Rusya’da bayiler Lada’yı liste fiyatının iki katına satıyor.

Otomotiv bileşenlerinde yaşanan kıtlık, tüm dünya pazarlarını etkisi altına almaya devam ediyor. Rusya'da Lada bayileri, Lada modellerini üreticinin açıkladığı fiyatın iki katına satmaya başladı.

Chip krizi olarak bilinen yarı iletken yonga kıtlığının sebep olduğu üretim sorunu, otomotiv sektöründe dengeleri değiştirecek noktaya geldi. Rusça olarak yayın yapan motor.ru web sitesi, Rusya’da Lada bayilerinin üreticinin ilan ettiği fiyat listelerine uymadığını, hatta Lada modelleri için listenin iki katına varan fiyatlar istediğini açıkladı.

Telefonla bayileri arayan tüketicilere ya hiç fiyat verilmediğini veya verilen fiyatın bayiye gittiğinde değiştiğini belirten site, bunun için, Türkiye’de bayilerin de sık baş vurduğu, çeşitli aksesuarların araca eklenerek fiyatların yükseltildiğini ve aksesuar almak istemeyenlere “aksesuarsız aracımız yok” denildiğini bildiriyor.

Bununla ilgili bir örnek de veren site, konuyu şu şekilde anlatıyor: Bayiler, 799.900 ruble olan manuel 5 vitesli 1.6 motorlu Lada Xray’e çeşitli aksesuarlar ve hayat sigortası gibi zorunlu olmayan ekstralar ekleyerek fiyatı 1 milyon 480 bin rubleye çıkarıyor. Bunun için paspas, alarm gibi toplamda 90 bin ruble tutması gereken aksesuarları 300 bin ruble, 130 bin ruble olması gereken hayat sigortasını da 250 bin ruble olarak fiyata ekliyorlar. Buna dosya ve işlem masrafları gibi çeşitli eklemeler de yapılarak 800 bin ruble civarında olması gereken aracın fiyatını 1.5 milyona kadar çıkarıyorlar.

Bayilere araç satın almaya giden müşteriler, aracın kendisine ne kadar fiyata mal olacağını ancak satın alma aşamasına geldiğinde öğrenebiliyor. Öncesinde sadece liste fiyatı belirtilse de sonradan yapılacak eklemeler başta gizleniyor. Duruma tepki gösteren müşterilere ise fiyatın yakında çok daha fazla artacağı belirtilerek, şimdi almazsa sonra pişman olacağı söyleniyor.

Eylül ayında yapılan araştırmaya göre, Rusya’da son on yılda araç fiyatları yüzde 200’e varan oranlarda artış gösterdi. Üstelik bu artıştan alt segmentlerden premium modellere kadar tüm sınıflar etkilendi. Örneğin 10 yıl önce 250 bin ruble civarında olan Lada baz modelleri, Eylül ayında 770 bin rubleye kadar çıktı. 2012 yılında 1 milyon 730 bin ruble olan Audi Q5’in fiyatı ise Eylül’de 4 milyon 445 bin ruble.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu