Rusya’da Renault belediyeye devredildi, Moskvich üretecek

Rusya'daki Batılı otomotiv üreticilerinin en büyüğü olan Renault, Arkana ve Duster modellerini ürettiği Moskova'daki fabrikasını başkent belediyesine devretti. AutoVAZ (Lada)'daki yüzde 68'lik çoğunluk hissesini de kamuya ait Devlet Araştırma Enstitüsü NAMI'ye bırakan Renault, Rusya'dan tamamen çekildi.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile dev Fransız otomobil üreticisi Renault Grubu, eş zamanlı olarak yaptıkları basın bildirisiyle Renault Group’un Rusya’daki tüm varlıklarını kamuya devrederek ülkeden çıkma kararı aldığını açıkladı.

Bu açıklama, Rus yetkililerin Moskova’nın Ukrayna’yı işgali üzerine faaliyetlerini durduran Batılı işletmeleri kamulaştırmakla tehdit etmesinin ardından özel varlıkların devlet eline geçmesi konusundaki ilk büyük transfer oldu.

Renault Group, Moskova’da bulunan Renault Rusya şirketinin yüzde 100 hissesini Moskova Belediyesi’ne devretti. Arkana ve Duster modellerini üreten fabrikanın da içinde bulunduğu tüm varlığını devreden Renault Group, Lada’nın üreticisi AutoVAZ’daki yüzde 67,69 hissesini de Rusya Sanayi Bakanlığına bağlı Devlet Araştırma Enstitüsü NAMI’ye bıraktı.

Bu karardan sonra Renault’nun Rusya’daki varlıkları şu şekilde dağıtılacak:

  • CJSC Renault Rusya’nın hisselerinin yüzde 100’ü Moskova Belediyesine ait olacak.
  • AvtoVAZ otomobil şirketinin hisselerinin yüzde 67,69’u Rusya Devlet Araştırma Enstitüsü NAMI’ye devredilerek Rusya Federasyonu’nun mülkü haline gelecek.
  • AvtoVAZ’ın kalan hisseleri Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec’e ait olacak.

Renault Grubu, Rusya’da bulunan Renault araçlarının servis ve bakımını AvtoVAZ’a devretti.  Yerli Rus otomobili Lada model serisinin tamamını ise AutoVAZ kendi tesislerinde üretmeye devam edecek.

Renault, Rusya hükümeti ile yaptığı anlaşmada, kendi fabrikasından tamamen vazgeçerken AvtoVAZ’daki hisselerini 6 yıl içinde geri alma hakkını saklı tuttu.

Renault Group CEO’su Luca de Meo, “Bugün zor ama gerekli bir karar aldık ve Rusya’daki 45.000 çalışanımıza karşı sorumlu bir seçim yaptık” dedi.

Renault, Rusya’daki operasyonların askıya alınmasının potansiyel maliyetlerini yansıtmak için yaklaşık 2,29 milyar dolarlık nakit dışı bir kayıp yaşadıklarını doğruladı.

Renault, 2005 yılında Moskova şehri ile ortak girişimin bir parçası olarak Rusya’da otomobil üretimine başladı.

Batılı otomobil üreticileri arasında Rusya pazarında en etkili olan Renault, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Mart 2022’de Moskova’daki fabrikasındaki faaliyetlerini askıya almıştı.

Fransız grup, bu devire karşılık herhangi bir para alıp almadığını açıklamadı.

Anlaşma ile ilgili açıklama yapan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentteki Renault fabrikasını belediye bilançosuna taşımaya ve tarihi Moskvich markası altında otomobil üretimine yeniden başlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Sobyanin, Fransız Renault şirketinin Moskova’daki fabrikasını kapatmaya karar verdiğini belirterek, “Bu onların hakkı… Ancak binlerce çalışanın işsiz kalmasına izin veremeyiz. Bu nedenle, fabrikanın çalışmaya devam etmesine karar verdik. Tarihi Moskvich markasını yeniden canlandırarak üretimini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Ağırlıklı Rusya pazarı hedef alınarak geliştirlen ve Moskova’daki fabrikada üretilen Renault Arkana modelinin akıbetinin ne olacağı belirsiz. Arkana, Rusya dışında az da olsa Güney Kore’deki Renault Samsung ve Ukrayna fabrikalarında da üretiliyor. Romanya, Brezilya ve Colombiya’da da üretilen Duster ise artık Rusya’da üretilmeyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu