BMW, lüks SUV modeli X7’nin örtüsünü kaldırdı

Alman premium otomobil üreticisi BMW, SUV sınıfındaki amiral gemisi X7'nin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. İlk kez 2018 yılında piyasaya sunulan X7'yi yoğun bir makyaj operasyonundan geçiren BMW, bu yüzün lüks BMW modelleri için yeni tasarım dili olduğunu açıkladı. Böylece yaklaşmakta olan elektrikli model i7 ve lüks sedan 7-Serisi'nin benzer bir yüzle karşımıza çıkacağını da açıklamış oldu.

BMW, uzun süredir render görüntüleri ve casus fotoğrafları paylaşılan X7 SUV üzerindeki örtüyü kaldırdı. Son yıllardaki tasarımları ciddi eleştiri alan BMW, makyajladığı X7’yi yine alışık olmadığımız bir yüz ile karşımıza çıkardı.

Casus fotoğraflar ve render görüntüler, aslında BMW’nin makyajlı X7 için nasıl bir tasarım planladığına dair bize sağlam ipuçları veriyordu, ancak pek çok BMW tutkunu, Bavyeralı üreticinin SUV sınıfındaki amiral gemisinde bu kadar radikal bir değişime gideceğini tahmin etmiyordu.

BMW, beklendiği gibi otomobilin ön cephesinde iki katlı ışık grubunu hayata geçirdi, ancak makyajlı X7, render çalışmalarında gördüğümüz kadar çirkin bir ön cepheyle karşımıza çıkmadı.

Çarpıcı biçimde bölünmüş iki katlı ışık grubu, BMW için bir ilk. BMW, bunun lüks modelleri için yeni tasarım dili olduğunu söylüyor. Bu açıklama, yaklaşmakta olan 7 Serisi, elektrikli i7 ve Alpina XB7’nin de aynı yüz ifadesini kazanacağı anlamına geliyor.

Kaputun hemen altına monte edilen üstteki ince ışık şeridi aslında far değil, tıpkı Hyundai Kona’da olduğu gibi  sinyal ve LED gündüz lambalarından oluşuyor. Gece farları ise tamponun içindeki karanlık bölgeye gizlenmiş şekilde yerleştirilmiş. Artık farlar, otomatik kötü hava ışığı ile ön sis farlarının işlevselliğini de sağlıyor.

Yeni aydınlatma düzeni ve tamponun eteğindeki saten alüminyum kaplamalar, makyajlı X7’nin selefinden daha keskin hatlara kavuştuğunu açıkça ortaya koyuyor. Çok yönlü becerilerle desteklenen en büyük BMW X modeli, bu değişimle bir makyajdan çok, yeni nesil SUV izlenimi yaratıyor.

Böbrek ızgara için gizli kademeli aydınlatma, yeni BMW X7’nin ön cephesine hem dururken hem de hareket halindeyken son derece abartılı bir his veriyor. Bu ışıklı böbrek, en üst seviye BMW X7 M60i xDrive’da standart olarak sunuluyor, diğer model varyantları için opsiyonel bir seçenek.

Arkada ise, artık üç boyutlu şekillendirmeye sahip, son derece ince ışık üniteleri dikkat çekiyor. Yeni BMW X7’deki arka aydınlatma ünitelerini birbirine bağlayan krom çubuk, zarif bir cam kapağın içine yerleştirilmiş.

Yeni tasarlanan M Sport paket, BMW X7’nin dinamik sürüş özelliklerini daha da parlak bir şekilde yansıtıyor. Dış ve iç tasarımdaki M’e özgü tasarım özellikleri, BMW X7 M60i xDrive’ın performans özelliklerini açıkça vurguluyor. M Marina Bay Blue metalik boya kaplaması yalnızca BMW M modeli için sipariş edilebiliyor. Dış renk yelpazesine bir başka yenilik de metalik Sparkling Copper Grey. 20 inç hafif alaşım jantlar, yeni BMW X7’de standart olarak sunulunuyor. M Sport paket ise 21 inç M hafif alaşım jantlarla geliyor. İsteğe bağlı 23 inç hafif alaşım jantlar, bir BMW modeli için ilk kez fabrika çıkışı olarak mevcut.

İç mekanda yeni tasarlanan gösterge paneli ve BMW Kavisli Ekran, kokpite aşamalı dijitalleştirme ile şekillendirilmiş modern bir stil getiriyor. Yenilikçi ışık çubuğu, benzer şekilde standart ortam ışığını tamamlıyor. LED üniteleri ve “X7” yazısını (veya yeni BMW X7 M60i xDrive’daki M logosunu) içeren bir grafik yardımıyla etkili arka aydınlatması, duruma dayalı ışık efektlerinin ayrılmaz bir öğesi ve iç mekandaki ayrıcalık havasını artıran bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Vites seçme kolu da yeni ve modern bir tasarımla değiştirilmiş.

48V hafif hibrit teknolojisine sahip yeni geliştirilmiş motorlar

BMW X7 M60i xDrive için yeni 4.4 litrelik benzinli V8 bir motor geldi. M TwinPower Turbo teknolojisi ve çapraz sıralı egzoz manifoldu ile bu ünite 390 kW/530 hp’lik güç ve 750 Nm tork ile etkileyici bir performans ortaya koyuyor.

En yeni nesil altı silindirli sıralı motor ise BMW X7 xDrive40i’de görücüye çıkıyor. WLTP döngüsüne göre ortalama yakıt tüketimi 10,5 l/100 km olan motorun CO2 emisyonu 240 g/km. Hem performansı hem de verimliliği artıran yanma süreci, gaz değişimi, valf kontrolü, enjeksiyon ve ateşleme sistemi için zengin yeniliklere sahip. Yeni motorun güç çıkışı, önceki birime göre 47 hp daha yüksek ve 380 hp iken, maksimum torku da +70 Nm ile 520 Nm seviyesinde ve hafif hibrit sistemin girişi ile tork 540 Nm’ye kadar yükseliyor.

Yeni BMW X7 xDrive40d’deki altı silindirli sıralı dizel motorda yapılan ayrıntılı yükseltmeler, yakıt ekonomisinde ve emisyonlarında da iyileştirmeler sağladı. Motorun WLTP döngüsüne göre ortalama yakıt tüketimi 8,7 l/100 km ve CO2 emisyonu 230 g/km. Genel tahrik sisteminin maksimum çıkışı 352 hp, dizel motorun nominal torku ise 700 Nm. Dizelde de hafif hibrit desteği bulunan aracın bu destekle birlikte torku 720 Nm’ye kadar çıkıyor.

Üç motorun en önemli ortak özelliği, yeni nesil 48V hafif hibrit teknolojisinin entegre edilmiş olması. Bu elektrifikasyon biçimi, şanzımana entegre edilmiş krank miline monte bir marş jeneratöründen oluşuyor ve ekstra 9 kW/12 hp güç ve 200 Nm tork desteği sunuyor. Tüm motorlar, direksiyon simidindeki vites değiştirme kulakçıkları ve Sprint işlevi dahil olmak üzere sekiz ileri Steptronic Sport şanzımanla ortak çalışıyor. Motor gücü, akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi BMW xDrive aracılığıyla yola veya gerekirse engebeli araziye yönlendiriliyor.

Gelişmiş şasi teknolojisi

Uyarlanabilir iki dingilli havalı süspansiyon, standart olarak elektronik olarak kontrol edilen amortisörlerle birlikte çalışarak BMW’nin imza niteliğindeki dinamik hünerini uzun yolculuklarda konfora dönüştürüyor. Yeni BMW X7 M60i xDrive için standart teknik özellik, aynı zamanda İntegral Aktif Direksiyon ve aktif devrilme stabilizasyonuna sahip Executive Drive sistemini de içeriyor. Her ikisi de, xOffroad paketinde olduğu gibi altı silindirli modeller için seçenek olarak sunuluyor.

Sportif kullanım ve sürüş konforu arasında mümkün olan en geniş yelpazeyi kapsaması için yeni BMW X7 için tüm şasi sistemleri yeniden ayarlandı. BMW X7 M60i xDrive’ın standart özellikleri arasında ayrıca 21 inç M hafif alaşım jantlar ve arkada bir M Sport diferansiyel bulunuyor. Altı silindirli modeller standart olarak 20 inç hafif alaşım jantlarla geliyor. Ve yeni BMW X7, markanın fabrikada takılan 23 inç hafif alaşım jant seçeneğiyle sunulan ilk modeli.

Yeni kavisli gösterge paneli ekranı, ancak vites kolu nerede?

Farlardan sonraki en büyük görsel değişiklik iX7’nin içinde bulunuyor. Eski otomobilin geleneksel gösterge paneli ve ayrı dokunmatik ekranının yerine, makyajlı SUV, 12,3 inç dijital gösterge paketi ve BMW’nin en yeni iDrive 8 yazılımına sahip 14,9 inç dokunmatik ekrandan oluşan birleşik bir kavisli ekran yer alıyor. Ekran, son 45 yılın çoğu BMW gösterge panosunda olduğu gibi sürücüye doğru hafifçe açılı bakıyor, ancak yine de yolcu tarafından görülüp çalıştırılabiliyor.

Bir diğer büyük değişiklik, ZF sekiz vitesli otomatik için geleneksel bir vites değiştiricinin olmaması, eski otomobilin joystick kolu, sadık iDrive döner kontrolörünün yanında bulunan çok daha küçük bir geçişe yer açıyor.

Sesle etkinleştirilen BMW Akıllı Kişisel Asistan’ın rollerinin, pencereleri ve panoramik sunroof’u açmayı bile içerecek şekilde genişletildiğini düşünürsek, yeni X7’nin makyajdan çok daha fazlasına sahip olduğunu anlayabiliriz.. Diğer bir konfor ayrıntısı olarak, sürücülerin bir akıllı telefon kullanarak X7’lerini kilitlemelerini ve kilidini açmalarını sağlayan Digital Key Plus seçeneğine de söyleyebiliriz.

Ancak 2023 X7 modelleri , yeni bir Sprint işlevi sayesinde sokakta biraz daha hızlı hissedebilir: sol vites kolunu çekin ve şanzıman mevcut en düşük vitese düşerken motor ve şasi ayarlarının tümü en sportif ayarlarına döner.

Bu şasi, her iki modelde de standart havalı süspansiyon içerir. M60i, aktif yuvarlanma stabilizasyonu ve arka tekerlek yönlendirmesi ekler, ancak bunlardan herhangi birini xDrive40i’de istiyorsanız, seçenekler listesindeki bazı kutuları işaretlemeniz ve cebinizden biraz daha fazla para çıkarmanız gerekiyor.

BMW’nin X7 için yaptığı stil revizyonlarını beğendiniz mi? Yoksa siz de “Nerede o eski BMW’ler diyenlerden misiniz? Yorumunuzu bizlerle paylaşın.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu