Ford’un Avrupa’da piyasaya sunacağı 9 elektrikli modelden altısını Ford Otosan üretecek

Amerikan otomotiv devinin açıkladığı Avrupa elektrikli model planında Ford Otosan en büyük rolü üstleniyor. Ford'un 2024'e kadar sunmayı planladığı 9 elektrikli modelden üçü Kocaeli tesislerinde, üçü de Ford Otosan'ın sahip olduğu Romanya fabrikasında üretilecek.

Otosan, Ford çatısı altındaki konumunu giderek güçlendiriyor. Ford Motor Company ve Koç Holding’in %41-41 eşit ortak, %18 hissesinin ise borsada halka açık olduğu Ford Otosan, Amerikalı otomotiv devinin Avrupa planında en önemli rolü üstleniyor. Ford’un açıkladığı Avrupa planında Ford Otosan, 2024’e kadar sunulacak 9 elektrikli modelin altısını üreten şirket olacak.

Ford, daha önce açıkladığı planda, elektrikli Puma’nın yanı sıra, bir orta boy ve bir spor crossover, Mustang Mach-E, E-Transit Courier, E-Tourneo Courier, E-Transit Custom, E-Tourneo Custom ve E-Transit’i 2024 yılı sonuna kadar Avrupa’da piyasaya sunacağını açıklamıştı. Ford Otosan, bu 9 modelden E-Transit Custom, E-Tourneo Custom ve E-Transit’i Kocaeli’deki tesislerinde üretirken, elektrikli Puma ile tasarımı, mühendisliği tamamen Ford Otosan’a ait olan yeni nesil E-Transit Courier ve E-Tourneo Courier’i de geçtiğimiz Mart ayında hisselerini satın alarak sahip olduğu Romanya Craiova’daki fabrikada üretecek.

Deutsche Post DHL Group 2 bin E-Transit siparişi verdi

Ford, Avrupa pazarında 2026 yılına kadar 600 bin adet elektrikli araç satmayı planlıyor. Satılacak elektrikli araçların üçte ikisine yakını Ford Otosan tarafından üretilecek. Ford Otosan, elektrik araç ve batarya üretimi için 2 milyar euroluk yatırım yapacağını açıklamış ve bu yatırım, yıl içinde lansmanını gerçekleştirdiği E-Transit ve E-Tourneo Custom ile meyvelerini vermeye başlamıştı. Ford Otosan, Güney Koreli SKO ile Ankara’da kuracağı batarya üretim tesisi konusunda ortaklık anlaşması yaptı.

Ford, en büyük elektrikli filo satışını geçtiğimiz Ekim ayında Alman posta şirketi Deutsche Post DHL Group’a yapmıştı. Grubun sipariş ettiği 2 binden fazla E-Transit elektrikli vanın tamamı Gölcük fabrikasında üretiliyor.

Orta boy elektrikli crossover’den ilk görüntü

Ford Model e Europe Genel Müdürü ve Ford-Werke GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Martin Sander, Twitter’da orta boy elektrikli crossover ile ilgili bir paylaşımda bulundu. “Ford Avrupa Design Center’da bugün bu kadar çok medya mensubu dostumuzu görmek harika. #Köln’den çıkacak ilk elektrikli binek aracımızın örtüsünü kaldıracağımız 2023’ün gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” yazan Sander, sadece uç kısmını açtığı aracın fotoğrafını da paylaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu