Hyundai’nin küçük elektrikli otomobilleri İzmit’te mi üretilecek?

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, Avrupa için iki mini elektrikli model üretme hazırlığında. i10'nun halefi olacak modellerin İzmit Hyundai Assan fabrikasında üretilme ihtimali ağır basıyor.

Hyundai, Avrupa pazarı için 20.000 Euro’nun altında fiyat etiketine sahip iki küçük elektrikli otomobil geliştiriyor. Hyundai Assan İzmit Alikahya fabrikasında üretilen ve son nesli 2020’de piyasaya sürülen Hyundai i10’un halefi olması beklenen, ancak henüz isimleri açıklanmayan otomobiller, Hyundai’nin 2030 yılına kadar Avrupa’da piyasaya sürmeyi planladığı diğer 10 EV model arasına katılacak. i10’nun yerini alacak bu iki yeni elektrikli modelin İzmit’te üretilip üretilmeyeceği ise merak konusu.

Modeller hakkında henüz bir eskiz çalışması bile sızmadı, ancak birinin i10’nun devamını temsil eden bir şehir otomobili olması, diğerinin ise Hyundai Casper’a benzeyen ve yakın tarihte pazara sunulacak Volkswagen ID 1’in rakibi bir varyant olarak tasarlanması bekleniyor. Üretimin sırasıyla 2023’ün ortalarında ve 2024’ün sonlarında başlaması planlanıyor.

Hyundai Casper

Hyundai, kendi elektrik motorunu üreten bir şirket olmasına rağmen bu modeller için güç ünitesini BorgWarner’den alacak. Doğrulanan bu bilgiye göre motorun gücü 135 kW (181 hp) olacak. Bir şehir otomobili için fazla güçlü görünen bu motor, muhtemelen gücü düşürülmüş olarak standart modele konulacak. 181 hp’lik versyon ise “N” model olarak sunulabilir.

Hyundai Motor Europe pazarlama şefi Andreas Christoph Hofmann Automotive News Europe’a verdiği demeçte, böyle bir planın olduğunu ve yeni modelin mevcut i10’nun yerini alacağını doğruladı ancak otomobillerin üretime hazır versiyonlarının hala biraz uzakta olduğunu ifade etti.

Hofmann, küçük araçları elektriklendirmek için gereken teknoloji maliyetinin yüksek, şehir otomobillerinin fiyatının ise düşük olduğunu belirterek, “şehir otomobillerinin karlı bir şekilde satılması zor” dedi. Ancak şirket bu yeni modelleri 20.000 Euro’nun altında satmayı planlıyor.

Şirket yetkilileri tarafından açıklanmış bir bilgi yok, Hyundai Assan yetkililerine sorduğumuzda da “İzmit Alikahya fabrikası için böyle bir üretim planı henüz yok” açıklaması geldi, ancak Hyundai’nin Avrupa’da biri Çek Cumhuriyeti’nde, diğeri Türkiye’de iki fabrikası bulunuyor ve üç küçük modeli i10, i20 ve Bayon İzmit’teki fabrikada üretiliyor. Yeni modeller, i10’nun yerine geçecek mini sınıf otomobil olacağına göre, Türkiye’de üretilme ihtimali ağır basıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu