Avrupa’da otomotiv satışlarının arttığı tek ülke Türkiye

Avrupa otomotiv pazarı yüzde 25 küçülürken Türkiye, pandemi sürecini fırsata çevirdi. 2020 toplam otomotiv satışı bir önceki yıla göre yüzde 62 büyürken son 10 yıl ortalamasını da yakaladı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, 2020’de toplam otomotiv ihracatının pandemi kaynaklı azalmasına rağmen kilogram başına ihracatın arttığını ve Türkiye’nin 2020 yılında Avrupa’da en iyi performansı gösteren ülke olduğunu açıkladı. Yenigün, “Hibrit araçların ihracatı bize bu değeri getirdi. Türkiye pandemide en az yara alan ülkelerden biri oldu” dedi.

Üretimde ve pazar büyüklüğünde dünyanın ve Avrupa’nın genel gidişatına göre Türkiye’nin daha iyi bir konumda olduğunu belirten Yenigün, “Türkiye, kendi bulunduğu bölgede mukayese ettiğiniz zaman Avrupa’da en iyi performansı gösteren ülke diyebiliriz. Üretim rakamlarına bakıldığında, Türkiye’de yüzde 11.2 düşerken Avrupa’da ve dünyada daha yüksek oranlarda düşüş yaşandı. 3’üncü ve 4’üncü çeyrekteki toparlanmalara rağmen Avrupa Birliği (AB) pazarı yüzde 25 daraldı, ama Türkiye pazarı çok iyi performans gösterdi” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN HİBRİT ARAÇLAR KİLOGRAM BAŞINA İHRACATI ARTTIRDI

Yenigün, 2020’de kilogram başına düşen ihracat gelirinin arttığına dikkat çekti Bunun nedeni olarak yeni nesil araçları işaret eden Yenigün, “Hibrit araçların ihracatı araç maliyetlerindeki ve transfer fiyatlarındaki artış bize bu değeri getiriyor. Bunun önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyorum. Özellikle AB’nin ‘Green Deal’ dediği o ‘Yeşil Mutabakatı’ destekleyecek şekilde hibrit ve daha çok elektrikli araçlarda daha yoğunlaşan talepleri nedeniyle bu rakamlar yukarıya çıkmaya devam edecek. Bu durum memleket için çok iyi bir şey” diye konuştu.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün

2020’DE ÇARKLAR DURMADI

2020 yılına olumlu baktıklarının altını çizen Yenigün, “Her ne kadar hepimiz için sağlık tehdidi, ekonomi konusunda belirsizlik içermesine rağmen, otomotiv ana sanayii açısından, hep olumlu baktığımız bir yıl oldu. Çarklar durmadı, yeni model yatırımları ciddi bir şekilde devam etti. Bir diğer yüzümüzü güldüren konu ise, beklenenin tam aksine otomotiv sanayiinde istihdamın artmış olması. Otomotiv sektörü çok yüksek kalitede ve kalibrede insan kaynağına sahip. Bu insanlar öyle çabuk yetişmiyor. Geçici süreli dalgalanmalarda, biz asla çalışanlarımızda vazgeçmeyiz. Ne saha çalışanlarımızdan ne de ofiste çalışan arkadaşlarımızdan. Bu mesajı daha önce de vermiştik” dedi.

2021 HEM RİSK HEM FIRSAT YILI

OSD Başkanı Haydar Yenigün, 2021 yılı beklentileri ile ilgili olarak da, dünya siyasetindeki yeni isimlerin otomotiv sektörüne etkilerinin olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Yenigün, “2021’de ABD’de Biden dönemi, Almanya’da Merkel’in yerine gelecek isim, İtalya’da hükümet değişimi gibi yenilikler ticaret ortamını oldukça değiştirecek gibi duruyor. Bu yeni dönem çeşitli fırsatlar ve riskler getirecektir. Pandemi nedeniyle dünya otomotiv ekonomisi parça ikmali sıkıntısı yaşıyor. Uzakdoğu’dan gelen çiplerin pandemi döneminde başka sektörlere imalat yapar hale gelinmesi nedeniyle şu anda yükselen otomotiv imalatı kapsanamayacak durumda. Bu da birçok markanın üretim ve pazar payı kaybetmesine neden olacak. Dolayısıyla, 2021 birçok riski ve fırsatı beraberinde getiriyor” dedi.

İHRACATIMIZ DÜNYADAN DAHA HIZLI TOPARLANIR

2021’de dünyadaki toplam otomotiv üretiminin yüzde 11 artarak 86 milyon adetlere çıkacağının öngörüldüğünü hatırlatan Yenigün, “Ben bunun bir miktar daha yüksek olacağını ve 90 milyona yaklaşacağını düşünüyorum. OSD olarak, otomotiv ürünlerimiz ve ihracatımızda yüzde 16’dan daha yüksek büyüme olacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla ihracat tarafında dünya öngörülerinin biraz daha üzerinde toparlanacağımızı öngörüyoruz. Geçmiş yılın eksiklerini kapatacağımız hatta bir miktar üste çıkacağımız bir yıl olmasını bekliyoruz” dedi.

Yenigün, 2021’de yeni marka yatırımlarının da olabileceğini öngördüklerini de söyleyerek, “Bunu sadece otomotiv ana sanayi yatırımı değil, yan sanayi, batarya ya da yeni elektrifikasyon kalemlerinden yapılacak olan yatırımlar olacağını da öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

OSD 2020 ÜRETİM VE İHRACAT VERİLERİNİ YAYINLADI

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılına ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. 2020 yılında toplam üretim 2019 yılına göre yüzde 11 azalarak 1 milyon 297 bin 854 adet, otomobil üretimi yüzde 13 azalarak 855 bin 43 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 335 bin 957 adede ulaştı.

Bu dönemde, Türk otomotiv sanayisinin Aralık ayı üretimi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 149 bin 614 adet olurken, aynı dönemde 92 bin 300 adet otomobil üretildi. Ayrıca, otomotiv sanayisinin 2020 yılı kapasite kullanım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, ağır ticari araçlarda yüzde 46, traktörde ise yüzde 51 oldu.

TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNDE DARALMA YÜZDE 8’İ BULDU

2020 yılında ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 daraldı. Bu dönemde, hafif ticari araç grubu yüzde 9 daralırken, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 8 arttı. Pazara bakıldığında ise, toplam ticari araç pazarı 2019 yılına göre yüzde 78, hafif ticari araç pazarı yüzde 77 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 82 arttı. Baz etkisi dikkate alındığında 2020 yılında ticari araç pazarı 2017 yılının yüzde 30 gerisinde kaldı. Yalnızca Aralık ayında yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 57 bin 314 adet, traktör üretimi 4 bin 983 adet oldu.

2020’DE İÇ PAZARDA YERLİ HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI YÜZDE 112 ARTTI

2020 yılında otomotiv pazarındaki toplam satışlar, 2019 yılına göre yüzde 62 artış kaydederek 796 bin 200 adet oldu. Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 58 oranında artış gösterdi ve 610 bin 109 adet seviyesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, 2020’de toplam pazar yüzde 5, hafif ticari araç pazarı yüzde 20, ağır ticari araç pazarı yüzde 36 düşüş gösterdi. Otomobil pazarı ise iç pazardaki yüksek talebin etkisiyle 10 yıllık ortalamaların yüzde 2 üzerine çıktı. 2020’de otomobil pazarında yerli araç payı yüzde 41 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Bu dönemde dikkat çeken bir diğer gelişme ise yerli hafif ticari araç satışlarının 2019 yılına göre yüzde 112 artması oldu.

İHRACATIN ŞAMPİYONU YÜZDE 15 PAYLA OTOMOTİV OLDU

2020 yılında otomotiv ihracatı 2019 yılına göre adet bazında yüzde 27 azalarak 916 bin 543 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 28 oranında azalarak 596 bin 616 adet oldu. Traktör ihracatı ise 2019 yılına göre yüzde 15 azalarak 13 bin 495 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörü toplam ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştirdi ve 15 yıldır üst üste ihracat şampiyonluğunu sürdürdü.  Aralık ayında toplam ihracatın yüzde 15,7’sini gerçekleştiren otomotiv sanayi, aylık sektörel ihracat sıralamasında da zirvede yer almaya devam etti.

OTOMOTİV SANAYİSİ 2020’DE 26 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPTI

2020 yılında 2019’a göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 17, Euro bazında ise yüzde 19 oranında azaldı. 2020 yılında, toplam otomotiv ihracatı 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 22 azalarak 9,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 23 azalarak 8,1 milyar Euro oldu. Aynı dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 20 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 11 oranında azaldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu