Ekonomik tatil isteyenler karavana yöneldi

Türkiye otomobil piyasasının önde gelen online pazar yeri arabam.com’un son araştırması, daha ekonomik olması nedeniyle tatilde konaklama için karavana yönelme eğilimindeki artışı rakamlarla ortaya koydu. Araştırmada yer alan ‘Karavan tatili düşünmenin temel nedeni’ sorusuna ilk sırada verilen yanıt; ‘otellerin pahalı olması’ seçeneği oldu.

Karavan tatili tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde en çok tercih edilen seçenekler arasına girdi. Önceden yaz tatillerinde oteller tercih edildiği halde pandemi sürecinde daha sakin ve kalabalıktan uzak alternatif arayışına girilmesi o dönemde karavana olan talebi artırdı. Günümüzde ise otel fiyatlarında ve tatil yörelerindeki ev kiralama ücretlerinde yaşanan artış; tatilciler için karavan seçeneğini yine üst sıralara taşıdı. Türkiye otomobil piyasasının önde gelen online pazar yeri arabam.com’un 2446 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırması, daha ekonomik olması nedeniyle tatilde konaklama için karavana yönelme eğilimindeki artışı rakamlarla ortaya koydu.

Karavan ilanlarında artış görülüyor

Araştırmaya göre; arabam.com’da yer alan karavan ilanlarının toplam ilanlar içindeki oranı Ocak 2022’den Temmuz 2023’e kadar geçen 1.5 yıllık sürede aralıklarla da olsa artış eğiliminde. 2023’ün Ocak ayında karavan ilanlarının toplam ilan içindeki oranı yüzde 0,18 olurken, bu oran Temmuz 2023’te yüzde 0.37 olarak gerçekleşti. arabam.com’un araştırmasında yer alan, ‘Karavan tatili düşünmenin temel nedeni’ sorusunun cevaplarında ‘Otellerin pahalı olması’ seçeneği yüzde 36 oranıyla ilk sırada yer alırken, ‘doğa ile iç içe olmak’ yüzde 34 oranıyla ikinci, özgürlük duygusu yüzde 29 ile üçüncü sırada yer aldı.

En çok gidilmek istenen destinasyon Ege kıyıları

Anketi yanıtlayanların yüzde 19’u ilkbaharda karavan tatili yapmayı tercih ederken yüzde 61.1’i yaz, yüzde 17’si sonbahar ve yüzde 3’ü de kış cevabını verdi. ‘Karavan konforu için olmazsa olmaz dediğiniz şey nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 44.1’i duş, tuvalet ve yatak gibi temel ihtiyaçları koyarken, mutfak yanıtını verenlerin oranı yüzde 19.2, yüksek tavanlı karavan olmasını isteyenlerin oranı yüzde 13.8, izolasyon arayanların oranı yüzde 12.1 oldu. “Karavanla en çok gitmek istediğiniz destinasyon neresi?’ sorusuna yanıt veren katılımcıların yarıdan fazlası (Yüzde 53) Ege kıyılarını tercih etti. Akdeniz yüzde 23 ile ikinci, Karadeniz yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ücretsiz alan nedeniyle tercih ediliyor

arabam.com’un araştırmasında, ‘Karavan tatili için hangisini tercih edersiniz? sorusuna yüzde 63 ile ücretsiz alanlar, yüzde 37 oranıyla ücretli karavan parkları yanıtı verildi. Katılımcılar arasında ‘Karavan tatili için satın almayı düşünen’lerin oranı yüzde 56 olurken, kiralamayı düşünenlerin oranı yüzde 45’te kaldı.

Tüketici karavan satın alma eğiliminde

arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, araştırma sonuçlarının bu yaz konaklama tercihinde karavan seçeneğini ön plana çıkmaya başladığını belirterek şunları söyledi: “İlan sayılarımıza ve anketimize verilen cevaplara bakıldığında görülüyor ki; tatilciler otel ve ev kiralama fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle karavan satın alma eğilimine girdi. Ekonomi her alanda olduğu gibi burada da belirleyici unsur oldu. Araştırmamızda yer alan ‘Karavan konforu için olmazsa olmaz dediğiniz şey nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 44.1’inin verdiği; ‘duş, tuvalet ve yatak gibi temel ihtiyaçlar’ yanıtı, karavanın sunduğu avantajları göstermesi açısından önemli. Doğayla iç içe, özgürlüğün tadına vararak ekonomik tatil yapmak isteyenlerin karavan ilanlarını gözden geçirmesinde fayda var.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu