası olarak kullanılmaması konusunda bakanlıklara talimat verdi.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in siyasi nedenlerle Türkiye’de fabrika kurmaktan vazgeçmesine Cumhurbaşkanlığından karşılık geldi. Cumhurbaşkanlığı, birçok kamu kurumunda makam arabası olarak kullanılan başta Passat modeli olmak üzere yine aynı grup içinde olan Audi araçların değiştirilmesi için bakanlıklara uyarı yaptı.

VOLKSWAGEN TÜRKİYE YATIRIMINDAN VAZGEÇMİŞTİ

Volkswagen, 2020 yılı içinde Manisa’da fabrika kurmak için çalışma başlatmış, şirket kurmuş ve arsa temin için girişimlerde bulunmuştu. Ancak Alman marka, önce Türkiye’nin Suriye’de yaptığı askeri operasyonlar sonrası siyasi bir karar alarak, projeyi askıya aldığını açıkladı. Daha sonra projenin iptal edildiğini belirten Volkswagen CEO’su Herbert Diess, kendisinin projeyi sürdürmekten yana olduğunu, ancak siyasi nedenlerle Volkswagen üst yönetiminin vazgeçtiğini açıkladı. Manisa’da geçen yıl inşasına başlaması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araçlık kapasiteye sahip olması ve yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam etmesi öngörülüyordu.

Herbert Diess – Volkswagen CEO’su

3 MARKA ÖNERİYE SUNULDU

Volkswagen’in fabrikadan siyasi nedenle geri adım atmasına hükümet kayıtsız kalmadı. Sözcü’de Veli Toprak’ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı, başta Passat olmak üzere, Volkswagen ve Audi marka araçların artık makam arabası olarak kullanılmaması konusunda bakanlıklara uyarıda bulundu. Alman malı makam araçlarının peyderpey değiştirilmesini istedi.

Renault Talisman

Türkiye’de yatırımı olan otomotiv şirketlerine öncelik verilmesi ve araç kiralamalarının Renault, Ford ve Toyota marka araçlardan seçilmesi istendi. Üst model kiralamalarda Renault Talisman ve Ford Mondeo modellerin tercih edileceği öğrenildi.

Ford Mondeo

115 BİN MAKAM ARACI

Türkiye’de kamuda halen 115 bin makam aracı bulunuyor. Bu rakam Fransa’da 65 bin, İtalya’da ise 29 bin.  Sadece 2019 yılında kamunun taşıt kirası için devletin kasasından  537 milyon 706 bin TL para çıkmıştı. Türkiye bu alanda dünya lideri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu