Dizel satışları Kasım’da fena düştü: %16,5

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, satılan her yüz araçtan 38'i dizel motorlu araçken bu yıl bu oran yüzde 16,5'e düştü. Önceki yıllarda yüzde 60'ları geçen dizel araç tercihi, son iki yılda, özellikle de bu yıl büyük bir düşüş yaşadı. Bunun en önemli sebebi, Toyota, Renault, Volkswagen gibi grupların dizel motorlu araçları satıştan çekmesi oldu.

Dizel motorlu araçların pazar payı her geçen gün düşüyor. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yüzde 37,9 olan dizel motorlu araç payı, bu yılın aynı ayında yüzde 16,5’e düştü. Bu ani düşüşün sebeplerinin başında ise Toyota, Renault, Volkswagen gibi grupların ve daha birçok markanın dizel motorlu araç satışlarını bitirmesi veya sınırlaması oldu.

Diğer taraftan, gelecekte değer kaybetme ihtimalini düşünen tüketici de dizel araçlardan uzaklaşmaya başladı. Tüketiciye bu cesareti veren diğer etkenlerse küçük hacimli (downsize) turbo benzinli motorların düşük yakıt tüketimi ve motorin litre fiyatının benzini geçmesi oldu.

Benzer şekilde otogazdaki fiyat artışı LPG’li araçların pazar payını da düşürdü. 2020 Kasım ayı satışlarında yüzde 5,1 olan LPG’li araç payı bu yıl Kasım’da yüzde 2,4’e geriledi. 2020 Kasım’da 3.298 adet LPG’li araç satılırken bu yıl aynı ayda sadece 1.018 otogaz yakıtlı araç satılabildi.

Hibrit ve elektrikli araç satışlarında ise tersi bir durum söz konusu. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında satılan her bin araçtan 61’i hibrit, ve sadece 4’ü elektrikli otomobillerden oluşurken bu yıl Kasım’da hibrit araçların payı yüzde 10,2’ye (her bin aracın 102’si) ve elektrikli araçların payı da yüzde 1’e (her bin aracın 10 adedi) çıktı.

Elektrikli ve hibrit modeller, 11 aylık toplam satışlarda da önemli artış yaşadı. Bu yıl Ocak-Kasım döneminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 33’lük bir düşüş yaşayan otomobil satışlarına rağmen hibrit satışları yüzde 122, elektrikli otomobil satışları ise yüzde 325 gibi çok yüksek bir artış gösterdi.

Dizel araç payının düşmesiyle tabii ki en yüksek pay artışı benzinli araçlarda görüldü. Geçen yıl Kasım ayında pazar payı yüzde 50,5 olan benzinli araçlar, bu yılın aynı ayında payını yüzde 69,9’a çıkardı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu