Pirelli P Zero, 35 yıllık performans ve inovasyon hikayesi.

Pirelli P Zero ürün ailesi, hem son 35 yılın prestij ve ekstrem otomobillerinde hem de motor sporlarında sürekli inovasyon ve teknolojinin uzun bir hikayesini anlatıyor. Bu hikayede önce Formula 1 geldi ve pistten edinilen dersleri yol lastiklerine uygulamak için gereken bir açık hava laboratuvarı işlevi gördü. Son yıllarda ise P Zero ailesi markayı başından beri tanımlayan sportif karakteri korurken elektrikli mobiliteyi de kapsayacak şekilde genişledi.

P Zero 1986’da doğdu ve bir anda ultra yüksek performans sektörünün yıldızı oldu. Dünya Ralli Şampiyonası’nda yarışan Lancia Delta S4 ve orijinal yol hiper otomobili Ferrari F40 gibi dönemlerinin en güçlü ve ekstrem otomobillerinden ikisiyle ilişkisi bu statüyü vurguladı. P Zero, en başından itibaren teknik inovasyonun öncüsüydü. Bir yol otomobili için ilk 17 inç lastik, F40 için önde ve arkada farklı ebatlarda ve 240 km/saat hız derecelendirmesiyle geliştirildi. Bu, P Zero için parlak bir kariyerin sadece başlangıcı oldu. P Zero zaman içinde giderek daha yüksek performans, güvenlik ve sürüş düzeyleriyle otomotiv dünyasının artan taleplerine adapte oldu. 1994’te geliştirilen P Zero System, suda kızaklamaya karşı önde ve arkada farklı sırt desenleriyle seride bir evrim anlamına geliyordu. Dönemi için gerçek bir teknik devrim niteliğindeki P Zero System ve takip eden versiyonları Ferrari F355 ve Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera gibi diğer otomotiv ikonlarının ekipmanı oldu. Tüm bu orijinal ekipman lastikler, her farklı otomobilin spesifik gereksinimlerini karşılamak için ‘terzi işi’ olarak üretiliyordu. Bugün Pirelli’nin stratejisinin merkezinde yer alan ve İtalyan firmasının her yıl homologasyonlar alanında dünya lideri olmasını sağlayan Mükemmel Uyum stratejisi böylece güçlendi.

P Zero Rosso 2000 yılında doğdu ve en üst düzey performansla birlikte konfor da sunma hedefiyle dünyanın en güçlü otomobillerinin ekipmanı oldu. Sonuçta Ferrari F430, Ferrari F575M Maranello, Porsche 911 ve Lamborghini Murciélago gibi otomobillerin yanı sıra Porsche Cayenne ve Mercedes ML gibi performans odaklı SUV’lar ve BMW M ile Mercedes AMG’nin sınıfının lideri spor sedanları için pek çok homologasyon alındı. Ürün ailesinin başarısından ilham alan Pirelli iki yıl sonra P Zero Nero lastiği yarattı. Daha sonra P Zero Nero GT ile güncellenen lastikte toplam ömrü uzatmak için yenilikçi malzemeler kullanıldı.

P Zero markasının kalbi aslında motor sporlarında atıyor. Pirelli’nin 2011’den beri global lastik partneri olduğu Formula 1 için sağlanan tüm lastikler, yarıştan yola teknoloji transferini vurgulamak için 2022’de lanse edilen 18 inç P Zero F1 lastikleri de dahil olmak üzere P Zero ürün ailesinin bir parçasını oluşturuyor. Pirelli’nin lastik tedarikçisi olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’nda da P Zero lastikler kullanılıyor.

Elektrikli araçların giderek artması ve daha fazla tercih edilmesiyle birlikte Pirelli de ‘Elect’ işaretini ilk kez 2019’da bir P Zero lastikte kullandı. Bu işaret, elektrikli otomobillerin menzili uzatma, araç içi gürültüyü azaltma ve maksimum kavrama gibi spesifik teknik ihtiyaçlarına yanıt vermek için özel olarak geliştirilen ve üretilen lastikleri tanımlıyor.

P Zero hikayesi günümüzde gelişen bir pazarın gereksinimlerini karşılamak için sürekli evrilen geniş bir lastik yelpazesiyle devam ederken kişiselleştirmeye daha da fazla odaklanılıyor. P Zero ailesi 35 yılda premium ve prestij pazarlarında 1.600’den fazla homologasyon aldı. P Zero efsanesi, tüm ailenin yenilenme sürecini başlatan 2023 Goodwood Hız Festivali’nde lanse edilen üç yeni lastikle şimdi daha da güçlenmeye hazır. Ve bunu her zamanki gibi performans ve güvenliğe, sürdürülebilirlik ve verimliliğe odaklanarak gerçekleştirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu