Peugeot’dan yepyeni E-3008 atağı!

2025 yılında Avrupa’daki diğer markalardan daha geniş bir elektrikli otomobil yelpazesi sunmaya hazırlanan PEUGEOT, en fazla satılan modelini tamamen yeni, ileri seviye elektrikli fastback SUV ile değiştirerek bir üst seviyeye geçiyor. Yeni PEUGEOT E-3008, tasarımındaki yaratıcılığı, kullanıcılarına sunduğu sürüş keyfi ve elektrikli performansı, yeni bir boyuta taşıyor. Tamamen yeni ve etkin fastback SUV tasarımıyla “GÖZ ALICI”, sürüş keyfini yeni bir seviyeye taşıyan yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® tarafından desteklenen “DUYGU” ve 700 km’ye kadar elektrikli menzil ve üstün performans sağlayan Stellantis’in yeni STLA Medium platformuyla “MÜKEMMEL” olarak tanımlanan PEUGEOT E-3008, bir kez daha markanın en popüler modeli olma misyonuna odaklanıyor.

PEUGEOT, ürün yelpazesi içindeki popüler modeli 3008’in yeni neslini tanıttı. Mevcut PEUGEOT 3008, son 7 yılda, 130 ülkede, 1.320.000’in üzerinde müşteriye ulaşan, markanın en çok satan modellerden biri olarak başarıyla tacını devretmeye hazırlanıyor. Yeni E-3008 ile PEUGEOT, tamamen yeni bir döneme giriyor. PEUGEOT, 2025 yılı itibarıyla ürün gamını tamamen elektrikli motor seçeneğiyle sunmayı taahhüt ediyor. Ayrıca markanın Avrupa’daki satışlarının tamamının, 2030 yılına kadar elektrikli olması planlanıyor. PEUGEOT E-3008, Stellantis’in, markayı bir üst seviyeye taşıyan yepyeni STLA Medium platformunu kullanan ilk model olma özelliğini de taşıyor. Bu yenilikçi platform, müşterilere sınıfının en iyi performansını sunmak üzere tasarlandı. 700 km’ye kadar üstün menzil, 30 dakikaya varan şarj süresi, sürüş keyfi, performans, verimlilik ve “Seyahat Planlayıcı”, “Akıllı Şarj”, “Araçtan Şarj”, “Tak ve Şarj Et” ve “İnternet Üzerinden Kablosuz Güncellemeler” gibi bağlantılı hizmetler ve işlevler gibi önemli ek faydalar da sağlıyor. Yeni PEUGEOT E-3008, sadece Fransa’daki Sochaux Fabrikası’nda üretilecek ve Şubat 2024’ten itibaren kademeli olarak Avrupa pazarlarında satışa sunulacak. “Allure” ve “GT” olmak üzere iki donanım seviyesiyle, sade ürün gamıyla sunulacak ve bunlar için 3 farklı ek opsiyon paketi olacak. Bunun dışında üç adet tamamen elektrikli motor seçeneği (210 HP, 230 HP Uzun Menzil ve 320 HP Çift Motorlu 4 tekerlekten çekiş) olacak. Pazara bağlı olarak hibrit motor seçeneği de sunulacak.

PEUGEOT CEO’su Linda Jackson; “Yeni E-3008 Fastback SUV’un pazara sunulması, PEUGEOT’nun tasarım, sürüş keyfi ve verimlilik açısından yeni standartlar belirleyen, tamamen elektrikli, göz alıcı bir markaya doğru dönüşümünde önemli bir adım. Dış tasarımı, PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, sürüş keyfi ve benzersiz elektrik performansıyla, pazardaki en geniş ana akım elektrikli araç ürün gamını sunan Fransız markası olarak PEUGEOT’yu yeni bir döneme taşıyor” dedi.

PEUGEOT Tasarım Müdürü Matthias Hossann; “Yeni E-3008, PEUGEOT’nun yaratıcılığını ve cesur yaklaşımını bir araya getiriyor, tüm marka değerlerimizi bünyesinde barındırıyor. 3008’i yeniden ortaya çıkarmak; modern tasarımı ileriye taşımak, dinamik tasarımı fastback siluet ile optimum verimlilikle buluşturmak ve yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® ile yenilikçi olmak anlamına geliyor” dedi.

GÖZ ALICI: Yeni E-3008, yaratıcı tasarımı bir üst seviyeye taşıyor!

PEUGEOT tasarımı, yeni E-3008 ile yeni elektrikli çağına giriyor. Buna göre “GÖZ ALICI” tasarımıyla verimliliği destekliyor. Kedi duruşuna sahip aerodinamik fastback bir SUV olan yeni E-3008, tarzıyla hemen fark ediliyor. Dinamik ve aerodinamik formuyla (Cx 0,28) yeni E-3008, zarafeti, verimliliği ve ferah iç mekanı birleştiriyor. 4,54 metrelik uzunluğu, 1,89 metrelik genişliği ve 1,64 metrelik yüksekliğiyle yeni E-3008, kedi duruşuyla, optimum boyutlara sahip. Böylece, tamamen elektrikli C-SUV segmentinin en kompakt modellerden biri olmaya devam ederken, yine geniş yolcu ve bagaj alanı sağlıyor.

PEUGEOT, yeni E-3008 ile ön tasarımda yeni bir yaklaşım sergiliyor. İkonik üç pençeli ışık imzasını korurken, farların ve ızgaranın tasarımı tamamen değişiyor. Yeni ön ızgara, bu modelin elektrik genlerini yansıtıyor. Yeni ön cephe, yeni PEUGEOT logosu etrafında tasarlandı. Gövde rengindeki “degrade” tasarımı sayesinde yeni ışık imzasını ve ızgarayı sınır olmaksızın birleştiriyor. Ultra kompakt farlar, radyatör ızgarasının üzerinde yer alan ve ön kısmın tamamını saran ince, zarif bir şeride yerleştiriliyor. Bu, yeni E-3008’e etkileyici bir görünüm kazandıran ve kişiliğini vurgulayan özgün bir tasarım özelliği. Tüm versiyonlarda Full LED farlar sunuluyor. E-3008 GT, standart olarak, far huzmesini trafik koşullarına göre otomatik olarak ayarlayan ve diğer sürücüleri rahatsız etmeden optimum aydınlatma sağlayan, PEUGEOT’nun yeni Pixel LED teknolojisiyle yollara çıkıyor.

Fastback’e yeniden hayat veren konseptiyle PEUGEOT, otomobilin arkasındaki fastback çizgisinin geleneksel çizgisini, “Havada Süzülen” bir spoyler ile modernize etti. Bu yenilikçi yaklaşım, aerodinamiği optimize ederken yeni E-3008’in gövdesinin çizgisini geliştiriyor. Yeni E-3008’in arka tasarımı, GT versiyonlarında 3D olmak üzere, üç pençeli ışık imzasıyla dinamik bir tasarım sunuyor. Bu arada arka koltuklarda geniş bir alan sunuyor ve önceki 3008 ile 520 litrelik aynı bagaj hacmini koruyor.

Yeni E-3008’in her tasarım detayı daha fazla yenilik ve verimlilik sunacak şekilde aerodinamik bir siluette tasarlandı. Yan cam fitillerinin kapılara gizlenmesi, otomobilin yan taraflarının şık tasarımına katkıda bulunuyor. Gövde üzerindeki dekoratif parçaların sayısı azaltıldı ve tüm krom parçalar çıkarıldı. 408 ile başlattığı yenilikçi yaklaşıma devam eden PEUGEOT, yeni E-3008’i hem modern tasarıma hem de aerodinamik performansa katkı sağlayan jantlarla donattı. Teknik ve geometrik tasarımlarıyla 19 inç veya 20 inç jantların ortasında yeni PEUGEOT logosu yer alıyor.

Dış detaylar açısından E-3008, yeni, sofistike, daha modern ve daha dayanıklı bir duruş sergiliyor. Krom parçalar yerini, lake parçalara bıraktı. Ön rüzgarlık ve arka tamponda Meteor Grisi, ayna kapaklarında ve alt kemer hattında Orbital Siyah kullanılıyor. Yeni PEUGEOT E-3008, 6 renk seçeneği ile satışa sunulacak. Yenilikçi dikromatik pigmentler sayesinde Obsesyon Mavi rengi, ışığa ve gövdenin şekline bağlı olarak maviden yeşile dönüşerek E-3008’in yeni bir çağa girişini zarif bir şekilde ifade ediyor. Yeni Ingaro Mavisi, ince yansımalarıyla yeni E-3008’in modern çizgilerini harika bir şekilde vurguluyor. Ayrıca Okenit Beyaz, İnci Siyah, Tekno Gri ve Titanyum Gri renk seçenekleri de bulunuyor. Bunlara ek olarak E-3008 GT, standart olarak çift renkli ve parlak siyah tavanla sunuluyor. Elektrikli GT versiyonlarında ise ön ve arka tamponların alt kısımları, çamurluk kemerleri ve kapı eşik koruyucularında parlak siyah uygulanıyor.

Kaliteli ve teknolojik yolcu kabinindeki yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, havada süzülen 21 inçlik panoramik ekrana ek olarak, kabinin çekiciliği ve teknolojik karakterini 8 farklı renkte kişiselleştiren LED ambiyans aydınlatmasıyla daha da güçleniyor. Ambiyans aydınlatması, ön konsol boyunca uzanan ve kapılara doğru devam eden zarif alüminyum kaplamayla yansıtılıyor. Alüminyum ve desenli kumaşın birleşimi, premium malzemelerin benzersiz ve kaliteli uyumunu ortaya koyuyor.

DUYGU: Büyüleyici bir sürüş keyfi için yeni PEUGEOT PANORAMIC I-COCKPIT®

E-3008’in dışındaki yenilik ve şıklık, içeride de devam ediyor. Yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, sürüş keyfini bir üst seviyeye taşıyor. Kavisli 21 inçlik HD panoramik ekran, yükseltilmiş gösterge ekranı ile merkezi dokunmatik ekranı birleştiriyor. PEUGEOT ekipleri, i-Cockpit®’in üç temel unsurundan ikisini; yükseltilmiş gösterge ekranı ile büyük merkezi dokunmatik ekranı birleştirdi. Bunlar artık ön konsolun solundan orta konsola kadar uzanan, 21 inçlik yüksek çözünürlüklü tek bir panelden oluşan, kavisli bir panoramik ekranda entegre ediliyor. Panoramik ekran, ön konsolun üzerinde havada süzülüyor. Süzülme etkisi, ekranın altında bulunan LED ortam aydınlatmasıyla vurgulanıyor.

Optimum ergonomi için konumlandırılan 21 inçlik panoramik ekran, sürücüye doğru hafifçe kavisli olsa da hala yolcu tarafından erişilebiliyor. Dolayısıyla büyük ve kaliteli dijital ekran, PEUGEOT i-Cockpit®’in iki temel işlevini birleştiriyor:
⦁ Panoramik ekranın sol tarafında, gösterge paneli, sürüşle ilgili hız, güç, sürüş yardımcıları ve enerji akışı gibi tüm bilgileri kompakt direksiyon simidinin üzerinde birleştiriyor.
⦁ Panoramik ekranın sağ tarafında, ön konsolun ortasındaki dokunmatik ekrana, hem sürücü hem de yolcu rahatlıkla erişebiliyor. Klima ayarı, navigasyon ve medya/bağlantı gibi işlevleri yönetmek için kullanılabiliyor.

E-3008’in Allure versiyonunda, yeni PEUGEOT i-Cockpit® standart olarak, panoramik ekran altında tek bir panele entegre edilen iki adet 10 inçlik dijital ekrandan oluşuyor ve 21 inçlik panelle aynı etkiyi veriyor. GT, standart olarak 21 inçlik bir ekranla donatılıyor.

Yeniden tasarlanan mimari ve ergonomisiyle yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®’teki en önemli yenilik; panoramik ekranın yolcu bölmesinden görülmeyecek bir bağlantı sistemi ile ön konsola monte edilmesi. Bu sayede, 21 inçlik panoramik dokunmatik ekranda gösterilen bilgilerin erişilebilirliği ve görünürlüğü artıyor. Ön konsolun ortasında, tamamen kişiselleştirilebilir dokunmatik i-Toggles’a da yer veriliyor. Kullanıcı bu panelde; bir kişiyi aramak, sık kullanılan bir varış noktası için navigasyonu başlatmak, kaydedilen radyo istasyonlarından birine ayarlamak, ideal klima sıcaklığını ayarlamak gibi, en sık kullandığı 10 işlevi, hızlı erişim için programlayabiliyor.

Orta konsol, ön yolcuya geniş ve ferah bir alan sağlamak ve depolama için alanlar oluşturmak üzere düzenlendi. Bu geniş mimariye, vites seçicinin ön konsola taşınmasının önemli bir katkısı oldu. Vites seçici direksiyonun sağında, start/stop düğmesinin yanında yer alıyor. Bu ergonomik yapı, şanzıman kontrolü dışında motoru durdurma ve çalıştırmada kolaylık sağlıyor.

Dokunma hassasiyetli kontrollere sahip yeni kompakt direksiyon simidi, en başından beri PEUGEOT i-Cockpit®’in temel unsurlarından biri oldu. Direksiyon, daha da yüksek sürüş hissi ve konfor için yenilendi. Elbette, modern tasarımıyla kompakt yapısını koruyor. Yeniden tasarlanan, hava yastığını barındıran bölüm daha küçük tasarlandı. Ayrıca ön konsoldaki panoramik ekrana benzer bir havada süzülme etkisi için direksiyon simidi, kollarından izole edildi. Optimum ergonomi için kompakt direksiyon simidi üzerindeki kontroller de yenilendi. Sürücünün parmaklarını otomatik olarak algılayan kontroller, yanlış komutları önlemek adına, sadece sürücü onlara bastığında etkinleşiyorlar. Yeni kompakt direksiyon simidi, E-3008 GT’de standart olarak ısıtma özelliğine de sahip. Yeni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, kompakt direksiyon simidinin arkasında iki yeni, ince ve zarif kumanda kolu ve rejeneratif fren işlevi için iki kulakçık da sunuyor.

Yeni E-3008’in iç mekanı, yolculara cömert ve aydınlık bir alanda rahatlatıcı bir deneyim sunuyor. Allure donanım seviyesinde deri efekti ile kumaş ve GT’de deri efekti ile Alcantara kombinasyonundan oluşan ön koltuklar, üstün konfor sağlıyor. Koltuklar, vücudu destekleyen bir forma ve yüksek yoğunluklu köpüğe sahip. Ön koltuklar, sırt ağrısının önlenmesine yönelik araştırmaları destekleyen Alman doktorlar ve terapistler derneği tarafından verilen AGR sertifikasına sahip. GT versiyonunda ayrıca, havalandırma ile masaj ve arkada ısıtma özelliği sunuluyor.

PEUGEOT ürün gamında ilk kez ön koltuklar, yolcunun vücut şekline uyum sağlamak üzere elektrikli olarak şişen veya sönen, uyarlanabilir yan desteklerle donatılabiliyor. Sağlıklı bir iç mekan atmosferi sağlamak üzere yeni PEUGEOT E-3008, kabine giren havanın kalitesini sürekli izleyen ve gerektiğinde hava iç sirkülasyonunu otomatik olarak etkinleştiren AQS (Hava Kalite Sistemi) ile donatılıyor. Bu işlev, GT donanım seviyesinde, kirletici gazları ve parçacıkları filtreleyen “Temiz Kabin Hava Arıtma Sistemi” ile tamamlanıyor. Hava kalitesi, panoramik ekranın sağ tarafında gösteriliyor.

Özenli ses yalıtımı, isteğe bağlı lamine ön camlarla daha da iyileştirilebiliyor. PEUGEOT ile ses sistemleri konusunda uzman Fransız Focal® ekipleri arasındaki, uzun yıllara dayanan ortak tasarım çalışmasının meyvesi olan kaliteli Focal® Premium Hi-Fi Ses Sistemi ile, kabin içindeki müzik deneyimi yeni bir seviyeye ulaşıyor. Focal® Premium Hi-Fi ses Sistemi, özel patentli teknolojilere sahip 10 adet hoparlör içeriyor:
⦁ 4 adet TNF alüminyum ters kubbe tweeter,
⦁ 4 adet woofer/Mid, Polyglass konili ve 165 mm TMD (Ayarlanmış Kütle Damperi) süspansiyonlu,
⦁ 1 adet Geliştirilmiş performansa sahip poliglas koni center,
⦁ 1 adet Power Flower™ ile optimize edilen subwoofer.
Hoparlörleri, 12 kanallı 690 W amplifikatör (Güçlendirilmiş D sınıfı teknolojisi) besliyor. Müzik deneyimi, E-3008’in ön koltuklarını canlı sahneye dönüştüren yenilikçi “Ön Optimizasyon” dinleme modunu daha da ileriye taşıyor.

Yeni E-3008’in yolcu kabini, toplam hacmi yaklaşık 34 litre olan 17 farklı, birçok saklama alanı sunuyor: Orta konsolda kolayca erişilebilen kablosuz telefon şarjı, orta kol dayamanın altındaki soğutmalı alan, tavan konsolunda gözlük tutucusu, bardak tutucular ve torpido gözü. Bagaj perdesinin altında 520 litrelik kullanılabilir hacimle yeni E-3008’in bagajı, selefi kadar geniş. Yeni STLA Medium platformu, yeni E-3008’de aynı bagaj alanını sunuyor.

E-3008, PEUGEOT’nun yol tutuş ve sürüş keyfi konusundaki itibarını yansıtıyor. Yeni STLA Medium platformu, dinamik yol tutuş sağlamak üzere tasarlanan yeni ön ve arka aksları içeriyor. Platformun mimarisi, hafif ve rijit malzemelerin kullanımını maksimuma çıkararak ve tekerlekler arasında mümkün olduğunca alçakta ideal bir şekilde konumlandırılan tek katmanlı batarya ile ağırlık merkezini düşürerek bu dinamizme katkıda bulunuyor.

Sürücü, E-3008’in performansının sürücünün isteklerine ve/veya trafik koşullarına ideal şekilde uyarlanmak üzere orta konsoldaki kumanda ile dört sürüş modu arasından seçim yapabiliyor:
⦁ Normal mod, varsayılan mod olup hızlanma pedalına yüzde 0 ile yüzde 70 arasında basıldığında, güç ve tork bir miktar azalıyor. Yüzde 70’in üzerinde tam güç ve tork kullanılabiliyor.
⦁ Eko modu, özel bir hızlanma pedalı ayarı ile gücü ve torku sınırlandırarak, ısıtma ve klima performansını azaltarak, daha yumuşak bir sürüş ve daha düşük enerji tüketimi sağlıyor.
⦁ Spor mod, direksiyon, hızlanma pedalı ve transfer kutusu için özel konfigürasyonlar kullanarak daha dinamik bir sürüş sağlıyor.
⦁ 4WD modu (araçta mevcutsa), 135 km/s’ye kadar aktif olurken, yol yüzeyi kayganlaştığında (kar, çamur vb.) gücü 4 tekerleğe de dağıtıyor.

Kompakt ve kendi sınıfındaki tamamen elektrikli SUV’lar arasında en iyi dönüş çapına (10,6 m) sahip yeni E-3008, şehir trafiğinde rahatlık ve çeviklik sağlayan bir SUV oluyor. Manevra yapmayı kolaylaştırmak üzere, standart olarak geri görüş veya kuş bakışı görüş olmak üzere, sürücüye iki açı sunan bir geri görüş kamerası ile donatılıyor. Kamera, her koşulda eksiksiz görüntü sağlamak üzere bir temizleme başlığıyla donatılıyor. Yeni E-3008, opsiyon olarak, ön ve arka tekerleklere mümkün olduğunca yakın konumlandırılan 4 kamera ve otomobilin etrafına dağılan 12 sensör sayesinde, aracın çevresini 360 derece gösteren PEUGEOT VisioPark 360° sistemiyle donatılabiliyor.

PEUGEOT, yeni E-3008’de sunulan Drive Assist Plus sistemi ile yarı otonom sürüşe doğru bir adım daha atıyor. Bu sistem, aracın tüm sensörlerini (kameralar, radar vb.) ve bağlı navigasyon sisteminden gelen bilgileri kullanarak sürücüye yardımcı oluyor. Bu destek sistemleri, otoyollar veya bölünmüş yollar gibi çok şeritli yollarda sürücünün yükünü hafifletmek için tasarlandı:
⦁ Dur ve Kalk işlevi ile Adaptif Hız Sabitleme ve Şerit Konumlandırma Asistanı yeni E-3008’i şeritte ve sürücü tarafından belirlenen hızda tutmak için direksiyonu ve hızını yönetiyor.
⦁ Yarı otomatik şerit değiştirme, gerektiğinde sürücü için şerit değiştiriyor. Sinyali etkinleştirip direksiyon simidindeki “OK” düğmesine basmak yeterli. Sistem, aracı yeni şeride yönlendiriyor.
⦁ Erken hız önerisi, yol işaretlerini okuyarak ve bağlı navigasyon sisteminden bilgi toplayarak, hız sınırındaki herhangi bir değişikliği algılıyor ve sürücüye Adaptif Hız Sabitleme ayarını değiştirmesini öneriyor. Sistem, yağmur algılaması halinde, hız sınırına uygun olarak, hızı düşürebiliyor. Örneğin otoyolda 130 km/s’den 110 km/s’ye düşürülmesini öneriyor.

Bu yarı otonom sürüş özellikleri, sürücünün onayını gerektiriyor. Sensörler, sürücünün ellerini her zaman direksiyonda tutmasını sağlıyor.

E-3008, aşağıdakiler dahil en güncel PEUGEOT aktif güvenlik teknolojilerine sahip:
⦁ Çarpışma uyarılı acil tam durdurma freni, gece veya gündüz, 7 km/s’den 140 km/s’ye kadar araçları, yayaları ve bisikletlileri algılıyor.
⦁ Şeritten çıkma, düzeltme işleviyle aktif şerit takip sistemi.
⦁ Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi, araç hareketlerini analiz ederek dikkat kaybını tespit ediyor.
⦁ Genişletmiş Trafik İşaretleri Uyarı Sistemi olağan hız işaretlerine ek olarak dur, tek yön, sollama yasak, sollama sonu işaretlerini de algılıyor.
⦁ Uzun menzilli kör nokta uyarı sistemi (75 metreye kadar).
⦁ Eğim İniş Kontrolü, ileri veya geri viteste 30 km/s’nin altındaki hızlarda yokuş aşağı sürerken hızı otomatik olarak düzenleyerek aracın kayma veya kontrolünü kaybetme riskini azaltıyor.
⦁ Gelişmiş Çekiş Kontrolü, kaygan yüzeylerde tutuşu optimize ediyor. Kar, çamur ve kum olmak üzere 3 konumda etkinleştirilebiliyor.

MÜKEMMELLİK: Elektrikli performans ve bağlantıda bir üst seviye!

Stellantis’in E-3008 ile ilk kez kullandığı yeni STLA Medium elektrikli platformu, PEUGEOT’nun performans, verimlilik, menzil ve şarj kapasitesi açısından, tamamen elektrikli araç müşterilerinin beklentilerini her açıdan karşılamasını sağlıyor. PEUGEOT Ürün Müdürü Jerome Micheron; “Önceki 3008’in başarısını ve bize güvenen müşterilerimizi göz önüne aldığımızda, cesur olmamız gerekiyordu. Yeni E-3008 ile PEUGEOT, hem tasarım hem de elektrifikasyon açısından yeni bir döneme giriyor. E-3008, talepkar ve hızlı hareket eden müşteriler için tasarlandı” diyor.

PEUGEOT E-3008, Stellantis’in yeni STLA Medium platformunu kullanan ilk model. Grubun gelecekteki elektrikli araçları için tasarlanan bu platform, pazarda yeni standartlar belirliyor. STLA Medium BEV platformu, kısa aks mesafesinde (E-3008 için 2,73 m) tekerler arası 98 kWsa ile rekor düzeyde yerleşik enerjiye sahip. Bu yüksek performanslı tasarım, E-3008’e kompakt gövdede (4,54 m uzunluk) sınıfının en iyi menzilini (700 km’ye kadar) sağlıyor.

En başından itibaren elektrikli bir model olarak tasarlanan yeni E-3008, farklı kullanıcı gereksinimlerini karşılamak üzere 3 adet 0 emisyonlu tamamen elektrikli motor seçeneğiyle (WLTP döngüsü onay aşamasında) sunuluyor.
⦁ 525 km menzil, 2 tekerlekten çekiş, 210 bhp/157 kW
⦁ 525 km menzil, çift motor, 4 tekerlekten çekişli, 320 bhp/240 kW
⦁ 700 km ile Uzun Menzil, 2 tekerlekten çekiş, 230 bhp/170 kW

Yeni nesil sabit mıknatıslı senkron motorlar daha fazla güç ve verimlilik sunuyor. 2 tekerlekten çekişli versiyonlar 157 kW (343 Nm) veya 170 kW (343 Nm) güç üretiyor. Çift motorlu 4 tekerlekten çekişli versiyon, önde 157 kW (343 Nm) ve arkada 83 Kw (166 Nm) olmak üzere toplam 240 kW güç sağlıyor. Elektromotor, Trémery’deki (Fransa) STELLANTIS-NIDEC ortak girişimi tarafından üretiliyor. Vites kutusu, Stellantis tarafından Valenciennes’de (Fransa) üretilirken, 2 tekerlekten çekişli versiyon (530 km) 9,77 orana sahip.

NMC (Nikel, Manganez ve Kobalt) kimyasal bileşimine sahip 400 V yüksek voltajlı lityum iyon batarya, zeminin altında bulunuyor ve aracın elektromotorunu besliyor. Aydınlatma ve bilgi-eğlence sistemi gibi diğer elektrik tüketen donanımlar, kendisi de dönüştürücü üzerinden yüksek voltajlı batarya tarafından beslenen 12V batarya ile beslenmeye devam ediyor. Yüksek gerilimli bataryanın üç versiyonu bulunuyor (WLTP döngüsü onay aşamasında):
⦁ 73 kWsa ile 525 km menzil
⦁ 73 kWsa batarya ve çift motor ile 525 km menzil
⦁ 98kWsa ile 700 km Uzun Menzil

Bataryanın termal yönetimi, ultra hızlı şarj, optimize edilmiş menzil ve daha uzun ömür için, dolaşımdaki soğutma sıvısını kullanıyor. Isı pompası aynı zamanda batarya enerjisinden tasarruf ederken kabindeki yolcuların termal konforuna da katkıda bulunuyor. Batarya, şarj kapasitesinin yüzde 70’i için 8 yıl veya 160.000 km garantiye sahip.

Sol arka taraftaki şarj soketi Mod 2/3 (alternatif akım) ve Mod 4 (doğru akım) bağlantılarını sunuyor. AC şarjı için tüm kullanımlara ve şarj çözümlerine uygun, iki tip entegre şarj cihazı bulunuyor. Standart olarak 11 kW üç fazlı şarj cihazı sunulurken, ayrıca opsiyon olarak 22 kW üç fazlı şarj cihazı sunuluyor. Hızlı şarj cihazları ile DC şarj için yeni E-3008’deki Mod 4 soketi, 160 kW’a kadar destekliyor. Böylece E-3008’in standart menzilli bataryası 30 dakikada ve Uzun Menzilli bataryası 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80’e şarj olabiliyor.

Genişletilmiş elektrik işlevleri:
⦁ V1G veya Akıllı Şarj işlevi: Bu işlev enerji tedarik hizmetleriyle uyumlu ve şarj maliyetlerini optimize etmek amacıyla yeni PEUGEOT E-3008’in bataryasının şarj edildiği zamanı ve gücü ayarlıyor.
⦁ V2L (Araçtan Şarj) işlevi: Bu pratik işlev, yeni PEUGEOT E-3008’in yüksek voltajlı bataryası ile bir elektrikli cihaza enerji sağlama seçeneği sunuyor. Örneğin elektrikli bir bisikleti şarj etmek veya elektrikli bir cihazı çalıştırmak gibi. Sistem, 3 kW ve 16 A’e kadar besliyor.
⦁ Tak ve Şarj Et işlevi: Bu özellik, şarj noktasında araç kimlik doğrulama prosedürünü basitleştiriyor. Yeni PEUGEOT E-3008, “Tak ve Şarj Et” uyumlu şarj noktası tarafından otomatik olarak tanımlanıyor ve algılanıyor. Müşterinin tek yapması gereken, ödeme veya kimlik kartı çıkarmadan, doğrudan şarj ve faturalandırmaya başlamak için E-3008’i şarja takmak.

3 aşamalı rejeneratif fren işlevi, enerji geri kazanımı düzeyi dışında aracın yavaşlama düzeyinin ayarlanmasını içgüdüsel ve kolay hale getiriyor. Sürücü, kompakt direksiyonun arkasındaki kulakçıklar sayesinde 3 seviyeli rejeneratif fren işlevini yönetebiliyor. Soldaki kulakcık rejenerasyon seviyesini arttırıyor, sağdaki kulakcık ise azaltıyor:
⦁ Düşük (-0,6 m/s²) ile içten yanmalı motorlu bir araca benzer bir his,
⦁ Orta (-1,2 m/s²), ile hızlanma pedalı bırakıldığında daha hızlı yavaşlama,
⦁ Yüksek (-1,8 m/s²), ile hızlanma pedalı bırakıldığında maksimum yavaşlama ve dolayısıyla maksimum rejenerasyon sağlanıyor.
Son 2 seviyede arka fren lambaları da otomatik olarak devreye giriyor.

Ürün gamını tamamlamak üzere yeni 3008, pazar gereksinimlerine göre elektrik destekli (hibrit ve şarj edilebilir hibrit) motor seçeneklerinin yanı sıra uluslararası pazarlar için tek bir motor seçeneğiyle de satışa sunulacak. Yeni nesil PEUGEOT bağlantılı bilgi sistemleri, Allure donanım seviyesinde standart olarak kablosuz mirror screen işlevi (Apple CarPlay/Android Auto) ile kapsamlı bağlantı sunan PEUGEOT i-Connect® sistemiyle sunuluyor. Teknolojik deneyim, E-3008 GT’de standart olan PEUGEOT i-Connect® Advanced ile tamamlanıyor. Böylece aracın menzilini en üst düzeye çıkarmak ve şarjı kolaylaştırmak üzere, yolculukları en iyi şekilde planlayan bir “Yolculuk Planlayıcı” işlevini içeren yüksek performanslı TomTom bağlantılı navigasyon sistemi devreye giriyor. Sistem; kat edilecek mesafe, başlangıçtaki batarya şarj seviyesi, varışta istenen batarya şarj seviyesi, hız, enerji tüketimi, trafik, yol türü, eğim ve elbette ki varış noktasında mevcut şarj noktaları dahil olmak üzere ideal rotayı hesaplamak üzere farklı bilgileri dikkate alıyor. “OK PEUGEOT” doğal dilde ses tanıma komutu, bilgi-eğlence, ısıtma ve klima fonksiyonlarının yanı sıra telefona da erişim sağlıyor. Ses tanıma özelliği, sürücü veya yolcu tarafından verilen komutları ayırt edebiliyor. Sistem, kullanıcıları desteklemek ve olabilecek tüm soruları yanıtlamak için entegre belgeler ve eğitimler içeriyor (QR Koduyla erişilebiliyor). Sistem güncellemeleri “kablosuz” olarak gerçekleşiyor.

Tüm E-3008 versiyonlarında orta konsolun ön tarafında biri şarj ve veri aktarımı, diğeri ise sadece şarj için olmak üzere iki adet USB-C soketi bulunuyor. PEUGEOT i-Connect® Advanced ile donatılan E-3008 versiyonlarında, arka koltuk yolcuları için orta konsolun arkasında iki ek USB-C soketi (şarj için) bulunuyor. Ayrıca tüm E-3008 versiyonlarında; orta konsolun önünde, arkasında ve bagajda olmak üzere üç adet 12 voltluk priz bulunuyor. Bunun dışında orta konsolda, i-Toggles’ın altında, bir kablosuz şarj sistemi (15W) bulunuyor.

Sürdürülebilir tasarım yaklaşımı, yeni 3008’in gövdesindeki dekoratif parçaların sayısının azaltılması ve dış tasarımdaki tüm krom parçaların kaldırılmasıyla kendini gösteriyor. Yeni PEUGEOT 3008 için aracın genelinde 500 kg’dan fazla çevre dostu malzeme (metaller + polimerler) kullanıldı:
⦁ Çevre dostu çelik ve alüminyum, toplam çevre dostu malzeme kütlesinin yüzde 60’ını temsil ediyor,
⦁ Çevre dostu malzemelerle 30’dan fazla polimer parça üretiliyor,
⦁ Geri dönüştürülmüş plastik, tamponlarda, spoylerde, saklama alanlarında ve halılarda kullanılıyor.

PEUGEOT, entegre bir endüstriyel ekosistem ve sürdürülebilir yaklaşımının bir parçası olarak yeni E-3008’i Fransa’da tasarlıyor ve üretiyor. Bataryalar Mulhouse’daki Stellantis fabrikasında tasarlandı, ardından batarya paketleri E-3008’i üreten Sochaux Fabrikası’nda monte ediliyor.

E-3008, Allure ve GT olmak üzere, yalın ve anlaşılması kolay bir ürün gamında, iki donanım seviyesiyle sunuluyor. E-3008 Allure versiyonlarında tek renkli boya ve kabartma motifli yarı deri efektli yarı kumaş döşeme bulunuyor. Standart donanım, anahtarsız giriş ve çalıştırma, HD geri görüş kamerası, arka park sensörleri, LED farlar ve stop lambaları, 19 inç alaşım jantlar, iki adet 10 inç dijital panelli PEUGEOT i-Cockpit® ve PEUGEOT i-Connect® bağlantılı bilgi sistemini içeriyor. E-3008 GT, siyah tavanlı çift renkli boya ve Alcantara döşemeyle sunuluyor. Allure versiyonuna ek olarak standart donanım, 20 inç alaşım jantlar, Pixel LED farlar, ön park sensörleri, elektrikli bagaj kapağı, ısıtmalı ön koltuklar ve direksiyon simidi, kablosuz şarj sistemi, kişiselleştirilebilir ambiyans aydınlatması, PEUGEOT Panoramik i-Cockpit®, kavisli 21 inç ekran, kişiselleştirilebilir dokunmatik i-Toggle ve PEUGEOT i-Connect® Gelişmiş bağlantılı bilgi sistemini içeriyor.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu