Fiat’tan retro aromalı B-SUV geliyor! Fiat 600

İtalyan ikonik otomobil modeli Fiat 500, adını 100 puan artırarak daha büyük, daha geniş ve aile dostu bir B-SUV'ye dönüşüyor. Jeep Avenger, Opel Mokka gibi Stellantis modelleri ile aynı altyapıyı paylaşacak olan yeni model, hem hafif hibrit destekli benzinli hem de %100 elektrikli olarak 2023 sonunda piyasaya çıkacak.

Stellantis, bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek olan Fiat 600 ile yarı kompakt SUV serisini genişletmeye hazırlanıyor. Opel Mokka, Peugeot 2008 ve Jeep Avenger’ın İtalyan kardeşi, ikonik Fiat 500’den ilham alan ancak daha büyük bir dış gövdeye sahip B-SUV segmenti bir otomobil olacak. Belirli pazarlar için hafif hibrit bir seçenek sunacak olsa da yeni model, %100 elektrikli bir aktarma organıyla kendini gösterecek.

Son zamanlarda yakalanan casus fotoğraflara bakıldığında yeni SUV, elektrikli Fiat 500 şehir otomobilinin şişirilmiş bir versiyonu gibi görünüyor. Paylaşılan stil ipuçları arasında yuvarlak şekilli ayrık farlar, kromajlı ızgara, alt tampon girişindeki gövde renginde desenler, kaportanın etrafındaki yüzeyler, büyük bir arka spoyler ve arka farlardaki C şeklindeki LED grafikler yer dikkat çekiyor. Ancak 600, daha cömert iç mekanı, daha uzun aks mesafesi ve daha fazla yerden yüksekliği ile kendisini 500’den ayıracak.

Fiat’ın yeni SUV’sinin Stellantis kardeşleri Jeep Avenger ve Opel Mokka ile benzer boyutlara sahip olması bekleniyor. Alt kompakt bir SUV olarak 600, yaklaşık 2.560 mm aks aralığı ile 4.084-4.151 mm arasında bir uzunluğa sahip olacak.

Casus fotoğrafçılar yakın zamanda Fiat 600 prototiplerinin iç mekan çekimlerini de yakalayarak aracın kabinine bir bakış atmamıza da olanak sağladı. Fotoğraflar, 10.25 inçlik bir dokunmatik multimedya ekranını ve direksiyon simidinin arkasına yerleştirilmiş yuvarlak şekilli bir dijital gösterge panelini ortaya çıkarıyor. İtalyan şirket, Fiat 500 için renkli iç aksamlar, sürdürülebilir döşeme malzemeleri ve İtalyan temalı Paskalya yumurtaları gibi kişiselleştirme seçenekleri sunmasıyla tanınıyor. Şirketin bu stratejisini 600 için de sürdürmesi bekleniyor.

600’ün, halihazırda Jeep Avenger, Opel Mokka, DS 3 Crossback, Peugeot 2008 ve grubun B-HB modelleri dahil olmak üzere bir dizi araçta kullanılan CMP/eCMP mimarisi üzerine inşa edilmesi bekleniyor. Aynı platform, yeni nesil Citroen C3 Aircross ve Alfa Romeo Brenero’nun temelini oluşturacak şekilde ayarlandı. Polonya’daki Tychy fabrikasında bu araçlar arasında en yakın akraba olacak Fiat, Jeep ve Alfa Romeo modelleri üretilecek.

Büyük ihtimalle 154 hp (115 kW / 156 PS) güç ve 260 Nm tork üreten tek bir elektrik motoruyla çalıştırılacak. Yaygın olarak kullanılan 54 kWh pil paketinin, 400 km’ye yakın bir WLTP sürüş menziline ulaşması bekleniyor. Bu noktada resmi bir bilgi bulunmamakla birlikte, Abarth’tan bir performans versiyonunun da çalışmalarda olması muhtemel.

Platform ayrıca, teorik olarak belirli pazarlar için hafif hibrit (MHEV) destekli 1.2 litrelik içten yanmalı (ICE) benzinli motor seçeneği ile de sunulacak. Bununla birlikte, Fiat, özellikle bu boyuttaki ICE ile çalışan modellerin fiyatları geçen yıl önemli ölçüde arttığından, yalnızca EV’ye geçmeyi seçebilir. Avrupa Birliği, ICE ve EV eşdeğerleri arasındaki fiyat farkını daraltarak, devlet teşviklerinin yardımıyla elektrikli modelleri daha çekici hale getirdi.

Fiat’ın bu yıl iki yeni EV’den biri olarak yeni 600’ü 2023’ün ikinci yarısında piyasaya sürmesi bekleniyor. Elektrikli Fiat 500, 2024’te Atlantik’i geçecek olsa da daha büyük ve daha pratik 600’ün gelecekte Kuzey Amerika serisine eklenip eklenmeyeceği belli değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu