Bu otomobilin gövdesi tamamen güneş panelinden oluşuyor

Alman start-up şirketi Sono Motors, ilk prototipini 2016'da sergilediği güneş paneli gövdeli elektrikli modeli Sion'un üretim modelini tanıttı.

Münih merkezli start-up şirket Sono Motors, 2016’dan beri üzerinde çalıştığı güneş paneli gövdeli elektrikli otomobilini üretmeye başlıyor. Şirket, otomobilden önce emisyonların azaltılmasına yardımcı olacak şehir içi otobüslere uyarlanabilen yeni bir “Güneş Enerjisi Otobüs Kiti”ni de piyasaya sürdü.

Sion adını verdiği modelin uygun olan tüm gövde parçalarını birer güneş paneline dönüştüren Sono Motors, aracın gövdesinden daha fazla yararlanmak için kutu formunda, MPV modellere benzeyen bir otomobil tasarladı. Böylece aracın sadece güneş enerjisinden elde edilen şarjla haftada 245 km’ye kadar yol yapması sağlandı.

Gövde panellerine toplam 456 solar yarı hücresi entegre edilen araçta 54 kWh’lık bir batarya grubu bulunuyor. 75 kW DC veya 11 kW AC’yi destekleyen aracın şarj sistemi, ev elektriği veya şarj istasyonundan şarj edebiliyor. Tam dolu şarjıyla 305 km menzil kat edebilen otomobil, güneşten elde edilen enerjiyle hava durumuna göre haftada 112 ile 245 km bedava menzil sunabiliyor.

163 beygir güce ve 270 Nm torka sahip araç 2023’ün ikinci yarısında Finlandiya’daki fabrikada üretilmeye başlanacak. Güneş enerjili Sion’lar için şimdiden 19 binden fazla sipariş aldığını açıklayan şirket, 7 yıl üretimde kalacak bu model için topalam 257 bin adet hedef koydu.

Sono Motors, aracı en uygun fiyata satmak için özel bir çaba gösterdiklerini belirtiyor. 2016’da 16.000 Euro eşiğinde satmayı planladıklarını açıklayan şirket, enflasyon sebebiyle bunun mümkün olamadığını ve aracın muhtemel fiyatının 25.126 Euro olacağını belirtti.

Dizel motorlu ticari araçlara güneş enerjisi desteği

Şirketin bir başka girişimi ise içten yanmalı motora sahip ticari araçlara güneş enerjisi desteği sunan Solar Kit’ler. İlk olarak Solar Bus Kit adıyla 12 metreye kadar olan şehir içi otobüslerle uyumlu güneş enerji kitini piayasaya sunan Sono Motors, kamyon ve semi treylerler için de benzer bir kit sunmayı hedefliyor.

1,4 kW kapasiteli ve otobüsün çatısına kurulan sekiz metrekarelik güneş panellerinden oluşan Solar Bus Kit, içten yanmalı motora sahip otobüslere uygulanabiliyor. Aracın yolda ilerlemesini sağlayan bir etkiye sahip olmayan bu kit, ısıtma, iklimlendirme ve aydınlatma gibi alt sistemlerin yenilenebilir enerji ile çalıştırılmasına olanak sağlıyor. Sono Motors, bu teknolojinin otobüs başına yılda 1.500 lt yakıt tasarrufu sağlayacağını ve CO2 emisyonu konusunda 4 ton daha az atığa sebep olacağını iddia ediyor.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu