Stellantis ilk yılında finansal rekor kırdı

PSA ve FCA gruplarının birleşmesinden doğan çok markalı otomotiv grubu Stellantis, kurulduğu ilk yılında rekor finansal sonuçlar yayınladı. Grubun net gelirleri, %14’lük artış ile 152 milyar Euro’ya ulaşırken, net karı da 18 milyar Euro oldu.

17 Ocak 2021 tarihinde kurulan global otomotiv ve mobilite dünyasının en büyük grupları arasında yer alan Stellantis N.V., yenilikçi, sürdürülebilir çözümler ve mobilitenin geleceğine şekil verecek çalışmalarıyla ilk yılını geride bıraktı. 2021 yılı finansal dönemi için rekor sonuçlar yayımlayarak birleşme sinerjilerinin gerçekleşmesini hızlandıran grup, ilk günden itibaren yürütme hızına net biçimde odaklanarak sağlam bir ticari performans inşa etti. Stellantis, 2025 yılına kadar 30 milyar Euro’yu aşan planlanmış yatırımlar ile batarya teknolojisi, malzemeleri ve yazılım geliştirme alanlarında duyurulan güçlü ortaklıklar aracılığıyla yıl içindeki iddialı elektrifikasyon ve yazılım planlarını da açıkladı.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares

“Zorlu dönemde rekor sonuçlar aldık”

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Bugünün rekor sonuçları, Stellantis’in en belirsiz piyasa ortamlarında bile güçlü performans sunmak için iyi bir konumda olduğunu kanıtlıyor. Bölgelerimiz, markalarımız ve fonksiyonlarımızdaki tüm Stellantis çalışanlarına, gücünü çeşitliliğinden alan yeni şirketimizin inşasına katkılarından dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, oldukça zorlu dönemlerle karşı karşıya kaldığımızda, bunların üstesinden gelmek için gösterdiği çaba için yönetim ekibine teşekkür ediyorum. Birlikte, sürdürülebilir bir mobilite teknolojisi şirketi olmak için yarışırken, planlarımızı uygulamaya odaklandık” şeklinde konuştu.

Stellantis’in 2021 yılından önemli satırbaşları:

Stellantis 2021’de Citroën C4, Fiat Pulse, DS 4, Jeep ® Grand Cherokee, Wagoneer, Maserati MC20, Opel Mokka, Opel Rocks-e ve Peugeot 308’i içeren 10 adedin üzerinde yeni model tanıtımı gerçekleştirdi. Şirket, hidrojen yakıt hücreli orta boy ticariler de dahil olmak üzere, pazardaki 34 düşük emisyonlu araç model portföyünden yararlanarak, düşük emisyonlu araç ticari ivmesini hızlandırdı. Küresel düşük emisyonlu araç satışları yıllık bazda yüzde 160 artarak 388.000 adede ulaştı. AB30’da batarya elektrikli ticari satışında birinci sırayı elde etti. Stellantis, hem AB30 hem de Güney Amerika pazarlarındaki liderliğiyle küresel ticari araç pazarındaki güçlü konumunu teyit etti. Satılan yaklaşık 1 milyon araçla dünya çapında şimdiye kadarki en yüksek pikap satışına ulaştı.

Güney Amerika’da, Stellantis yüzde 22,9 payla 2021’in pazar lideri ve ayrıca yüzde 30,9 pazar payıyla ticari araç lideri oldu.

Genişletilmiş Avrupa’da Stellantis, 2021’de yüzde 33,7 pazar payıyla ticari araçlarda AB30 pazar lideri oldu. Peugeot 208, AB30’un en çok satan aracı oldu ve 2008 de 2021 yılında AB30 B-SUV segmentinin lideri oldu.

Ortadoğu ve Afrika’da ortak sevkiyatlar yüzde 6 artarken, pazar payı da büyük pazarların çoğunda yıl bazında arttı.

Hindistan ve Asya Pasifik’teyse şirket, Hindistan’da geliştirilip üretilen tamamen yenilenmiş Citroën C3’ün tanıtımına hazırlanıyor.

Çin’de, Dongfeng Peugeot Citroën Automobile Co. Ltd (DPCA), 100.000 adet satışla 2020’de yıllık satış hacmini ikiye katladı. Stellantis, yıllık yaklaşık %30’luk satış büyümesiyle Çin’deki en büyük 4. Bağımsız Yedek Parça (IAM) distribütörü oldu.

Bütün bunların yanı sıra Stellantis, Stellantis Financial Services US Corp.’un kuruluşuyla ABD’de ve BNP Paribas Personal Finance, Crédit Agricole Consumer Finance ve Santander Consumer Finance ile kurduğu gelişmiş finansman ortaklıklarıyla da Avrupa’da küresel finansman faaliyetlerini güçlendirme yönünde önemli adımlar attı.

Stellantis Hakkında

Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden ve mobilite tedarikçilerindendir. Aralarında Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move ve Leasys gibi köklü bir geçmişe sahip ikonik markalarımız, yenilikçi ürün ve hizmet konusunda vizyon sahibi kurucularının ve günümüz müşterilerinin tutkusunu yansıtıyor. Çeşitliliğimizden güç alarak, yarının mobilitesini şekillendiriyoruz ve tüm paydaşlarımız ve faaliyet gösterdiğimiz topluluklar için hem katma değer yaratıp aynı zamanda en büyük şirket değil, en büyük sürdürülebilir teknoloji mobilite şirketi olmayı hedefliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu