Geleceğin otomobilleri frensiz mi olacak?

Fransız PSA Grubu'nun premium markası DS, konvansiyonel fren sistemi olmayan bir konsept otomobil geliştirdi. "Geleceği sürmek" sloganıyla tanıttığı konsept aracı DS E-TENSE PERFORMANCE, bildiğimiz fren sistemi yerine rejeneratif frenlemeyle aracın hızını kesiyor.

DS Automobiles’in en yeni konsept otomobilİ E-TENSE PERFORMANCE, otomobillerde bildiğimiz frenlerin yer almadığı bir gelecek hayal etmemizi istiyor.

Elbette DS E-TENSE PERFORMANCE yavaşlayabiliyor, hatta tamamen duruyor, ancak bunu hepimizin bildiği ve güvendiği geleneksel fren sistemleri olmadan yapıyor. Nasıl mı? Sıradan bir disk veya kampana fren seti yerine, rejeneratif frenleme teknolojisi ile.

E-TENSE PERFORMANCE, DS’nin Formula E ekibi ile geliştirildi ve tek kişilik yarış aracına takılan ikiz elektrikli motorların tıpatıp aynısını kullanıyor. Bu iki kapılı coupe, 815 beygir güç ve 8.000 Nm gibi muhteşem bir tork üretirken, 2.0 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıkabiliyor. Teknik verileriyle tüm ezberleri alt üst eden bu olağanüstü otomobil, 350 kW şarj teknolojisinden yararlanarak sadece beş dakikada bataryasını doldurabiliyor.

Dört tekerlekten tahrikli, tamamen karbon monokok gövdeye sahip konsept otomobilin bataryası da karbon-alüminyumdan üretilen kompozit bir paketten oluşuyor.

Daha pek çok yeni teknolojiyi bünyesinde barındıran konseptin en dikkat çekici özelliği ise olağanüstü bu gücü yerinde ve zamanında durdurabilmek için geleneksel bir fren sitemi yerine rejeneratif frene güvenmesi.

Rejeneratif frenleme yeni bir şey değil, elektrikli ve hibrit araçlarda yaygın olarak kullanılan bir teknoloji, ancak bugüne kadar geleneksel disk frenlere ek olarak kullanıldı. Fakat DS Automobiles, geleceğe daha farklı bakıyor ve geleneksel rotor ve hidrolik kaliperleri ortadan kaldırmanın yollarını araştırıyor.

Bu sistemde tekerlekleri bildiğimiz geleneksel frenler değil, tıpkı ağır vasıtalardaki elektromanyetik retarder gibi elektrik motorunun kendisi durduruyor. Yani, aracın ilerlemesi için tekerleklere güç aktaran elektrik motorları, durması için de yine tekerleklere ters güç uyguluyor.

Böyle bir kurulumun önemli avantajlarından biri, ağır disk fren donanımından kurtulan araçların hafiflemesi. Diğer bir avantaj ise sürtünmeden kaynaklı aşırı ısınma olmayacağı için parça ömürlerinin uzun olması. Daha da önemlisi, disklere sürtünen balataların oluşturduğu enerjinin ısı olarak boşa gitmesi yerine tüm frenleme enerjisinin bataryalara elektrik olarak yüklenmesi. Bu, verimlilik açısından önemli bir gelişme.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu