Mercedes’in bugüne kadar geliştirdiği en verimli otomobil: VISION EQXX

İçten yanmalı motora sahip ilk otomobilin yaratıcısı Mercedes-Benz, şimdi de kendi tarihinin en verimli otomobili VISION EQXX konseptini tanıttı. 1000 km menzile sahip %100 elektrikli otomobil, bataryadaki enerjisinin %95'ini yola aktarıyor.

137 yıl önce içten yanmalı motora sahip ilk otomobili yapan Mercedes-Benz, fosil yakıtlı otomobillere veda etmemiz için bizi cesaretlendirecek en verimli elektrikli otomobili de yine kendisi geliştirdi.

İçten yanmalı motorlarda verimlilik %36’ları geçmezken elektrikli otomobillerde verimin ortalama %85 civarına ulaşması bu yeni nesil otomobillerin en önemli avantajı olarak öne çıkıyor. Mercedes-Benz’in yeni elektrikli konsept otomobili VISION EQXX ise %95 ile verimlilik çıtasını daha da yükseğe taşıyor.

1000 km menzil

18 ayda geliştirilen otomobilin en önemli özelliği, Mercedes’in lüks sınıf elektrikli otomobili EQS’teki gibi 100 kWh’lik bir kapasiteye sahip olmasına rağmen bataryasının %50 daha küçük ve %30 daha hafif olması. Buna otomobilde kullanılan gövde parçalarının hafifliği ve 0,17 CD gibi olağanüstü aerodinamizm de eklenince 4 kapılı ve 2800 mm aks aralığına sahip otomobilin toplam ağırlığı sadece 1750 kg. Bu sayede otomobil, halka açık bir güzergahta 1000 km menzile ulaşabiliyor. Bu mesafe, WLTP regülasyonuna göre bugüne kadar test edilmiş tüm otomobillerden 77 km daha fazla bir menzili ve 100 km’de 10 kW’tan düşük bir elektrik tüketimini ifade ediyor.

Ağırlığı düşürmek ve verimi artırmak için aracın kapıları cam elyaf ve karbonla güçlendirilmiş plastikten yapıldı. Aracın şasisi geliştirilirken F1 araçlarının altyapı mühendisliğinden yararlanıldı. Alüminyum fren diskleriyle birlikte ultra düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler ve magnezyum jantlar kullanıldı.

Malzemeler atık çöpten

İç mekan malzemesi olarak atık çöp ve geri dönüştürülmüş doğal bitkisel atıklardan yararlanıldı. Doğal formlardan ilham alan ve yenilikçi start-up’larla ortaklaşa çalışan mühendisler, 3D baskının yardımıyla kullanılan malzemeyi azaltarak hem ağırlığı düşürdü hem de karbon ayak izini minimuma indirdi.

Oldukça sportif bir tasarıma sahip olan otomobilin temel iddiası performans değil, verimlilik. O nedenle otomobilin gücü 150 kW (201 hp) ile sınırlı. Ancak her şeye rağmen Mercedes, arkadan itiş geleneğini bu otomobilde bozmamış. Arkada bulunan tek motorla yürüyen otomobilin maksimum sistem voltajı 900 volt.

Güneş enerjisi ile 25 km gidiyor

Otomobilin tavanına yerleştirilen ultra ince solar paneller, güneş enerjisinden yararlanarak ilave 25 km menzil sağlıyor. Bütün bu özellikleriyle VISION EQXX, Mercedes-Benz’in tamamen elektrikli ve yazılım odaklı bir şirkete dönüşümünü gösteriyor.

Mercedes, büyük bir iletişim atağı ile tanıttığı ve EQS modelinde kullanmaya başladığı 56 inçlik, 3 parçalı HyperScreen dashboard panelini bu otomobilde kullanmadı. Ancak tek parçadan oluşan 47,5 inç genişliğinde ve 8K çözünürlüğündeki ekran çok daha fazla özelliğe sahip.

EQXX hakkında ne düşünüyorsunuz? 1000 km’lik menzil, sizi bir elektrikli otomobile geçmek için ikna etmeye yeterli mi? Peki, EQS mi bu mu? Veya Porsche Taycan ya da Tesla Model S ile de kıyaslabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz.

VISION EQXX: Bir bakışta önemli teknik veriler

FOTO GALERİ👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu