Başkasının kullandığı engelli aracı sigortadan yararlanamayacak

Engelli raporu ile ÖTV ve MTV’den muaf olarak alınan araçların sürücülerine Yargıtay’dan kötü haber geldi.

H sınıf ehliyet sahibi veya yüzde 90 raporlu engellilerin ÖTV ve MTV’den muaf olarak alabildikleri araçlar, engellilerin beyan edilen birinci derecede yakınları tarafından kullanılabiliyor ve kaza yaptıkları takdirde sigortadan hasar bedeli alınabiliyor. Ancak yönetmelik, engelli araçlarının üçüncü kişiler tarafından kullanılmasına izin vermiyor. Yetkili olmayan şahısların kullanması durumunda hem cezai işlem yapılıyor hem de araç sahibi bazı haklardan mahrum kalıyor.

Bunun son örneği, Yargıtay kararıyla ortaya çıktı. Yargıtay, başkası tarafından kullanılan engelli aracın karıştığı kaza sonrası uğradığı hasarı sigortanın ödemesine gerek olmadığına karar verdi.

Tokat’ın Turhal ilçesinde yüzde 90 üzeri raporu bulunan engelli kişiye ait, ancak yetkili olmayan biri tarafından kullanılan otomobil maddi hasarlı bir kazaya karıştı.  Hasar bedelini aracı kaskolattığı sigorta şirketinden almak isteyen araç sahibi kaskodan onay alamayınca büyük şok yaşadı.

Sigorta şirketi, kaza anında aracı, kullanma yetkisi olan biri değil başka birinin kullandığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını bildirdi. Turhal 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kapısını çalan araç sahibi, ÖTV’den muaf olarak satın aldığı araçtaki hasarın karşılanmasını talep etti. Davalı sigorta şirketi avukatı ise aracı başkasının kullandığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, bin 500 liralık hasar bedeli ile bin liralık değer kaybı bedelini talep eden davacının haksız olduğuna hükmetti. Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 17. Hukuk Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla; engelli raporuyla vergiden muaf olarak alınmış bir aracın belgeyle yetkilendirilmemiş biri tarafından kullanılması ve kazaya karışması halinde kaskodan yararlanamayacakları hüküm altına alınmış oldu.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 5 milyonun üzerinde engelli vatandaş bulunuyor. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 7’sini engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 43’ü erkek, yüzde 57’si kadın. Vergi muafiyetlerinden çalışma haklarına, fatura indirimlerinden ücretsiz toplu taşımaya kadar pek çok hak engelli vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Engellilik oranına bakılmaksızın, H sınıfı ehliyet almaya hak kazananlar ve yüzde 90 ve üzeri engelli raporu alan birinci derecede engelli yakınları, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alabiliyor. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar, engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebiliyor. Fakat vergi muafiyeti kapsamında alınan bu araçları, yetkili olmayan üçüncü kişiler kullanamıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu