Gelecekteki Elektrikli Araçlarda Geçiş Yok! “Türkiye Batarya ve Elektrikli Araç Üretiminde Üs Oluyor”

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan "NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi" öncesinde sektör hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayram, Çinli şirketlerin Türkiye'de özellikle batarya ve elektrikli araç üretimi için bir alan arayışında olduğunu ve bu konudaki görüşmelerin hala devam ettiğini belirtti. Bayram, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'nin en az iki veya üç şirket tarafından elektrikli otomobil ve batarya üretimine odaklanacağını tahmin ediyor.

TEHAD Başkanı Berkan Bayram, AB otomotiv pazarında en fazla ithalat yapan ülkenin Çin olduğunu, ikinci sırada ise Türkiye olduğunu söyledi. Bayram, Çin’in şu anda Avrupa ve diğer yerlerde bu alanda yatırım yaptığını vurguladı ve “İki ay önce ithalat kalemlerinde Çin’e karşı otomotiv ürünlerinde yüzde 54’e denk gelen toplamda bir vergi artış söz konusu oldu.” Bu nedenle Çin, bu sorunu da ortadan kaldırmak için Türkiye’de bir yatırım yapmak zorunda. Lojistik açısından bakıldığında, Çin ayrıca uzaklığı kullanarak maliyetleri artırıyor. Türkiye, Avrupa’ya en yakın yer “dedi.

“Elektrikli araç ve bağlı teknolojilere yapılan yatırımlar bize istihdam sağlayacak.”

Bayram, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’nin en az iki elektrikli otomobil ve batarya şirketinin üretim merkezi olmasını beklediklerini belirterek, “Bu potansiyeli kaçırmamak adına özel sektör ve devlet işbirliği ile ne gerekiyorsa yapmak durumundayız.” Fosil yakıtlara olan bağlılığımızı azaltmak için çabalıyoruz. Bu nedenle, orada bir adım daha ileri gidemeyiz. Bununla birlikte, elektrikli araç ve bağlı teknolojiler, otonom sürüşten yapay zekaya, şarj istasyonlarından elektrik depolama ve batarya teknolojilerine kadar çeşitli katma değer sağlayan sektörel yapılar olarak hizmet ediyor ve bunların hepsinin bize iş yaratma potansiyeli sağlayacaktır. Bu nedenle, dünya çapındaki markalarımızı Türkiye’deki şirketlerle birleştirmek veya ortak bir masaya oturarak ortak bir fikir birliğine varmak zorundayız.”dedi.”

“Fuarda yatırımcılar ve dünya enerji liderleri buluşacak”

Bayram, “TEHAD ve Solis Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi, yeni mobilite ve enerji dünyası için yeni nesil ticari platform olma misyonunu üstlenen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi, Elektrikli Araç Şarj Altyapısı ve Teknolojisini sektör liderleri, devlet görevlileri, belediyeler, kamu hizmeti veren şirketler, sigorta şirketleri ve çok uluslu şirketler arasında TEHAD olarak üyelerimize tamamen destek veriyoruz ve fuarın stratejik ortağıyız. Sektöre ışık tutmaya ve potansiyelini en iyi şekilde kullanmaya odaklandık.

TOGG, ilk etapta 150 binin üzerinde ön sipariş alabilmiş olması açısından önemli bir başarı elde etti.

TEHAD Başkanı Bayram, TOGG’un sektöre kattığı ivmenin yanı sıra “Edirne’den Hakkari’ye kadar tüm bölgelerin elektrikli otomobil nedir?” sorusuna yanıt buldu. İlk aşamada 150 binin üzerinde ön sipariş alabilmiş olması önemli bir başarıdır. 2015-2016 yıllarında TESLA’da bunu gözlemledik. Bir sonraki gün TESLA’nın ön siparişine adını yazdırmak için insanlar geceden TESLA mağazası önünde sıraya giriyordu. TOGG bu hikayeyi paylaştı. Bu, Türkiye’de yılda 150 bin adetlik elektrikli otomobil pazarı olduğunu gösteriyor. çünkü ön sipariş bunu gösterdi.”dedi.

“Tek odaklı etkinlik”

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel, 31 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan “NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi” hakkında bir açıklama yaptı. Gürel, “Bu yıl 80’ne yakın katılımcı firma ve ortalama 16 Ülkeden 4 binin üzerinde sektör profesyoneli ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz” dedi. Sektördeki tek fuarız. Emobilite alanında en yüksek katma değeri sağlayan ürünler arasında batarya yer alıyor. Türkiye, batarya üretim merkezi olarak, tüm elektrikli araçlarda yer almak ve sektörde söz sahibi olmak için bir fırsat yakalayabilir.

2030’a kadar şebeke revizyonu için yaklaşık 1.5 milyar Avro toplam yatırım gerekecek.

Gürel, Türkiye’de şu anda 7 bin 500, özel ve kamuya ait olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 15 bin şarj istasyonu bulunduğunu belirtti ve 2030 yılına kadar şebeke revizyonu için yaklaşık 1.5 milyar Avro yatırım gerektiğine dikkat çekti. Gürel, TEHAD ve GENSED ile işbirliği yaparak Solis Fuarcılık olarak enerji depolama alanında Türkiye’nin önündeki fırsatı yakalamak için NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi ile eş zamanlı olarak güneş enerjisi ve depolama odaklı Solar+Storage NX Fuarı’nı düzenlediklerini söyledi.

2025 yılında Türkiye’de. 50 ila 60 bin elektrikli araç pazarı oluşacak.

TEHAD, 750-800 bin adetlik otomobil pazarında yıllık %1 ile %2 arasında elektrikli otomobil pazarı olduğunu belirtiyor. Elektrikli otomobil pazarı, 2021’de 2 bin adetlerdeyken geçen yıl 8 bin adetlere, bu yılın ilk 6 ayında 10 bin adetlere çıktı. 2023 yılı sonunda bu rakamın 30-35 bin adetlere ulaşması bekleniyor. 2025 yılında Türkiye’de olacak. 50 ila 60 bin elektrikli araç pazarı oluşacak. Bununla birlikte, Türkiye’de yaklaşık 7500 adet elektrikli taşıt şarj soketi ve yaklaşık 200MWsa şarj kurulu gücü vardır. 81 ilde şarj ünitesi mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu