SUV ve Pick-up’lar 3 kat daha ölümcül

ABD merkezli Detroit Free Press ve USA Today Network’ün ortaklaşa yaptığı araştırmaya göre, SUV ve Pick-up araçlar, yayaları öldürmek konusunda otomobillere oranla 3 kat fazla riskli.

ABD merkezli Detroit Free Press ve USA Today Network’ün ortaklaşa bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucuna göre SUV ve Pick-up araçlar, yayaların ölümüne sebep olma kousunda otomobillere oranla 3 kat fazla risk taşıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren kuruluşların yayınladıkları raporda; “ABD hükümet yetkilileri yıllardır bunu bildiği halde ölümleri azaltmak ya da tehlikeyi halka duyurmak için herhangi bir çaba sarf etmiyor” yorumu yapıldı.

ABD’de 2016 yılında yaya ölümlerinin sayısı 6 bine ulaştı ve 2009’a göre yüzde 46 arttı. Raporda artıştan büyük ölçüde SUV’ların sorumlu olduğu belirtiliyor. Ölümlerin çoğu büyük şehirlerde görülüyor, Detroit bunların başını çekiyor. Otomobilin anayurdu kabul edilen Detroit, her 100 bin kişi başına 35 kişilik yaya ölüm oranı ile en ölümcül şehir. Listede en yüksek sırada yer alan diğer büyük şehirler arasında Newark, Miami, Tampa, St. Louis ve Phoenix bulunuyor.

Elbette ki, yaya ölümlerinde tüm kusur SUV ve pick-up’larda değil; alkollü araç sürme, trafikte telefon kullanımı gibi son yıllarda artış gösteren kusurlar da ölümlerde rol oynuyor, ancak istatistiklere bakıldığında pick-up ve SUV araçların çarptığı yayalarda ölüm oranı, otomobillere göre 3 kat fazla.

Yapılan araştırmanın sonucu, 2009’a göre 2016 yılında SUV ve pick-up araçların çarptığı yaya ölümlerinde yüzde 69’luk bir artış olduğunu gösteriyor. Yine aynı araştırmaya göre bu tip araçların insan bedenine verdiği zarar, diğer otomobil sınıfı araçlara göre çok daha yüksek ve yaralanmalar daha ağır oluyor. SUV ve pick-up tipi araçların yaya ölümlerindeki oranı ise yüzde 40.

Araştırmanın sarsıcı sonucu, çarpışma güvenliği testlerini de tartışılır hale getirdi. ABD’de bu testleri gerçekleştiren iki kurumdan biri olan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği Kurumu (NHTSA), 2019’da SUV ve pick-up araçlar için otomobillerden farklı kriterler belirleyeceklerini açıkladı. Ancak NHTSA, bu planını askıya aldı ve konuyla ilgili açıklama yapmayacağını belirtti. Uzmanlara göre, otomobil üreticileri yeni kriterlere hazır olmadıkları için bu girişimi engellediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu