Mercedes-Benz eActros300 Türkiye’de test edilecek

Mercedes-Benz’in ilk ağır sınıf elektrikli kamyonu unvanına sahip eActros’un yol testleri Mercedes-Benz Türk AR-GE ekipleri tarafından Aksaray AR-GE Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Direktörü Melikşah Yüksel, Aksaray AR-GE Merkezi’nin sıfır emisyon projeleri kapsamındaki araçların da test merkezlerinden biri olduğunu belirterek; “Yürüttüğümüz çalışmalar ve aldığımız ek global sorumluluklar ile çatı şirketimiz Daimler Truck in karbon nötr ulaşımı sağlama hedefine doğru hızla yol almasına önemli katkılar sağlıyoruz” dedi.

Daimler Truck, 2039 yılına kadar Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika bölgesinde sadece karbon nötr araçlar sunma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Daimler Truck’ın önde gelen üretim ve AR-GE merkezlerinden Mercedes-Benz Türk de, yürüttüğü önemli projelerle çatı şirketinin hedeflerini destekliyor. Mercedes-Benz Trucks’ın tüm dünyaya kamyon yol testi ve mühendislik hizmeti sunan ana merkezi konumunda bulunan Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesindeki AR-GE Merkezi, aynı zamanda sıfır emisyon projeleri kapsamındaki araçların da test merkezlerinden biri oldu. Küresel çaptaki sorumluluklarına her geçen gün yenilerini ekleyen Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda ilk ağır sınıf elektrikli kamyonu unvanına sahip eActros300’ün de yol testlerini gerçekleştiriyor. eActros’un yol testleri, önümüzdeki dönemlerde daha uzun menzilli versiyonlu araçlarla devam edecek.

Hedef 2050 yılına kadar karbon nötr ulaşım sağlamak

Konu hakkında değerlendirmelerde bulanan Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Direktörü Melikşah Yüksel şunları söyledi: “2050 yılına kadar karbon nötr ulaşım sağlamayı hedefleyen Daimler Truck, bu nihai hedefi doğrultusunda uzun yıllardır yatırım yapıyor. Biz de yürüttüğümüz çalışmalar ve aldığımız ek global sorumluluklar ile çatı şirketimizin bu hedeflere doğru hızla yol almasına önemli katkılar sağlıyoruz. Mercedes-Benz Trucks’ın sıfır emisyon projeleri kapsamındaki araçlarını test edip dünya yolları için onaylama yetkisine sahip olan AR-GE merkezimiz, eActros’un da yol testlerini gerçekleştirmeye başladı. Önümüzdeki dönemlerde daha uzun menzilli versiyonlu araçlarla da bu testlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Elektrikli araçlar konusunda altyapı çalışmalarımızda, 2022’de devreye aldığımız iki adet 350 kW’lık elektrikli şarj istasyonumuzla ilk adımımızı atmıştık. Yeni şarj ünitesi yatırımı ile ülkemizde bir ilki gerçekleştiren şirketimiz, elektrikli gelecek için tam şarj hazır bir şekilde çalışmaya devam edecek.”

Gerçek kullanım şartları altında test edilecek

400 km’ye kadar menzile sahip olan eActros’un yol testlerini Türkiye’de gerçekleştirecek olan Aksaray AR-GE Merkezi, elektrikli kamyonları oluşturan komponent ve yazılımların gerçek kullanım şartları altında fonksiyonlarını ve ömürlerini de test edecek. Test aşamasında saptanan bulguları global geliştirme deneme ekibine aktaracak olan AR-GE ekipleri, aynı zamanda geliştirme potansiyellerini de belirleyerek yıldızlı araçların en üst düzey kalite ile müşterilere sunulması için çalışacak. Global müşteri kullanım koşullarını simüle edecek şekilde, araç tipleri de dikkate alınarak farklı kategorilerde test yolları belirleyen Mercedes-Benz Türk, bahsi geçen yollarda dört mevsim iklim koşullarını karşılayarak 1-2 yıl arasında testler yapacak. Şu an test edilen araçların, ilk etapta bir yıl içerisinde araç başına ortalama 150 bin km yol yapması planlanıyor.

350 kW’lık şarj ünitesi ile Türkiye’de bir ilke imza attı

Sıfır emisyonlu ulaşım konusunda çatı şirketi Daimler Truck’ın hedefleri doğrultusunda çalışan Mercedes-Benz Türk, 2022 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda iki adet 350 kW’lık şarj ünitesini devreye almıştı. Şirket, Türkiye’de ağır vasıta araçlar için 350 kW kapasitede kurulan ilk şarj istasyonu olma özelliğine sahip ünitelerin devreye alınmasıyla birlikte elektrikli araçlarla ilgili çalışmalarında önemli bir adım daha atmıştı. Mercedes-Benz Türk, 2023 yılında da şarj üniteleri yatırımlarına devam edecek.

Mercedes-Benz marka kamyonların tek yol testi onay merci konumunda

Mercedes-Benz marka kamyonların tüm dünyadaki tek yol testi onay merci konumundaki Aksaray AR-GE Merkezi, kamyon ve kamyon parçalarını en son teknolojik ekipman ve yazılımlar kullanarak, birçok testten geçirerek geleceğin araçlarının geliştirilmesinde kilit rol oynuyor. Müşteri kullanımına uygun, gerçek yol şartlarındaki farklı güzergâhlarda, belirlenen kilometre boyunca güvenilirlik ve fonksiyon açısından teste tabi tutulan araçlar, daha sonraki aşamada AR-GE Merkezi’nde bulunan atölyede test ediliyor. Araçların haftalık bakımı, parça entegrasyonları ve onarım faaliyetlerinin de gerçekleştirildiği atölyede bulunan makas ve şaft ömür test stantları, Mercedes-Benz Trucks bünyesinde gerçek yol şartları altında testlerin yapılabildiği tek merkez olma özelliğini taşıyor. Aksaray AR-GE Merkezi, test araçlarını global kullanım koşullarına uygun, özel olarak belirlenen sekiz kategoride ve 30’un üzerinde güzergahta, şehir içi ve şehirler arası bire bir müşteri şartlarında teste tabi tutuyor. Kamyonlarda kullanılacak yeni teknoloji sürüş asistanları ve güvenlik sistemlerinin testleri de merkez bünyesindeki Mekatronik Bölümü’nde gerçekleştiriliyor. Uzun yol testi yapılan her aracın içinde bulunan dijital ölçüm sisteminden alınan ham araç verileri, kamera görüntüleri ve çeşitli sinyaller, daha sonraki aşamada işlenmiş veriye dönüştürülüyor ve AR-GE ekipleri tarafından detaylı bir şekilde analiz edilip raporlandırılıyor. Aksaray Test Merkezi, sadece araçların değil farklı dünya pazarları için üretilen Mercedes-Benz kamyonlarında kullanılan araç parçalarının ömür ve dayanıklılık testlerini de gerçekleştiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu