İkinci el otoda yeni yasa ne getiriyor?

İkinci elde garanti dönemi resmi gazetede yayınlanarak resmen başladı. Sadece garanti değil, yeni yasa, biz kullanıcıların hayrına pek çok fayda getiriyor.
Bundan böyle, oto galeri, kurumsal satıcı, tüccar, esnaf… adı her neyse ikinci el araç ticareti yapan her kişi veya şirket, sattığı her araç için 3 ay veya 5 bin km garanti vermek zorunda. Ama bu zorunluluk kullanıcıdan kullanıcıya satışlarda söz konusu değil. Fakat, yılda 3 araçtan fazla araç satan kişi de kullanıcı değil, tüccar sayılıyor.
Galericilerin sorumluluğu garantiyle de sınırlı kalmıyor; yönetmelik, daha birçok konuda satıcılara yükümlülükler getiriyor.
Yeni yönetmeliğe göre ikinci elde en önemli gelişme, 3 ay veya 5 bin km garanti zorunluluğu. Bir diğer konu; araba ve motosiklet ticareti yapan her esnaf veya şirket, satacağı aracın ekspertizini TSE belgeli bir ekspertiz servisinde yaptırmak ve raporunu da alıcıya sunmak zorunda. Tabii, bütün bunları yapabilmesi ve bir araba satıcısı olabilmesi için öncelikle mesleki yeterlilik ve araç satış yetki belgesi almak mecburiyetinde. Bu belgeleri alabilmek için de en az lise mezunu olması ve anayasal düzene karşı suç işlememiş olması gerekiyor. Yani artık öyle her önüne gelen araba alıp satamayacak.
Detaylara boğulmayalım, araç alırken ve sorun çıktığında ne yapmamız gerektiğini iyi bilelim yeter. Bunun için de Mesut Abiniz size yeter. Farkındaysanız bu konuyu anlatabilen başka biri henüz çıkmadı. Siz her zaman ayrıcalıklısınız. İzlemeye devam edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu