İkinci el araç alım-satımında yeni döneme gidiliyor

Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, araç alım-satımında Güvenli Satış Sistemi'ni getirdiklerini belirtti.

Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el araç satışlarında yeniliklere gittiklerini bu yenilikle beraber Araç alım-satımında Güvenli Satış Sistemi’ni getirdiklerini belirtti.

Noterlerde ödeme işlemlerinin belgelendirilmesi için daha önce ödeme yapılabildiğini, bu sayede  çeşitli suistimallere yol açtığını dile getiren Pekcan, vatandaşın yanında nakit taşımak zorunda kaldığını, bunun da çalınma riski taşıdığını bu nedenlerden dolay Güvenli Satış Sistemini getirdiklerini belirtti.

Ticaret Bakanı Pekcan, yeni sunulan sistem hakkında şu ifadelerde bulundu: “Türkiye Noterler Birliğini ikinci el araç satışında Güvenli Ödeme Sistemi’nin kuruluşu ve işletilmesi konusunda yetkilendiriyoruz. Bu yetkilendirmeyle Noterler Birliği ile müşterek Bakanlığımız ve yetkili arkadaşlarımız beraber çalıştılar ve sistemin kuruluşu ve işletilmesi konusundaki usul ve esasları belirledik. Noterler Birliği 6 ay içerisinde bu sistemin kuruluşunu ve işletilmesini gerçekleştirecek. Bunun için de vatandaşımız sistemi kullanmasına dair sembolik bir para ödeyecek. Bunu bugün için 20 lira olarak belirledik, her sene bu rakam yeniden değerleme oranında artacak. Bu sistemle satış bedeli ile aracın mülkiyeti eş zamanlı olarak devredilecek. Sistem sayesinde artık vatandaşımız, daha güvenli, daha hızlı ve daha az maliyetli bir ödeme sistemi ile taşıt alım satım işlemini gerçekleştirecek. Hem de sistem kayıtsız ticaretin azaltılması ve önlenmesi yönünde de önemli bir adım olacak.”

Aynı zamanda Bakan Pekcan, araç alımında devir işleminin ve para transferinin bu sistem sayesinde aynı anda noterde yapılacağını da belirtti.

Araç alım-satımında yeni sunulan Güvenli Satış Sistemi’nin Bakan Pekcan, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin’den bu sürenin kısaltılmasını talep etmesinin ardından Cin,  1 Şubat itibarıyla devreye almayı planladıklarını söyledi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu