Süveyş Kanalı Krizi Tesla ve Volvo’da Üretimi Durdurdu

Süveyş Kanalı krizi büyüyor. Tesla’nın ardından Volvo, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle Avrupa’da üretimi durdurma kararı alan son otomobil üreticisi oldu. Çinli Geely’nin sahibi olduğu Volvo, Belçika’nın Ghent kentinde bulunan fabrikasında XC40 ve C40 modellerinin üretimini önümüzdeki hafta üç gün boyunca durduracak. Şirket, saldırılar nedeniyle Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’nu dolaşmak zorunda kalan gemilerin vites kutularının teslimatını geciktirdiğini açıkladı.

İsveçli otomobil üreticisi, bu durumun toptan satış veya üretim hedeflerine ulaşma kapasitesi üzerinde anlamlı bir etki yaratmayacağını belirtti. Göteborg kentindeki ana fabrikalarının çalışmaları ise etkilenmeyecek. Bu gelişme, otomotiv endüstrisindeki diğer üreticilerin de saldırıların benzer etkilerini en aza indirmek için çaba göstermesine neden oldu.

Daha önce Tesla, saldırılar nedeniyle Berlin tesisindeki üretimine ara vereceğini açıklamıştı. Tesis, 29 Ocak’tan 11 Şubat’a kadar Model Y üretimini durduracak. Diğer taraftan Volkswagen, aksaklıkları azaltmak için nakliye şirketleriyle yakın iletişim halinde olduğunu söyledi. Bu arada Stellantis, geçici tedarik sorunlarını çözmek için hava taşımacılığına yoğunlaşacağını açıkladı.

Kızıldeniz’deki son saldırılar, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırısını sona erdirmeyi amaçladıklarını belirten Husiler tarafından gerçekleştiriliyor. Eylem, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kınandı ve konsey bu hafta ticari gemilere yönelik saldırıların derhal durdurulmasını talep eden bir kararı kabul etti.

Kızıldeniz, Süveyş Kanalı aracılığıyla Avrupa’yı Asya’ya bağlıyor ve saldırılar çok sayıda nakliye şirketinin bölgeden uzak durmasına ve Afrika’daki Ümit Burnu çevresinden daha uzun ve maliyetli olan rotayı tercih etmesine neden oluyor.

AutoForecast Solutions başkan yardımcısı Sam Fiorani’ye göre, Süveyş Kanalı’nın bir nakliye rotası olarak popülerliği, daha fazla otomobil üreticisinin yakında gecikmelerle karşılaşacağı anlamına geliyor.

“Tesla, Kızıldeniz üzerinden Avrupa’ya taşınması gereken pil bileşenleri için büyük ölçüde Çin’e güveniyor ve bu da üretimi sürekli riske atıyor” dedi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu