Kia’dan elektronik manuel şanzıman

Kia, hibrit modeller için elektronik sistemle çalışan manuel şanzıman geliştirdi. Bu teknoloji ile önemli oranda yakıt tasarrufu sağlanacak.

Kia da hafif hibrit (MHEV) motor teknolojisini kullananlar kervanına katıldı. Bu hafif hibrit teknolojisi, ufak elektrik motorunun, ana motora yardımcı olarak aracın performansını iyileştirmesi, yakıt tüketimi ve emisyon değerlerini düşürmesine yardımcı oluyor. Bunun beraberinde Güney Koreli otomobil üreticisi, hafif hibrit motorlara sahip modellerinde kullanmak üzere, “intelligent Manual Transmission” (iMT) olarak adlandırdığı elektronik akıllı manuel şanzıman teknolojisini de tanıttı.

Kia’nın Hyundai ile ortak geliştirdiği bu teknolojisinde manuel şanzımanlı araçların debriyaj sistemindeki mekanik bağlantılar ortadan kaldırılarak yerini elektronik bağlantılara bırakıyor. 48V MHEV güç aktarma organıyla entegre edilen iMT şanzıman, durma noktasına gelirken motoru Rölanti Durdurma ve Çalıştırma durdurma sisteminden daha erken kapatmak için hafif hibrit marş jeneratörü (MHSG) ile birlikte çalışıyor. Bu teknoloji ile önemli oranda yakıt tasarrufu sağlanırken, emisyon değerlerinde yüzde 3 oranında azalma sağlanıyor.

Elektronik akıllı manuel şanzıman teknolojisi sayesinde seçilen vites motor kapalıyken bile takılı kalıyor ve sürücü, MHSG tarafından sağlanan güç patlaması sayesinde fren veya gaz pedalına bastığında aynı viteste yeniden çalışıyor. Sürücü vites değiştirmek için debriyaj pedalına basarsa veya mevcut devir sayısı için araç hızı çok düşükse şanzıman açık bir debriyaj ile motoru boşa alıyor.

Elektronik akıllı şanzıman nasıl çalışıyor? 

  • Sürücü, kavşak veya trafikte aracı viteste bırakır ve aracı yavaşça yavaşlatır.
  • Viteste iken iMT, motoru sorunsuz bir şekilde kapatmak ve debriyajı açmak için şanzımana ve MHSG’ye elektronik bir sinyal gönderir.
  • Motor kapalıyken araç kavramaya devam eder, açık debriyaj yavaşlamayı sınırlar ve aracın kinetik enerjisinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.
  • Sürücü hızı almak için gaz pedalına veya vites değiştirmek için debriyaja bastığında, MHSG motoru sürücünün seçtiği viteste veya boşta (açık bir debriyajla) yeniden çalıştırır.
  • MHSG ve 48V aküden gelen elektrik gücü, motoru ve şanzımanı anında doğru hıza getirir.
  • Otomobil belirli bir hızın altına düşerse, motoru MHV sisteminden yardım alarak yeniden çalıştırır ve motorun viteste çalışmasını önlemek için debriyajı kapatır.

Sürücü ve şanzıman arasında mekanik bir bağlantı yerine yeni bir kavrama-kablo teknolojisi sunan Kia, kullanım esnasında diğer debriyaj sistemlerinden farklı hissettirmediğini, sürüş zevkini engellemediğini belirtiyor.

Kia iMT teknolojisini hangi modellerinde kullanacak?

  • Yeni Ceed & XCeed (1.6 CRDi dizel + hafif hibrit)
  • Rio (1.0 T-GDi benzin + hafif hibrit)

Güney Koreli otomobil üreticisi Kia, bu yeni özelliği Smartstream adlı dizel ve Ecodynamics adlı benzinli hafif hibrit motorlarında kullanacak.

Kia’nın yeni teknolojisi iMT, Almanya’nın Offenbach kentindeki Powertrain Başkanı Dr. Michael Winkler tarafından denetlenerek, Hyundai Motor Avrupa Teknik Merkezi’nde geliştirildi. Winkler elektronik manuel şanzıman hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Her zaman güç aktarma organı verimliliğini ve performansını arttırmanın yeni yollarını arıyoruz ve iMT böyle bir yenilik. Otomatik veya çift kavramalı şanzıman birçok sürücüye uygundur, ancak özellikle Avrupalı ​​sürücüler hala kendileri vites değiştirmeyi severler. Elektrikli modeller için artan talebin yanı sıra iMT, ‘klasik’ manuel şanzımanı elektrikli hale getirmenin yollarını keşfetmemizin bir sonucudur. Elektrifikasyon, Avrupa güç aktarma organları bölümümüzde kapsayıcı bir geliştirme temasıdır ve çalışmalarımız, tamamlayıcı bir teknoloji olarak yeni ‘kabloyla kavrama’ iMT’ye kadar 48V hafif hibrit güç aktarma organlarının geliştirilmesini kapsamaktadır. Sürücülere tanıdık ve ilgi çekici bir manuel vites değişimi sağlamaya devam etmek istiyoruz, bu nedenle önümüzdeki aylarda Avrupa genelinde yaygınlaştığımız yeni MHEV güç aktarma organları serisi için ideal bir çözüm.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu