Tesla en değerli otomobil firması

Toplam değeri 190 milyar doları geçen Tesla, 182 milyar dolar değerindeki Japon otomobil devi Toyota'yı geride bıraktı.

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, borsadaki hisse senedi fiyatının bin doları geçmesi sonrası birinci sıradaki Toyota’yı geçerek dünyanın en değerli otomobil firması oldu. Bu gelişme ile birlikte 182 milyar dolar değerinde olan Japon otomobil devi Toyota, toplam değeri 190 milyar doları geçen Tesla’ya zirveyi kaptırdı.  Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın, elektrikli tır modeli Semi’nin seri üretime geçeceği haberini vermesi borsadaki hisse artışında büyük rol oynadı.

Tesla’nın yükseliş atağı, ABD’li diğer otomobil üreticileri GM, Ford ve FCA ile olan farkı biraz daha açtı. GM bugün itibariyle 41, Ford 27, FCA ise 20 milyar dolar değere sahip. Tesla an itibariyle, üç rakibinin toplam değerinden de fazla bir piyasa değerine ulaştı.

Tesla, böylesine güçlü şirketlerin yer aldığı bu listede birinci sıraya oturarak başarısını kanıtlamış olsa da markanın başarısında diğer şirketlerde ortaya çıkan düşüşlerin de payı var. Örnek vermek gerekirse Tesla’nın yerini aldığı Toyota, yılın başından bu yana değerinin yüzde 7’lik bir kısmını yitirdi. Bununla birlikte salgın sırasında da yaklaşık yüzde 20 değer kaybına uğrayan şirket, bu kayıpların büyük bir çoğunluğunu telafi etmeyi başarmıştı.

Tesla’nın hisse senetleri, koronavirüs salgını sonrası durgunluk belirtileri gösteren ABD ekonomisi ve borsalarında yükseliş gösteren ender firmalardan oldu.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu