Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Sayısı Artıyor

Elektrikli araçlara olan talep, son yıllarda hızla yükselen akaryakıt fiyatları, yerli otomobil üreticisi TOGG ve Tesla'nın Türkiye pazarına girmesi nedeniyle arttı. E-mobilite sektörü, elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla büyüdü. Bu yılın başında 1719 olan şarj istasyonu sayısı 3 790'a, 3 bin 81 olan şarj noktası sayısı ise 8 bin 1'e ulaştı. Bu veriler sayesinde Türkiye, Avrupa'da şarj istasyonu bulundurma sıralamasında ikinci sıraya yükseldi.

Son yıllarda hızla yükselen akaryakıt fiyatları ve çevresel sürdürülebilirlik nedeniyle elektrikli araçların Türkiye’de yaygınlaşması, hızlı şarj istasyonlarının sayısını artırdı.

Türkiye Avrupa’da ikinciliğe yükseldi

Haziran 2023 sonu itibarıyla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bildirildiği gibi, ülke çapında 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor. Bu yıl başında 1719 olan şarj istasyonu sayısı 3 790’a, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1’e ulaştı. Bu veriler sayesinde Türkiye, Avrupa’da şarj istasyonu bulundurma sıralamasında ikinci sıraya yükseldi. 2023’te 54 bine, 2030’da 1.1 milyona ve 2040’ta 4.8 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

2022 yılında e-mobilite sektörüne hızlı bir giriş yapan Üçay Grup, Elaris markası ile Türkiye’nin dört bir yanındaki şarj ağını genişletiyor. Elaris’in elektrikli araç şarj istasyonu ağına yaptığı yatırımlar, elektrikli araçlarını hızlı bir şekilde şarj etmelerine izin veriyor.

Şarj istasyonları ile Türkiye’yi donatmayı hedefliyor

Elaris Direktörü Mustafa Yıldız, müşteri deneyimini en üst düzeye çıkarmak için etki alanını hızla genişletmeye devam ettiklerini belirtti. Lisanslı şarj ağı işletmeciliği hizmetleri ile Türkiye’yi şarj istasyonları ile donatmayı hedeflediklerini söyledi. Mustafa Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

10 şehirde 24 noktada elektrikli araç şarj istasyonları var

Elaris olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nden üretilen EATON marka şarj cihazlarımızla hizmet veriyoruz ve dört bölgede ve İstanbul, Ordu, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Ordu, Sakarya, Bolu, Ankara ve Bursa olmak üzere toplam 10 şehirde 24 farklı noktada şarj istasyonlarımız bulunmaktadır.

Yatırımlarımız devam ediyor ve 2023’ün ikinci çeyreğinde kurulu istasyon sayımızı %72 artırdık. Mevcut ağımıza ek olarak, yıl sonuna kadar 50 AC ve 5 DC istasyonumuzun daha kurulumu için çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. 2024 yılına kadar 100 AC istasyon daha kurmayı planlıyoruz, bunlardan 10’u DC olacak.

Her geçen gün artan sayıda Elaris hızlı şarj istasyonumuz, müşterilerimize kesintisiz şarj imkanı sunar. Yılın ilk yarısında Elaris ile 8.953 kilovat saat şarj edildi ve geçen Temmuz ayında 5.261 kilovat saat şarj edildi. Müşterilerimizin daha fazla şarj aldığını müşteri memnuniyetinin bir göstergesi olarak görüyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu