BMW 1 Serisi yenilendi. Elveda arkadan itiş, merhaba önden çekiş

BMW'nin kompakt HB modeli 1 Serisi tamamen yenilendi ve önden çekişe geçti. Böylece C HB segmentinde arkadan tahrikli otomobil kalmadı.

Uzun zamandır beklenen BMW 1 Serisi, nihayet resmi olarak tanıtıldı. Baştan sona yenilenen 1 Serisi’nde tahrik tekerlekerin pozisyonu da değişti. İlk iki neslinde arkadan tahrikli olan BMW 1 Serisi artık önden çekiyor.

Mevcut, X1, X2 ve 2 Serisi modellerini önden çekişli tasarlayan Alman üretici, yeni nesille birlikte 1 Serisi’ni de bu gruba dahil etti. Böylece C hatchback sınıfındaki son arkadan tahrikli model de tarihe karışmış oldu.

BMW’nin maliyet ve rekabet adına aldığı bu karar, arkadan tahrikli HB model tutkunlarını üzecek bir gelişme. Fakat 1 Serisi’ne yeni gelen 4 tekerlekten çekiş seçeneği de bir o kadar heyecan verici.

BMW 1 Serisi tamamen yenilendi derken, gerçekten baştan sona bir değişim yaşadı. Önden çekişli UKL2 platform BMW için yeni olmasa da 1 Serisi için yepyeni. Mevcut; Mini Countryman (F60), Mini Clubman (F54), BMW 2 Serisi Active Tourer (F45), BMW 2 Serisi Gran Tourer (F46), BMW X1 (F48), BMW X2 (F39), Çin’de üretilen BMW 1 Serisi Sedan (F52) ve Çinli Brilliance ile BMW’nin ortak markası olan Zinoro’nun 60H (F48) modellerinin ortak platformu olan UKL2, artık 1 Serisi HB’in de altyapısını oluşturuyor.

Değişim, 1 Serisi’nin tasarımında da kendini fazlasıyla gösteriyor. Meşhur böbrek tasarımı, DNA’sını korusa da mevcut modellerden oldukça farklı. Altıgen köşeli iki geometrik formun yanyana gelmesinden oluşan BMW 1 böbreği, değişimin en belirgin habercisi. Aracın yeniden tasarlanan ön farları ise eskisinden daha ince ve eğimli hâle geldi. Farlar opsiyonel olarak adaptif full LED olarak tercih edilebiliyor. Yeni 1 Serisi’nde artık opsiyonel panoramik cam tavan da bulunuyor.

Üst ızgarada olduğu gibi alt ızgara da büyüdü, farlar ve tampon yeni bir görünüm kazandı. M ve standart model olarak tanıtımı gerçekleştirilen 1 Serisi’nde M versiyonunun çok daha kaslı hatlara sahip olduğu görülüyor. Özellikle tamponun iki ucundaki fren soğutma menfezi görüntüsü, otomobili bir pist şampiyonu havasına sokuyor.

Asıl büyük değişiklikse arka cephede. Son makyajla stop lambaları çirkinleştirilen 1 Serisi’nin yeni neslinde arka cephe tasarımı “bu sefer eh işte” dedirtiyor. Ön farlarda olduğu gibi arka farlar da opsiyonel olarak full LED seçeneğiyle alınabiliyor.

Son yıllarda yenilenen her otomobil, genellikle uzunluk ve genişlikten büyürken, yükseklikten kısalıyor, fakat yeni nesil BMW 1 Serisi’nde durum biraz farklı. 5 mm kadar kısalan otomobilin uzunluğu 4.319 mm’ye gerilerken, genişliği 34 mm kadar artarak 1.799 mm’ye çıktı. Yükseklik ise genel yaklaşımın aksine 13 mm arttı ve 1.434 mm oldu. Bir diğer şaşırtıcı ölçü ise aks aralığında; selefinde 2.690 mm olam aks mesafesi 20 mm kısalarak 2.670 mm’ye indi.

Aks mesafesi ve uzunlukta düşüş yaşamasına rağmen arka diz mesafesi 33 mm arttı. Bu artışın sebebi ise otomobilin önden çekiş pozisyonuna geçmesi tabii ki. araç yüksekliğinin armasına pararlel olarak arkada baş mesafesi de 19 mm kadar rahatladı. Ayrıca omuz mesafesinde de 13 mm’lik bir artış oldu.

Tahrik sisteminin öne alınmasının bir başka olumlu sonucu ise bagaj hacminin 20 litre genişleyip 380 litreye ulaşması. Arka koltuklar yatırıldığında bu değer 1.200 litreye çıkıyor. BMW ayrıca 1 Serisi‘nde ilk defa elektrikli bagaj kapağı da sunuyor. ama bu da tabii opsiyonel.

Aracın iç mekan tasarımı da baştan sona yeni, fakat bu yenilik güncel BMW modellerinden aşina olduğumuz bir görüntü. Konsolda 8.8 inç’lik bir dokunmatik multimedya ekran yer alıyor ve bu ekran jestlerle de kontrol edilebiliyor. Daha üst versiyonlarda ekranın boyutu 10.25 inç’e çıkarken, ona aynı boyutta bir dijital gösterge paneli eşlik ediyor.

Yapılan açıklamaya göre, ilk aşamada otomobilde 2 adet benzinli ve 3 adet dizel seçenek sunuluyor. Bunlardan en güçlüsü ise M135i xDrive. BMW’nin bugüne kadar ürettiği en güçlü 4 silindirli motor olan 2.0 litrelik turboşarjlı üniteye ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip bu serinin gücü 306 beygir ve torku 450 Nm. Şanzıman ise 8 ileri otomatik. Otomobil bu me

kanik kombinasyonlarla 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniye gibi kısa bir sürede tamamlıyor. Araç aynı zamanda M Performance paketiyle alınırsa bu süre 4.7 saniyeye iniyor. M135i xDrive‘ın maksimum hız değeri ise elektronik olarak 250 km/s ile sınırlandırıldı.

Yeni 1 Serisi’nin giriş seviyesinde ise 118i var. Bu versiyon 1.5 litrelik 3 silindirli motora sahip ve bu motor 140 beygir güç ile 220 Nm tork üretiyor.  Yeni 118i’de şanzıman olarak da 6 ileri manuel standart olarak geliyor, 7 ileri otomatik ise bir opsiyonel.

Yeni BMW 1 Serisi’ni dizel bir motorla almak isteyen müşteriler ise 116d’yi tercih edebiliyor. 1.5 litrelik 3 silindirli dizel motor 115 beygir güç üretirken 270 Nm torka ulaşabiliyor. Şanzıman seçenekleri yine 6 ileri manuel ve 7 ileri otomatik. Bu seçeneğin çok da güçlü olmadığını söylemeye gerek yok. Daha güçlü bir dizel motor isteyenler için 118d seçeneği var. Bu versiyonda motor hacmi 2.0 litre. 150 beygir güç ve 350 Nm tork üreten 4 silindirli motora 6 ileri manuel veya 8 ileri bir otomatik şanzıman eşlik ediyor

Yeni 1 Serisi’nin en güçlü dizel seçeneği ise 120d xDrive ile sunuluyor. 2.0 litrelik 4 silindirli dizel motora sahip otomobilin gücü 190 beygir, torku ise 400 Nm. Sadece 8 ileri otomatik şanzıman ile alınabilen bu versiyonda xDrive adlı 4 tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor.

25-27 Haziran tarihleri arasında NextGen adlı bir etkinliğinde Münih’te tanıtılan üçüncü nesil BMW 1 Serisi yeni yılın başından itibaren tüm dünyada satışa çıkacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu