Fiat-Chrysler’den Renault’a birleşme teklifi

Fiat Chrysler Automobiles bugün, Fransız Renault’ya resmi bir birleşme önerisi yaptı. Birleşme gerçekleşirse, dünyanın en büyük üçüncü küresel otomotiv üreticisi oluşturulmuş olacak. Gözler Renault yönetim kurulunun bugünkü toplantısında.

Uluslararası basında hafta sonunda yer alan, iki üreticinin birbirlerindeki zayıf yönleri tamamlayacak küresel bir işbirliği planı üzerinde çalıştıkları haberinin ardından gözler Renault yönetim kurulunun bugünkü toplantısında.

Fransız basınına göre, Renault Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard, FCA ve Renault’nun birleşmesi için hazırlanan çalışmayı Cuma günü Fransız Maliye Bakanı Bruna Le Maire’e iletti. Renault’nun yüzde 15’i Fransız devletine ait.

Önerilen ortaklığın hisseleri, Fiat Chrysler ve Groupe Reanult arasında, kurulacak bir Alman ana şirkette eşit bir şekilde paylaştırılacak.

Birleşme işlemi tamamlanamadan önce, Fiat Chrysler hissedarlarına toplam 2.5 milyar euroluk bir kar payı dağıtılarak, hisse senedi piyasalarındaki uyumsuzluklardan etkilenmemeleri sağlanacak.

FCA’DAN AÇIKLAMA

FCA açıklamasında şu bilgiler yer aldı:

“Fiat Chrysler, Renault Grubu’na birleşme teklifi sundu. Ortaklıkta FCA’nın yüzde 50, Renault’nun yüzde 50 payı; dengeli bir yönetim yapısı olacak, yönetim kurulunun çoğunluğu bağımsız olacak. Renault ile birleşme sonrası 8.7 milyon araç üretim ile dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi oluşacak. Renault ile birleşme sonucunda hiçbir fabrikanın kapanması öngörülmüyor. Ortaklık, Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının hali hazırda yarattıklarına ek olarak 5 milyar euronun üzerinde sinerji yaratacak. Birleşme gerçekleşirse FCA hissedarları 2.5 milyar euro temettü alacak. Oluşacak şirketin hisseleri Milan, Paris ve New York’ta işlem görecek”

Renault da Fiat (FCA) ile birleşme görüşmeleri yürüttüklerini teyit etti.

Türkiye’de de fabrikaları olan iki otomobil üreticisinin bugün geniş çaplı bir işbirliğine gideceklerini açıklamaları bekleniyor.

MALİYET ARTIŞLARI ORTAKLIKLARI HIZLANDIRDI

Otomobil imalatçıları üzerindeki konsolidasyon baskısı, egzos gazı emisyonu düzenlemelerinin sıkılaşması ve elektrikli ile otonom araçları araştırma ve geliştirmenin yüksek maliyeti nedeniyle giderek artıyor.

Kaynak: NTV.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu