Tesla’nın tüm modelleri bu yıl Türkiye’ye geliyor!

Tesla, Türkiye'de kurduğu kendi şirketinin başına Lufthansa Türkiye-Irak CEO'su Kemal Geçer'i transfer etti. Dünyanın en çok elektrikli araç satan şirketi Tesla, 2022 yılında tüm modellerini Türkiye'de satışa sunacak.

Yıllar önce Tesla Motorları adlı şirket kurarak Türkiye’ye giriş yapan, ancak bir türlü faaliyete geçmeyen Tesla, ani bir kararla şirketin başına Lusthansa Havayolları’nın Türkiye-Irak bölge CEO’su Kemal Geçer’i transfer etti ve sermayesini 50 milyon dolar artırarak faaliyete başladı. Tesla bu yıl içinde bütün modellerini Türkiye’de satışa sunacak. Tesla’nın Türkiye operasyonlarını ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak E-Garaj’ın kurucu ortaklarından Emir Tunçyürek yönetecek.

Tesla Türkiye CEO’su Kemal Geçer

Tesla’yı Türkiye’de faaliyete geçirmek için uzun süredir çalışma yapan Elon Musk, taze CEO Kemal Geçer ile bizzat görüşerek transferi gerçekleştirdi. Son dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sık sık görüşen Musk, 2017 yılında Türkiye’ye gelmiş, Anıtkabir’i ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

50 milyon sermayeyi nakit yatırdı

Bu görüşmelerin ardından, 19 Aralık 2021’de Türkiye’nin 8. uydusu Türksat 5B, SpaceX firmasının ABD’nin Florida eyaletindeki üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Ancak, Elon Musk’un Türkiye’ye ilgisinin sadece SpaceX’le ilgili olmadığı ortaya çıktı. Elon Musk, Türkiye’de ana sermayesi 710 bin TL olan Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi için geçen ay 50 milyon TL sermaye artırımına gitti ve tamamını nakit olarak ödedi. Bu ticari girişimin gerisinde ise Elon Musk’un Tesla otomobillerini Türkiye’de de satmak istemesi yatıyordu.

Tesla’nın Türkiye CEO’su için iş görüşmelerini büyük bir gizlilik içinde bizzat Elon Musk online olarak yaptı. Yapılan mülakatların sonunca, Tesla’nın Türkiye CEO’su olarak seçilen isim, 2015 yılından bu yana Lufthansa Türkiye-Irak CEO’su olarak görev yapan ve üç kez 40 yaş altı başarılı CEO ödülü alan Kemal Geçer oldu.

Tüm modeller geliyor

Tesla 2022 içinde yapılanmasını hızla tamamlayarak, ürettiği 4 modeli de Türkiye’ye getirecek. Kısa zamanda yapılacak lansman ile araçlar tanıtılacak ve fiyatları kamuoyu ile paylaşılacak.

TESLA’nın halen satışta olan Model 3, Model Y, Model X ve 2022 yılında ikinci neslini piyasaya sürdüğü Model S isimli dört farklı otomobil modeli bulunuyor. Bu modellerin en hızlısı ise Model S olarak dikkat çekiyor. Model S, en üst donanımında 1020 hp ile 0’dan 100 km/s’ye 1.99 saniyede çıkabiliyor. 580 km menzil sunan otomobil, 321 km/s’ye kadar son hıza ulaşabiliyor. Bu modelin en üst versiyonu ABD’de 123 bin 740 dolara satılıyor. Tesla’nın en uygun fiyatlı modeli ise Model 3. Bu model de ABD’de 44 bin 500 dolardan satışa sunuluyor.

Supercharger yatırımı için yerler belirlendi

Tesla, Türkiye’de servis, bakım, yol yardımı gibi hizmet ağı ve ekipler oluşturarak müşterilere hizmet verecek. Tesla’nın internet sitesinde Supercharger istasyonları için il isimleri de bulunuyor. İllerin yanında istasyonların adresleri değil “coming soon” (yakında) ifadesi yer alıyor. Sitede şimdilik süper şarj istasyonları için İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, Hendek (Sakarya), İzmir ve Konya’nın isimleri verilmiş. Şarj istasyonları ana yollar ya da alışveriş merkezleri gibi herkesin kolayca ulaşabileceği noktalara kurulacak.

2021 yılında Türkiye’de 4.000’e yakın elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. 2020 yılında bu sayı sadece 1.600 adette kalmıştı. 2021 sonu itibariyle trafikte yaklaşık 8 bin elektrikli araç dolaşıyor. Türkiye’de artan EV talebi, 2022 sonunda TOGG’un piyasaya çıkmasıyla daha da hız kazanacak. TOGG’un Las Vegas CES fuarında yaptığı gövde gösterisi ile birlikte harekete geçen ve Kemal Geçer’i kurduğu şirketin başına bizzat transfer eden Elon Musk’ın Türkiye’yi daha fazla önemsemeye başladığı görülüyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu