Renault Çin’lilerle Batarya Fabrikası İşbirliğine Gidiyor

Merhabalar,

Dün ajanslara Renault ile ilgili yeni bir yatırım haberi düştü. Renault‘un ülkemizdeki ticari faaliyetinde 17 yılı bulan üst düzey sorumluluğum olması nedeniyle Renault hakkındaki haberler doğal olarak ilgimi çekiyor.
Daha önce bu satırlarda değindiğim batarya yatırımı için Renault‘un Çin’li Envision firmasını tercih ettiğini yazan bu haber, dün https://europe.autonews.com adresli sitede yayınlandı.

Bildiğiniz gibi Avrupa’lı otomotiv markaları elektrik motorlu taşıt üretimine batarya yetiştirebilmek için büyük bir yatırım yarışı içindeler.

Renault – Envision AESC işbirliği kapsamında kurulacak batarya fabrikası için Duai kenti seçilmiş durumda. Bu kenti Renault, Renault 5 EV dahil gelecek elektrik motorlu taşıt modellerinin üretim merkezi yapmaya çalışıyor.
Gelen bilgiler, kuzey Fransa’da batarya üretimi için tarafların anlaşmaya vardıkları yönünde. Söz konusu iş birliği geniş kapsamlı bir planın parçası olacak. Bu planın ana hatları Cumhurbaşkanı Macron tarafından önümüzdeki pazartesi açıklanacak. Plana göre, Renault ayrıca Fransız batarya startup firması Verkor‘ dan hisse alıyor.
Renault aynı zamanda en büyük rakibi Stellantis ve Total Enerji ortaklığı olan ACC ile de görüşme halinde. Bu görüşme, üçüncü batarya üretim anlaşması için sürüyor.

Batarya konusundaki bu çabalar, yakın gelecekte markaların üretecekleri elektrik motorlu taşıtlara batarya yetiştirmeye yönelik olarak ne denli çetin bir rekabetin içinde olacağını gösteriyor.
Porche ve Volvo markalarının geçen hafta başında batarya üretme planlarını açıklamaları buna örnek. Stellantis batarya alanındaki yatırımcılarla yoğun çalışma içinde. Volkswagen ise bu yarışta öne geçmesini sağlayan büyük bir yatırım planını geçen Mart ayında açıklamıştı. Plana göre Avrupa’da altı batarya fabrikasının kurulması için milyarlarca € yatırım söz konusu.

Renault ile ortaklığa giden Envision AESC şirketinin Duai‘de kuracağı batarya fabrikasının kapasitesi 2030 itibariyle 43 Gigawatt-saat olacak. BloombergNEF‘ e göre yatırım maliyetinin 2,9 Milyar € olması öngörülüyor.
Aslında, Renault‘un Japonya’da kurulu Envision AESC‘ den batarya alma kararı Nissan ile ittifakına dayanıyor. NissanEnvision‘a 2018 de çoğunluk hisselerini satmış ve hisse payı %20 ye inmişti.
Bu arada belirtelim; Duai otomobil montaj fabrikası Renault‘un yıllık 400 bin kapasiteli elektrik motorlu taşıt üretimi için seçtiği üç fabrikasından bir tanesi. ayrıca, Fransız hükümetinin en güçlü hissedarı olması Renault‘u istihdam kaybı olmadan elektrik motorlu taşıt teknolojilerine dönmeye zorluyor.

Halen Renault batarya teminini nereden yapıyor derseniz söyleyeyim: Zoe modeli için bataryalar Polonya’da kurulu LG Enerji Çözümleri firmasından geliyor. Bu kaynaktan önümüzdeki yıldan itibaren lanse edilecek Megane EV modellerinin de bataryaları temin edilecek.

Sonuç olarak halen yaşanan yarı iletken chip darlığının yanı sıra, Avrupa kıtasında batarya yatırımları gecikirse bu sefer de 2023 yılından itibaren batarya darlığı başlayabilir. Şaşmamak gerek.

Sağlıklı ve bol kazançlı günler diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu