Mercedes-AMG’den elektrikli turbo

AMG mühendisleri ve Garrett, daha fazla güç, sıfır gecikme vaat eden elektrik motorlu bir turbo geliştirdi.

Mercedes bir yeniliğe daha önderlik ediyor. Almanya’nın Affalterbach kasabasındaki Mercedes-AMG AR-GE mertkezi, İsviçreli turbo üreticisi Garrett ile kafa kafaya verdi ve süperşarj kompresörle turboyu birleştiren bir teknolojiye imza attı.

Turboda iki türbin arasına yerleştirilen, kalınlığı 4 cm’den daha ince elektrik motoru sayesinde turbo-lag dediğimiz gecikmeyi ortadan kaldıran sistem, hem daha yüksek güç sağlarken, sıfır gecikmeyle performansı ciddi oranda artırıyor.

Bu teknoloji tamamen yeni değil, Formula 1 araçlarında da benzer bir teknoloji kullanılıyor. Audi de daha önce elektrikli bir turbo geliştirmiş ve ilk kez SQ7 modelinde kullanmıştı. Ancak Audi’nin sistemi, iki egzoz bir elektrikli olmak üzere 3 ayrı turbodan oluşuyor ve hem araca daha fazla ağırlık hem de daha fazla maliyet getiriyor.

Mercedes-AMG ve Garrett mühendislerinin ortak geliştirdikleri e-Turbo ise egzoz ve elektrik motorunu tek gövdede barındırıyor. Egzoz gazı basıncıyla çalışan bildiğimiz turbolarda egzoz gaz basıncı 1.400-1.500 d/d’da yeterli düzeye gelebildiği için turbo da bu devirlerde aktif hale gelir. Bu sürece turbo boşluğu (turbo-lag) denir.

AMG e-Turbo’da ise iki türbin arasına yerleştirilen elektrik motoru, kontağa basıldığı andan itibaren turbo milini çevirmeye başlıyor ve ezgoz basıncı yeterli düzeye gelinceye kadar görevi üstüne alıyor. Bu sırada turbo devri 170.000 d/d’ya kadar çıkıyor. Böylece rolantide bile aktif olan e-Turbo, sıfır gecikmeyle motora temiz hava basıyor ve turbo-lag ortadan kalkıyor. Bu da performansı artırarak tüm devir aralıklarında dinamik bir sürüş hissi veriyor.

Küçük elektrik motorunu 48 voltluk yerleşik elektrik sistemi (ek alternatör) harekete geçirecek. Turboşarj, elektrik motoru ve güç elektroniğinin sıcaklığını dengelemek içinse içten yanmalı motorun soğutma sisteminden yararlanılacak.

Affalterbach’lı AMG mühendisleri, bu yeni e-Turbo’dan ilk yararlanan modelin hangisi olacağını söylemiyor, ancak gelecek yıl üretim bandına çıkacak modellere ulaştıracaklarını belirtiyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu