Norveç’te içten yanmalı motor dönemi sona erdi

Kendi pazarına göre en çok elektrikli aracın satıldığı Norveç'te konvansiyonel içten yanmalı motora (ICE) sahip araçların dönemi kapanıyor. Elektrikli otomobil pazar payının %84'e ulaştığı Norveç'te dizel ve benzinli otomobillerin payı %5'in altına indi.

Dünya hızla elektrikli otomobile yöneliyor. Bu konuda en yavaş hareket eden ülkelerden biri olan Türkiye’de bile son bir yılda önemli bir artış yaşandı. 2021 yılı Türkiye otomobil satışları bir önceki yıla göre yaklaşık %8’lik bir kayıp yaşarken, elektrikli otomobil satışı %237 artış gösterdi. Aynı performans Ocak 2022 tarihinde de devam ediyor. Binek otomobiller geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık %18’lik bir düşüş yaşadı ama elektrikli otomobil satışları %61,5 arttı.

Hyundai Ioniq 5

Elektrikli araç konusunda dünyanın en istekli ülkesi ise en başından bu yana Norveç oldu. Norveç’te konvansiyonel içten yanmalı motor (ICE) devri neredeyse sona erdi. Ocak ayında Norveç’te satılan yaklaşık 8 bin (7.957) aracın sadece 387 adedini ICE motorlu otomobiller oluşturdu. Audi Q4 E-Tron, 643 adetle neredeyse tüm içten yanmalı motora sahip araç satışlarını ikiye katlarken, bir dönemin Avrupa Fatihi VW Golf, satış listesinde ilk 20’ye bile giremedi.

BMW iX

Norveç Karayolu Trafik Bilgi Konseyi (OFV) tarafından açıklanan satış verilerine göre, elektrikli otomobillerin Norveç’teki pazar payı, geçtiğimiz yıla göre %30,7 artarak %83,7’ye ulaştı. İkinci sırada yine elektrikli motorla desteklenen hibrit otomobiller geliyor; hibritin Norveç pazarındaki payı %4,7 olarak açıklandı. Dizel motorlu araçlar pazardan sadece %2,7 pay alırken benzinli otomobilleri payı %2,2’de kaldı.

Skoda Enyaq

İlk yirmi otomobil arasında ICE motora sahip tek model ise Toyota RAV4 oldu. Sıralamanın en tepesinde 643 adetlik satışla Audi Q4 E-Tron yer alırken onu 477 adetle ile Hyundai Ioniq 5 ve 444 adetle BMW iX izledi. İlk 5’i 389 adet elektrikli SUV ile Skoda Enyaq ve tesadüfen aynı satış adedine sahip kuzeni Volkswagen ID.4 tamamladı.

Volkswagen ID.4

Satılan araç sayılarının etkileyici olmaktan çok uzak olmasının iki sebebi var. Birincisi, her ne kadar zengin olsa da Norveç’in sadece 5,4 milyonluk bir nüfusa sahip olması, ikincisi de Ocak ayında binek otomobil satışlarının 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 22,8 düşmesi.

Konu hakkında düşüncelerinizi bizim le yorum olarak paylaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu