Şok haber: SsangYong iflasını istedi

Güney Koreli otomotiv üreticisi SsangYong, Seul Borsasına iflasını bildirirken, mahkemeye de iflas başvurusunda bulundu.

Güney Koreli otomobil üreticisi SsangYong Motor, alacaklılarına 54.4 milyon dolarlık bir borcu ödeyemediği için iflas başvurusunda bulundu. Şirket, Güney Kore Borsası’na iflasını bildirirken, Seul mahkemesine de mali iflas başvurusunda bulundu.

SsangYong, Kore Kalkınma Bankası (KDB) ve diğer yabancı alacaklılardan daha önce borç yapılandırması istemiş, borcun 150 milyar won (135 milyon dolar)’lık kısmını ödemiş, kalan borçlar içinse 5 ay erteleme talep etmişti. Ancak o 5 ay, 21 Aralık 2020 tarihinde doldu ve SsangYong, borcun kalan kısmını ödeyemeyeceğini bildirerek 21 Aralık 2020, saat 15:00 civarında Seul mahkemesine iflas başvurusunda bulundu.

2011 yılında da iflas noktasına gelen Güney Koreli otomobil üreticisi SsangYong, Hintli Mahindra & Mahindra tarafından yüzde 74.65 satın alınarak kurtarılmıştı. Ancak, yeni sahibi dokuz yılda SsangYong’u krizden çıkarıp kârlı hale getirmeyi başaramadı.

SsangYong’un Güney Kore’deki Pyeongtaek fabrikası

İFLAS DİLEKÇESİ HER ŞEYİ ANLATIYOR

SsangYong Motor, mahkemeye verilen iflas dilekçesinde ve yaptığı açıklamada: “SsangYong (Motor), tüm ödenmemiş borçlarını şimdi ödeyecek olursa şirketin ciddi şekilde etkileneceği inancına dayanarak mahkeme makamına iflas başvurusu yapma kararı aldı” dedi.

Güney Kore’de iflas başvurusu yapmak, SsangYong Motor’un dramatik bir şekilde yeniden yapılandırılmaya gönüllü olduğu anlamına geliyor ve şirket içindeki kişiler bunun maaşlarını ve elektrik faturalarını ödemek için mali yardım karşılığında en az yüzde 20 işten çıkarmalar anlamına geleceğini öne sürüyor.

SORUN NİSAN AYINDA BELLİ OLDU

COVID-19 salgını nedeniyle şirketteki durum keskin bir şekilde kötüleşti. Bu süreçte sadece araba satışları düşmekle kalmadı, ana şirket Mahindra, SsangYong’un yeni modeller geliştirmesi için gereken 423 milyon dolarlık yatırım desteğini de vermedi. Hintli şirket, 2020 Nisan ayında, SsangYong’a yeni yatırım yapmayacağını, kendi ekonomik sorunlarına odaklanacağını açıklamış, alıcı bulunursa hisseleri satacağını bildirmişti.

Mahindra’nın sorunlu Kore operasyonlarına sermaye enjekte etmesi beklenirrken, Hintli şirket, SsangYong’un yönetim haklarını HAAH Automotive’e devretmeyi planlıyordu. Ancak Hindistan Hükümeti buna izin vermeyince plan iptal edilmek zorunda kaldı.

Şirket, motor üretimini de kendi bünyesinde yapıyor.

KORE HÜKÜMETİ KURTARMA KONUSUNDA GÖNÜLSÜZ

Kore hükümetinin de SsangYong’u iflastan kurtarmak için herhangi bir girişimde bulunmadığı ve bu konuda bir planı olmadığı ifade ediliyor. Analistler, yetkililerin SsangYong Motor’a yapılacak desteğin ülkedeki yabancı yatırımcı otomobil üreticilerine yanlış sinyal göndereceğinden endişe duyduklarını söylüyorlar.

“Eğer hükümet SsangYong’u kurtarırsa, GM Kore bir kez daha mali destek isteyebilir ve Renault-Samsung da aynı desteği bekler” diyen Güney Kore Otomotiv Teknoloji Enstitüsü yönetici danışmanı Lee Hang Ku, The Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Hükümet her batanı kurtaramaz” dedi.

2018’de Kore Devlet Kalkınma Bankası, Amerikan otomobil grubunun 10 yıl ülkede kalması karşılığında zararda olan GM’e 750 milyon dolar destekte bulunmuştu. Buna rağmen GM, son yıllarda Güney Kore’deki fabrikalarında üretimi önemli oranda düşürdü. Aynı şekilde Samsung Motor’u satın alan Renault’nun üretimi de önceki yıllara göre daha düşük.

3 AY SÜREYLE TÜM MAL VARLIĞI DONDURULDU

İflas süreci kapsamında, SsangYong’un potansiyel bir alıcıyla anlaşma yapmak veya alacaklılarla borç yapılandırmasını müzakere etmek için üç ayı olacak. Güney Kore Ticaret Bakanlığı, şirketin yasal işlem başlatması ile birlikte 3 ay süreyle alacaklılara karşı tüm mal varlığının dondurulduğunu açıkladı. Buna gerekçe olarak, SsangYong’un satışı için müzakerelerin “halen devam ettiğini” gösterdi. 3 ay içinde yeni bir borç yapılandırması anlaşmasına gidilemez veya şirket hisseleri satılamazsa mahkeme iflas kararı verecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İlgili taraflar ve SsangYong’un borç sahipleriyle yapacağı görüşmelerden sonra, mahkeme, iflas programının ayrıntılarını kesinleştirecek” denildi.

SsangYong Motor’un yüzde 74.65’ine sahip olan Mahindra’nın JP Morgan Chase Bank’a 14 Aralık’ta 54 milyon ABD doları tutarındaki ödemeyi yapmadığını doğrulamasının ardından SsangYong Motor’un iflas başvurusu zorunlu hale gelmişti

.

SsangYong’un 2020 yılında makyajladığı son modeli Rexton.

REXTON’UN GELECEĞİ BELİRSİZ

Ancak analistler bu olayın geleceği konusunda şüpheli. Firma, ardı ardına 15 çeyrekte zarar kaydederken, az sayıda yeni model olması sebebiyle satışlar düşüyor. Ekim ayında şirket, 2017’den beri üretilen ikinci nesil Rexton’u makyajlayarak Kore’de satışa sundu ve Mart 2021’de Avrupa’ya ulaşması planlanıyordu. Ancak iflas başvurusuyla birlikte aracın Kore dışında satışa çıkıp çıkmayacağı belirsiz hale geldi.

SORUN UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR

SsangYong, uzun süredir finansal sıkıntı yaşıyor. 1997’de Daewoo’nun (şimdiki GM Kore) SSangYong’u devralmasının ardından işler iyi gitmedi ve şirketin yüzde 51’lik hissesi 2004’te Çinli SAIC’e geçti. Tescilli teknolojiyi çalmak ve SsangYong’u çürümeye terketmekle suçlanan Çinli SAIC, 2009’da SsangYong’u bırakmak zorunda kalınca şirket bir kere daha kriz yaşadı ve Seul mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Güney Kore yasalarına göre tanınan 3 aylık sürede Hintli Mahindra&Mahindra SsangYong’un yüzde 74.65 hissesini 463,6 milyon dolar ödeyerek satın aldı. Ancak şirket, aldığı borçları ödeyemeyerek bir kez daha iflas sürecine girdi.

9 Yorum

  1. Türkiye ne bekliyor alsın işte bu markayı zamanla Türkiye dede fabrika açar zamanında skodayi alsaydık şimdi mükemmel bir marka olurdu …bence ülkemizde bu markayı alacak para var hem devlet hem özel sektör de

  2. Sahsuvaroglu şirketi konu ile ilgili kamuoyu duyurusu yapmış. Haberin asılsız olduğu ve amacın markayı zedelemek olduğunu belirtmiş. Bu asılsız haberi yapan kişi ve kurumlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar.

      1. Farkındayız mesut abi. Senin sahsuvaroglu hakkında tek bir cümle bile kurmadigini. lakin şirket o kadar basit bir düşünceye sahip olacak ki senin Türkiye distribütörünun finansal gücü hakkında bisey konuşmadığın halde bunu kendi lehine çevirip bunu sana karşı koz olarak kullanmayı bile düşünecek kadar basitlesmis…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu