Toyota ilk %100 elektrikli otomobilini tanıttı

Hibrit teknolojisinin öncüsü ve yıllardır lideri olan Toyota, geç başladığı %100 elektrikli otomobil üretiminde ilk modeli bZ4X'i basına tanıttı. İki ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip aracın tavanında yılda 1800 km yol yapabilecek enerjiyi üreten bir Solar Panel bulunuyor. WLTP menzili ise 500 km.

Yıllardır öncülük ettiği hibrit teknolojisinin satış rakamlarıyla lideri de olan Toyota, rakiplerine göre hayli geç başladığı %100 elektrikli (BEV) otomobil üretiminde ilk modeli bZ4X’in resmi bilgilerini ve görüntülerini dünya medyasıyla paylaştı. 2 Aralık’ta gerçekleştirilecek dünya prömiyeriyle birlikte online siparişe de açılacak olan yeni crossover SUV aracının teknik ayrıntılarını da açıklayan Toyota, çeyrek asırlık batarya birikimine güvendiğini ve tam elektrikli pazarda geç kaldığı zamanı hızlıca telafi edeceğini belirtiyor.

Elektrikli otomobillerini “Beyond Zero” (Sıfırın Ötesi) mottosunun kısaltması olan “bZ” ile adlandıran Toyota, Nisan 2021’de aynı adla bir konsept model tanıtmıştı. Bugün (29 Ekim) basınla resmen paylaştığı üretim modelinin çekiç başlı köpek balığında ilham alan konsept tasarımından fazla uzaklaşmadığı görülüyor.

Konsepte sadık kaldı

bZ ailesinin gelecekteki 7 üyesinin ilki olan bZ4X, Toyota Grubu’nun elektrikli otomobillere özel e-TNGA ölçeklenebilir mimari platformu üzerine, iki tekerlek önden çekiş (FWD) ve dört tekerlekten çekiş (AWD) olarak Japonya’da üretilmeye başladı.

Nisan 2021’de tanıtılan bZ4X konsepti.

Araçta bulunan 355 volt lityum iyon batarya, 71,4 kWh kapasiteye sahip. Zeminin altında bulunan batarya grubu, verimlilik için sıcaklık kontrollü bir sisteme sahip. WLTP menzili, FWD varyantı için yaklaşık 500 km’yken, daha ağır olan AWD varyantı 460 km yol alabiliyor. Aracın bataryası, 150 kW hızlı şarj sistemi (CCS2) ile yaklaşık 30 dakikada %80 şarj elde edilebiliyor. 2022’nin son çeyreğinde Toyota, yeni bir 11 kW üç fazlı yerleşik şarj cihazını standart olarak sunacak.

Toyota, 10 yıl veya 240.000 km kullanıldıktan sonra bile pil kapasitesinin yüzde 90’nın altına düşmeyeceği konusunda iddialı. Japon üretici, elektrikli araç sektöründe ilk olan su soğutmalı pil sistemine de çok güveniyor.

0’dan 100’e 7.7 sanide çıkıyor

Güç açısından, öne yerleştirilmiş tek bir elektrik motor ile ön tekerleklerden tahrik alan ve 8.4 saniyede 0-100 km/s ivmesini tamamlayan FWD varyantı, 204 PS güç üretiyor. AWD varyantı ise ön ve arka aksta birer tane olmak üzere, her biri 109 PS’lik, toplam 218 PS güce sahip 2 motor görev yapıyor. FWD varyantından 85 kg daha ağır olan (2.005 kg) AWD versiyonu, buna rağmen ekstra güç ve geliştirilmiş çekiş sayesinde 0-100 km/s hıza 7.7 saniyede çıkıyor. Ayrıca, hissesine ortak olduğu Subaru’nun X-Mode ve Grip-Control özelliklerini kullanan ilk Toyota AWD modeli olmasıyla da dikkat çekiyor.

Toyota’nın Subaru ile ortaklaşa geliştirdiği BEV’e özel mimarisi olan e-TNGA platformu, düşük bir ağırlık merkezi ve daha fazla sağlamlık getiriyor. Toyota, “SUV’ler için gerekli arazi performansını” ama aynı zamanda geliştirilmiş direksiyon hissi (steer-by-wire sistemine rağmen) ve şasi kurulumu sayesinde otomobil benzeri bir sürüş deneyimi sunduğunu iddia ediyor. Süspansiyon, önde dikme tipi helezon yaylardan ve arkada çift salıncak tipi helezon yaylardan oluşuyor.

Sınıfının en geniş diz mesafesi

bZ4X, 4.690 mm uzunluğa, 1.860 mm genişliğe, 1.650 mm yüksekliğe ve 2.850 mm aks mesafesine sahip. Toyota Highlander ile aynı aks mesafesi sunan bZ4x’in RAV4’ten daha uzun olduğu anlaşılıyor.

BEV’e özel mimarinin getirdiği uzun aks aralığı avantajı sayesinde beş kişilik kabin, 1.940 mm iç uzunluk ve 1.515 mm iç genişlik sunuyor. İç yükseklik ise 1160 mm. Her iki koltuk sırası için sınıfında lider diz mesafesine ve bir D-Segment sedana eşdeğer 1.000 mm’lik tandem aralığına sahip araç orta segment bir SUV’den daha fazlasını sunuyor.

Ön cama yakın konumlandırılmış bir dijital gösterge paneli, Toyota’nın bulut navigasyonlu OTA yazılım güncellemeleri yapabilen en son bilgi-eğlence sistemini ve gelişmiş ses tanıma özelliğini içeren büyük bir merkezi dokunmatik ekran ile karakterize ediliyor. Toyota, bu araçta sessiz bir sürüş için özel cam ve rüzgar gürültüsü azaltma ile ses yalıtımına önem verdiğini belirtiyor.

Kabine daha fazla ışık tutan isteğe bağlı bir panoramik tavan var, ancak oyumuz, yılda 1.800 km’ye (1.118 mil) kadar elektrik üretebilen isteğe bağlı tavana monte güneş paneline gidiyor. Klima, ısıtmalı koltuklar, ısıtmalı direksiyon ve ön koltuk radyan ayak ısıtması, ısı pompasından gelen enerjiyi kullanarak maksimum verimlilik için tasarlanmıştır.

Solar Roof, yılda 1800 km’ye kadar elektrik üretiyor

bZ4X’in en öne çıkan özelliği, hem kendisi hem de evler için bir enerji üretim kaynağı olan güneş panelli tavanı. İsteğe bağlı olarak sunulan panoramik cam tavanın yerine yine isteğe bağlı, yılda 1.800 km yol gitmeye yetecek kadar elektrik üretebilen güneş paneli tercih edilebiliyor.

Beklediğimiz gibi otomobil, Toyota Advanced Park sistemi gibi sistemler de dahil olmak üzere, ADAS’ın en yeni Toyota Safety Sense paketini barındırıyor. Güvenlik donanımının milimetre dalga radarı ve monoküler kamera tarafından daha geniş bir algılama aralığı sunacak şekilde geliştirildiğini de ilave edelim.

Dünya lansmanı 2 Aralık’ta

Toyota bZ4X, 2 Aralık’ta yapılacak dünya lansmanıyla birlikte online siparişe açılacak. Teslimatlar ise 2022’nin bahar aylarında başlayacak. Satışına başlanacak bZ4x’in ardından üç tam elektrikli model daha gelecek. 2025 yılına kadar bZ ailesi yedi üyeden oluşacak. Toyota, önümüzdeki yıllarda piyasaya sunacağı bir dizi HEV, PHEV, BEV ve FCEV modellerle desteklenecek ve 2050 yılına kadar tamamlanması planlanan karbon nötrlüğünü hedefliyor .

FOTO GALERİ👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu