Çinli Geely Koreli Renault Samsung’un %34,02 hissesini satın aldı

2010 yılında İsveçli Volvo'yu satın alan ve son beş yılda Proton, Lotus gibi markaları çatısı altında toplayıp Mercedes üreticisi Daimler AG'den hisse satın alarak gündem olan Çin merkezli Geely, şimdi de Renault Grubu'nun Kore'deki operasyonuna %34,02 oranında ortak oldu.

Geely Automobile Holdings (Geely Auto, SEHK hisse kodu : 0175) ve Renault Grubu, Geely Auto’nun bir sermaye artırımı mekanizması yoluyla Renault Korea Motors’un (RKM) %34,02 hissesine ortak olacağı bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, ilgili makamların onayını bekliyor.

21 Ocak 2022’de duyurulan bu gelişmeninanlaşmayla sonuçlandığını açıklayan Renault Group, ortaklığın Güney Kore pazarı için tamamen yeni bir araç serisi geliştireceğini ve bu projede Renault Group ve Geely Auto’nun birlikte çalışacağını ifade etti.

Renault Grubu ve Çin’in en büyük özel otomotiv grubu olan Geely Auto, Ocak ayında imzalanan çerçeve anlaşmanın ardından 9 Mayıs’ta hisse devri ve ortak girişim anlaşmasına imza attılar. Anlaşma ilgili makamlardan onay aldığında, Geely Automobile Holdings, iştiraki Centurion Industries Limited aracılığıyla Renault Samsung otomobillerin üreticisi Renault Korea Motors’un (RKM) toplam ödenmiş sermayesinin %34.02’sine sahip olacak. Ancak Renault Grubu, RKM’nin çoğunluk hissedarı olmaya devam edecek ve şirketin yönetimi Renault Group’ta kalacak.

Ocak 2022’de Geely Auto’nun ana şirketi Geely Holding Grubu ve Renault Grubu, Güney Kore pazarına yönelik hibrit araçlar (HEV) ve içten yanmalı motor (ICE) modellerinden oluşan yepyeni bir araç serisi geliştirmek için yeni bir işbirliği duyurmuşlardı. Bu işbirliğinin Kore pazarının yanı sıra denizaşırı satışları da hedefleyeceği açıklanmıştı. Yeni araçlar, 2024 yılında seri üretime başlanacak şekilde Güney Kore’nin Busan kentindeki mevcut Renault Korea Motors tesisinde üretilecek.

Yeni ürünlerde, Geely Holding Group’un İsveç’teki Volvo Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen Kompakt Modüler Mimarisini (CMA) kullanılacak ve Geely Holding Group’un gelişmiş hibrit güç aktarma teknolojilerinden yararlanacak. Renault ve RKM, yerel pazar beklentilerini aşmak için teknoloji, tasarımdaki uzmanlığı ve müşteri deneyimi konusundaki birikimi ile katkıda bulunacak.

Yeni ürün yelpazesi, mevcut RKM satış ve satış sonrası ağı üzerinden satılacak. RKM satış sonrası, Consumer Insight’ın yerli otomotiv tüketici anketinde 2021’e kadar altı yıl üst üste ilk sırada yer aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu