Brisa, Tarihindeki İhracat Rekorunu Kırdı

Brisa, finansallarını etkin risk yönetimi, güçlü işletme sermayesi yönetimi, başarılı kanal ve ürün portföyü yönetimi ile sağlamlaştırdı. 87 ülkeye Lassa markasının ihracatını yapan Brisa, yeni bir rekora imza atarak ihracatta tüm zamanların en yüksek sevkiyatını gerçekleştirdi. Şirketin ilk çeyrek dönem toplam ihracatı, 80,5 milyon USD’a ulaştı. Dijital araç takip sistemleri pazarı lideri Arvento Mobil Sistemleri satın alma sürecini tamamlayan Brisa, liderliğini lastiğin ötesine taşıyarak, “Yolculuğun Lideri” oldu.

Bridgestone ve Lassa ana markalarıyla Türkiye lastik pazarı lideri Brisa, 1 Ocak-31 Mart 2022 dönemine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation iştiraki Türkiye lastik sektörü lideri Brisa 2022’nin ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergiledi ve paydaşlarına değer kattı. Yılın ilk çeyreğinde, Şirketin toplam cirosu 2,7 milyar TL, FAVÖK büyüklüğü ise geçen yılın aynı dönemine göre %101,5 artışla 795 milyon TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde Şirket, artan maliyet baskılarına karşın etkin risk yönetimi ile karlılığını korudu, işletme sermayesini, satış kanallarını ve ürün portföyünü dengeli bir şekilde yönetti. İşletme sermayesi devir hızı, 2022 ilk çeyreğinde -9 gün seviyesine ulaştı.

Bu büyümeyi sağlamak için katma değerli üretimle uluslararası faaliyetlerinde yüksek performansa odaklanan Şirket, stratejik adımlarını hayata geçirdi. Brisa, Lassa markası ile şu ana kadar bir ayda gerçekleşmiş en yüksek sevkiyat adedine Mart 2022’de ulaştı ve ihracat tarihindeki en yüksek ilk çeyrek sevkiyat rekorunu da kırmış oldu. İhracat satış gelirlerini 49 milyon USD’a ulaştırdı ve atılımlarıyla ilk çeyrek dönemi güçlenerek tamamladı. Şirket, Şubat 2022 itibariyle Lassa markasıyla 17 ülkede pazar payı da kazandı.

Brisa, ilk çeyrek döneminde lastik odağındaki mevcut iş portföyünü mobilite çözümleri işine dönüştürmek için Arvento Mobil Sistemleri’ni satın aldı. Bu satınalma, şirketin lastiğin ötesinde öncü hizmetlerini büyütmesini, filo sahipleri ve sürücülerin hayatlarını kolaylaştıran, verimlilik ve üretkenlik getiren bir çözüm ortağı olmasını sağlayacak.

Brisa’nın 2022 yılı birinci çeyrek performansını değerlendiren Brisa CEO’su Haluk Kürkçü; “Ülkemizin kalkınması sürecindeki üretim sorumluluğumuzla operasyonlarımızın devamlılığını en yüksek seviyede verimlilikle sağladık. Geçtiğimiz dönemin zorlu küresel ve yerel koşullarında, stratejik önceliklerimize odaklanarak, maliyet ve masraflarımızı doğru yönettik, istikrarlı ve dengeli büyümemizi sürdürdük. Pandeminin hafiflemesine dair işaretler aldığımız bu dönemde, durgunluk yaşanan pazarların kısmen canlandığını gözlemliyoruz. Yılın ilk iki ayındaki verilere göre, özellikle doygunluğa ulaştığını gözlemlediğimiz Avrupa yenileme pazarı, binek ve hafif ticari araç lastikleri segmentinde dikkat çeken çift haneli büyümeler kaydetti. Bu koşullar altında, ihracatta elde ettiğimiz performans şirketimizin toplam performansı için büyük önem arz etti. İhracat pazarları arasında denge oluştururken, çalışmalarımıza da ivme kazandırdık. Faaliyet gösterdiğimiz uluslararası pazarlarda Lassa markamız ile önemli bir ihracat sevkiyatı rekoruna imza attık. Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerinden toplam 17 ülkede pazarın üzerinde performans kaydettik ve pazar payımızı artırdık. Brisa tarihinde bir ayda yapılan en yüksek sevkiyat adedine ulaştık ve bugüne kadar ilk çeyrekte ulaşılan en yüksek ihracat rekorunu da kırmış olduk. Tüm bu sonuçlar küresel ölçekte tercih edilirliğimizi ve başarımızı kanıtlıyor” dedi.

Yurt içinde ise, yenileme pazarı lastik talebinin büyüdüğünü belirten Kürkçü;Bayilerimizle beraber hem tüketici hem de ticari segmentte ilk çeyrek hedefinin üzerinde satış adetlerine ulaşarak, lastik markalarımız Lassa ve Bridgestone ile liderliğimizi sürdürdük.  Otopratik ve Propratik mağaza sayımız 95 oldu. Yıl sonuna kadar 140 noktaya ulaşacağız” dedi.

Haluk Kürkçü, otomotiv dünyasındaki elektrikli dönüşümünü destekleyecek şekilde mağazaları geleceğe hazırladıklarını belirterek ekledi: “Mağaza çalışanlarını elektrikli ve hibrit araçların hızlı bakımına yönelik eğitimlerle güçlendiriyoruz. Elektrikli araçların yaygınlaşmasında önemli bir ihtiyaç olan mağazalarımızdaki e-şarj istasyonları 15’e ulaştı. Bu yıl sonunda 35’e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı bakım hizmeti veren mağaza zincirleri arasında tüketicinin aklındaki ilk marka olan Otopratik’in iş ortakları, Brisa ve Sabancı Holding’in güçlü çatısı altında kârlı, verimli ve güvenilir bir iş modeli ile güçleniyor. İşlerimizi ‘lastiğin ötesine’ taşıyoruz. Araç kullanıcılarına lastiğin ötesinde zenginleştirilmiş hizmetlerle kapsamlı bir deneyim sunmak önceliğimiz. Dijital filo çözümlerimizle 700 binin üzerinde lastiğe dokunduk ve müşterilerimize 16milyon TL tasarruf sağladık. Satın alma sürecini tamamladığımız Arvento Mobil Sistemler ile mobilite telematik ve lastik çözümleri sunmak için çalışıyoruz. 56.000 filo müşterisinin sürüş verilerinin analitiğiyle hem ürünlerimizin araç altındaki performansını pazara verildikten sonra değerlendirme ve takip etme, ek olarak da ortak ürün ve hizmet geliştirme fırsatları var. Veri analitiğine dayalı filo yönetim hizmetleri ile müşterilerimize kolaylık, verimlilik ve üretkenlik sağlayacağız.”

Kürkçü, ülkemizin hem üretimde hem de coğrafi konumu sebebiyle çok önemli lojistik fırsatları olduğuna dikkat çekerek; “İhracat pazarlarındaki tecrübemiz, sektörel uzmanlığımız, lojistik konumumuz, müşteri odaklı çevik iş yönetim modellerimiz, dijital dönüşümden aldığımız güç ile rekabet içinde olduğumuz ülkelere karşı avantajlıyız. Önümüzdeki dönemde de bu fırsatları ve potansiyeli gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, 2050 yılı için verdiğimiz net sıfır emisyon hedefimize bizleri ulaştıracak aksiyonları bugünden alıyor, düşük karbon ekonomisine katkı sağlayan çalışmaları hayata geçiriyoruz. Son dönemde, yılda 3 bin ton CO2 salımının önüne geçecek bölgenin en büyük güneş enerjisi çatı yatırımını Aksaray Fabrikamızda yaptık. Şirketimizde tüm bunları mümkün kılan çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza, çalışmalarımıza inançları için hissedarlarımıza teşekkür ediyorum ” dedi.

Küresel lastik sektörü, otomotiv pazarında kaydedilen daralmaya rağmen, büyüme kaydetti. Pandemi kaynaklı hareket kısıtlamaları hafiflediğinden, kat edilen mesafe artık birçok pazarda pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Bu da dünyada yenileme kanalı lastik satışlarının güçlü büyümesini destekledi. Yılın ilk iki ayında, yenileme binek ve hafif ticari lastik pazarı, geçen senenin aynı dönemine göre adetsel olarak önemli ölçüde büyüme kaydetti. Büyüme Avrupa pazarlarından geldi. Türkiye yenileme lastik pazarı ilk 3 aylık verilerinde ise, talebin zorlu küresel koşullardan etkilenmesine rağmen halen bir büyümenin olduğunu ancak ilk 2 ay gibi güçlü ilerlemediğini görüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu