Türkiye’nin Otomobili için 25 tedarikçi ile el sıkışıldı

TOGG'un 25 yerli tedarikçi firma ile işbirliği yaptığı, yaklaşık 60 firma ile görüşmelerin devam ettiği açıklandı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB), Türkiye’nin Otomobilini Türk otomotiv tedarik sanayisinin yeni teknolojilere entegrasyonu açıkladı.

TAYSAD üyelerini yeni teknolojiler konusunda bilgilendirdiklerini dile getiren Kanca otomotivde; “Dönüşüm konusunda Avrupa’ya göre daha erken uyandık” dedi. Kanca, OSD ve sektör temsilcileriyle geçen yılın şubat ayında bir araya geldiklerini, otomotiv teknolojisinin küresel olarak gidişatını ve bu gidişatta nasıl konumlanmaları gerektiği konularını ele aldıklarını ifade etti.

Kanca, Türkiye’deki tedarikçiler olarak bir elektrikli aracın yüzde 25 ile yüzde 30’unu ancak sağlayabildiklerini aktardı ve konuyla ilgili şu açıklamada bulundu; “Bu aslında yetersiz ama çok da düşük bir oran değil. Çünkü zaten batarya, elektronik aksam, yazlım vs. dediğimizde elektrikli bir araçta, maliyetin büyük bir kısmı bildiğimiz klasik yelpazenin dışına taşıyor. Türkiye ile rakip olacak ülkelerde de durum aynı veya daha kötü. Biz Türkiye’deki firmalar olarak dönüşüm konusunda Avrupa’ya göre daha erken uyandık. Uyandık ama geldiğimiz yola baktığımızda Almanya’nın, Fransa’nın bazı şirketleri var ki onlar somut adımlar atmışlar, onların gerisindeyiz.” dedi.

“Türkiye’nin Otomobili fikrini en başından beri destekliyoruz”

Alper Kanca – TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye’nin Otomobili fikrini en başından beri desteklediklerini belirteren Alper Kanca,  sözlerine şöyle devam etti; “İşin ilginç tarafı 1,5-2 sene önce Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’ndaki (TOGG) arkadaşlar hibrit yerine tamamıyla elektrikli araç üreteceklerini söyleyince ben kendi adıma biraz şüpheyle bakmıştım. Erken diye düşündüm. Ama geçen 1,5 senede onlar haklı çıktı. Mesela Volkswagen bir anda hibrit yerine elektriğe öncelik verdi. TOGG ekibi de bu geçişi ön gördüler. Tarih onları haklı çıkardı. Bu haklılığın kredibilitesi var onlarda ve bu sayede kamuoyu daha çok güvendi, inandı.” dedi.

Mehmet Gürcan Karakaş – Türkiye’nin Otomobili Girişimi Grubu (TOGG) CEO

Kanca, TAYSAD’ın TOGG ile görüşen, aralarında elektrikli araçlara da parça üreten 60 civarında firmanın olduğunu belirterek şu sözleri söyledi; “TOGG ile iş birliğimiz çok iyi gidiyor. Bizim TOGG’la şu an görüşen 60 civarında üyemiz var. Bunlar arasında 25 firmayla iş birliğine başladılar. Ama hedef 60 firmanın tamamıyla çalışabilmek. Gürcan Bey de bizim içimizden çıkan birisi. Bu iş birliğini kolaylaştırıyor. Birbirimizi kolay anlıyoruz. Kolaylıkla iletişimde bulunuyoruz ve bizim içimizde birçok firma TOGG’un projesini normal bir ticari iş olarak görmüyor, sahipleniyor. Bu memleketin bir işi diye teklif veriyor.” dedi.

Kemal Yazıcı – TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu; “TOGG’un görevi aracı belirtilen sürede üretmek, bizim de görevimiz ise onların istediği her parçayı Türkiye’de geliştirip üretmek için ne gerekiyorsa yapmak. Onların varlığı bizim teknolojimizi geliştirme sürecimizi hızlandıracak. Çünkü onlarda ihtiyaç var bizde de istek var. İkisini bir araya getireceğiz. Biz elimizden ne geliyorsa yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu