Mercedes EQXX gerçek yol testinde 1000 km menzili aştı

Avrupa yollarında test sürüşüne çıkan Mercedes'in spor karakterli elektrik otomobil konsepti VISION EQXX, tek şarjla 1.008 km'lik yolculuğunu tamamladı. Varışta bataryası halen yüzde 15 dolu olan otomobil, 140 km daha menzil kat edebilir durumdaydı.

Birkaç ay önce Las Vegas CES Fuarı’nda tanıtılan Mercedes-Benz EQXX, sadece bir konsept otomobil değil, geleceğin üretim modellerinin teknolojisini sergileyen tamamen sürülebilir bir araç olduğunu kanıtladı. Bu bağlamda Mercedes, tek bir şarjla ve gerçek yol koşullarında 1.008 km uzunluğundaki bir yolculuğu tamamlayarak, aracın rekor kıran verimliliğini kanıtladı.

Almanya, Stuttgart yakınlarındaki Sindelfingen Ar-Ge merkezinden başlayan konseptin yolculuğu, İsviçre Alpleri ve Kuzey İtalya’yı geçerek Fransa’nın Côte d’Azur kentindeki Cassis bölgesinde sona erdi. Sürüşe çıkmadan önce bağımsız sertifikasyon kuruluşu TÜV Süd ekibi tarafından şarj prizi mühürlenen araçta aynı ekipten bir uzman sürüşe eşlik etti.

Aracın şarj girişi sürüşe çıkmadan önce bağımsız sertifikasyon kuruluşu TÜV Süd ekibi tarafından mühürlendi.

Aracın toplam yolculuğu 12 saat 2 dakika sürdü. Bu sürenin 11 saat 32 dakikası aktif sürüşte geçti. Etkileyici olan, 1.008 km kat ettikten sonra EQXX’in yol bilgisayarında batarya seviyesinin halen yüzde 15 oranında dolu gözükmesiydi. Bu batarya kapasitesiyle EQXX yoluna devam etse 140 km daha gidebilecekti. Daha da çarpıcı olan aracın 100 km’de sadece 8,7 kWh enerji tüketmesi oldu. Bu tüketim değeri, günümüzde satılan elektrikli bir B-SUV’nin neredeyse yarısı düzeyinde.

Üreticiler tarafından gerçekleştirilen uzun menzilli test sürüşlerinde yakıt verimliliğini kanıtlamak için genellikle testler düşük hızlarda yapılır. Ancak Mercedes, EQXX Almanya Otobanını 140 km/s hızla geçti ve zaman zaman trafik yoğun şehirlerden de geçtiği için tüm yolculuk boyunca ortalama hızı 87,4 km/s oldu.

Almanya, İsviçre, İtalya ve Fransa’daki hava koşulları, 3 ila 18 santigrat derece arasında değişken sıcaklıklar gösteriyordu. Yolculuk, otoyol sürüşü, dağ yolları, uzun yokuş tırmanmaları ve sıkışık trafik şartlarında geçti. Böylece EQXX değişken yol ve hava şartlarının neredeyse tamamında test edilerek verimliğini gerçek hayat şartlarında kanıtlamış oldu.

100 km’de 8.7 kWh’lık rekor tüketim düzeyi, Mercedes mühendislerinin aerodinamik, ağırlık tasarrufu önlemleri, batarya ve güç aktarma teknolojisi konusundaki yoğun çalışmalarıyla mümkün oldu. EQXX, dinamik bir tasarım, arka cephenin önden daha dar olduğu su damlası şekli, aktif panjurlar ve aktif bir arka difüzör gibi aero bileşenlerin akıllı kullanımı sayesinde 0.17 cd’lik çok düşük bir aerodinamik katsayısına sahip. Bir diğer çok önemli faktör ise Bridgestone’un 185/65 R 20 97 T ölçülerinde ve seri üretim araçlarda eşi benzeri olmayan bir düşük yuvarlanma direncine sahip Turanza Eco lastiklerle yürüyor olması. Araçta ayrıca navigasyon gibi yardımcı sistemlere güç sağlayan 12 Volt’luk bir bataryayı besleyen ve 117 güneş hücresinden oluşan güneş panelli tavan bulunuyor. Bu panel, aracın kat ettiği menzilinin yüzde 2’si oranında katkı sağladı. Yani araç bu tavan paneli sayesinde 20 km’yi aşan bir menzil avantajı kazandı.

Araçtaki elektrikli güç sistemi, Mercedes-AMG Petronas F1 Takımı’nın desteği ile geliştirildi. Elektrikli motor, arka tekerleklere iletilen 241 hp’lik bir güç üretiyor. 900 voltluk lityum-iyon pil paketi, seri üretim modeli EQS’dekine benzer bir yapı, ancak EQXX konseptindeki 100 kWh’lık batarya paketi, yüzde 50 daha az hacme ve yüzde 30 daha düşük ağırlığa sahip. Bataryaları optimum sıcaklıklarda tutmak için geliştirilen termal yönetim sistemi, sürtünmeden etkilenmeyen ve gövde altı hava akışını kullanan pasif güç aktarma organı ile soğutma işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu özellikler, Mercedes’in “benchmark efficiency” (karşılaştırmalı verimlilik) olarak adlandırdığı, aracın yüzde 95 gibi rekor bir verimliliğe ulaşmasını sağlıyor.

Mercedes-Benz Group AG Yönetim Kurulu Başkanı Ola Källenius: “Başardık! EQXX, gerçek yol ve  trafik koşullarında tek bir şarj ve sadece 8,7 kWh/100 km’lik bir tüketimle 1.000 kilometreden fazla yol kat etti. ve VISION EQXX, şimdiye kadar yapılmış en verimli Mercedes olduğunu gösterdi. Arkasındaki teknoloji programı, elektrikli araçların geliştirilmesinde bir kilometre taşını işaret ediyor” dedi.

Mercedes yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar, konsept teknolojisinin bir kısmının Mercedes’in yeni kompakt aracına, muhtemelen C-Serisi’nin tamamen elektrikli eşdeğeri olacak EQC’ye hayat vereceğine işaret ediyor. Eğer durum tahmin ettiğimiz gibiyse ve EQXX konseptinden elde edilen teknoloji EQC sedana uygulanırsa Tesla Model 3’ün karşısına müthiş bir rakip geliyor demektir.

Konuyla ilgili fikirlerinizi yorum olarak paylaşın lütfen.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu