Chip kıtlığı bu yıl otomobil endüstrisine 210 milyar dolara mal olabilir

Diğer elektronik ürünlerle birlikte otomotiv sektörünü de derinden etkileyen yarı iletken (chip) yetersizliği, sektöre ekonomik açıdan ağır darbe vuracak. Danışmanlık şirketi AlixPartners'e göre otomotiv sektörünün chip krizi nedeniyle 2021 yılında göreceği zarar, 210 milyar doları bulacak.

Danışmanlık şirketi AlixPartners, yarı iletken (chip) yetersizliğinin 2021’de otomotiv sektörüne maliyetinin  milyar doları bulacağını açıkladı. Mayıs ayında yaptığı açıklamada 2021’de otomotiv sektörünün kıtlık nedeniyle 3.9 milyon adet daha az araç üreteceğini bunun da sektöre 110 milyar dolarlık kayıp getireceğini belirten AlixPartners, tahminini güncelledi.

Krizin sektöre maliyetinin daha ağır olacağını ifade eden şirket, üretim kaybının 7.7 milyon aracı bulacağı ve bunun da parasal olarak 21 milyar dolarlık bir kayıp olacağı öngörüsünde bulundu.

AlixPartners’ten Mark Wakefield, Auto News’e verdiği mülakatta: “Elbette hepimiz chip krizinin zaman içinde çözüleceğini ve etkisinin daha az olacağını ummuştuk, ancak Malezya’daki Covid-19 karantinaları ve başka yerlerde devam eden sorunlar gibi talihsiz olaylar, işleri daha da kötüleştirdi” dedi.

Çoğu otomobil üreticisi, eksiklikle boğuşmaya devam ediyor ve rutin olarak dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda ya üretimin durdurulduğu veya devam eden üretim duraklamalarının uzatıldığı haberini alıyoruz. Son Münih Otomobil Fuarı’nda, Daimler CEO’su Ola Kallenius da endüstrinin 2023’e kadar yarı iletken kıtlığı ile uğraşmaya devam edebileceğini belirtmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu