Öğrenciye, çaycıya paravan şirket kurdurup devleti 2,5 milyar TL dolandırdılar

Paralel ithalat yoluyla yurt dışından Türkiye'ye araç getiren 20 şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Gümrük müfettişleri, milyon euro değerindeki lüks araçları değerinin altında beyan eden bu şirketlerin devleti 2,5 milyar lira zarara uğrattığını ortaya çıkardı.

Ticaret Bakanlığı, ikinci eldeki fahiş fiyat fırsatçılarına dur demek için önlemler açıklarken, “grey market” olarak bilinen paralel ithalatçılar, paravan şirketler kurarak sıfır km lüks araçları bedelinden düşük gösterip devleti dolandırıyorlar. Gümrük müfettişlerinin ortaya çıkardığı olayda 20 paralel ithalatçı şirket hakkında soruşturma başlatıldı.

Distribütörlerden bağımsız olarak ithalat belgesi alan bazı galericiler, özellikle yüksek fiyatlı lüks otomobilleri yurt dışından ülkemize getiriyorlar. Paralel ithalat olarak anılan ve “grey market” adı verilen bu yöntem, hukuka uygun yapıldığında bir sorun yok, ancak bu işi yapan bir çok galericinin mevzuatın açıklarından faydalanarak devleti dolandırdığı ortaya çıktı.

Paralel ithalat yapan 20 şirketin, paravan firmalar kurarak, çifte faturalandırma yoluyla otomobilleri gümrükte düşük fiyattan gösterdiği, bu yolla vergi kaçırdığı tespit edildi. Paralel ithalattan devletin bugüne kadar 2,5 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. Bakanlık 20 şirketi mercek altına alarak soruşturma başlattı. Almanya, İrlanda, ABD, Kanada, Avusturya ve Fransa Gümrük İdareleri’ne de konu hakkında yazılar yazıldı.

Piyasa değerinin altında gösteriyorlar

Ticaret Bakanlığı 2021 yılının sonunda Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’nde Porsche, Ferrari, Mustang, Mercedes, Land Rover gibi pahalı arabaların bazı şirketler tarafından piyasa değerinin altında fiyatlarla ithal edilmiş gibi faturalandırılarak, Hazine’nin zarara uğratıldığına yönelik ihbarlar üzerine harekete geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla gümrük müfettişleri ön inceleme başlattı. Lüks araçları paralel ithalat yapan bazı firmaların getirdiği, bunların da yurt dışındaki gönderici şirketlerle örgüt içinde hareket ettiği belirlendi.

Öğrenciye, çaycıya paravan şirket kurmuşlar

Sabah’ta yer alan haberde, incelemeyi derinleştiren müfettişler, paralel ithalat yapan bazı şirketlerin, Türkiye’de öğrenci, çaycı gibi isimlerin üzerine sanal ofisler kurduğunu, yurt dışında üreticiden otomobilleri alan gönderici şirketlerle de irtibatlı olduklarını tespit etti. Yurt dışında kurulu şirketlerin sahiplerinin de çoğunlukla Türk olduğu belirlendi. Hem yurt içinde hem de yurt dışında kurulan paravan şirketler aracılığıyla otomobillerin fiyatlarının gümrük idarelerinde eksik beyan edildiği ortaya çıkarıldı.

5.500 araçla ilgili belge istendi

Almanya, İrlanda, ABD, Kanada, Avusturya ve Fransa Gümrük İdareleri’nden 5.500 araçla ilgili bilgi-belge istendi. Aynı zamanda Türkiye’deki distribütörlerle de yazışmalar yapılarak, araçların şasi numaralarından gerçek fiyatları tespit edilmeye çalışıldı. İthal araçların Türkiye’de beyan edilen fiyatı ile yurt dışındaki gerçek fiyatı arasında ciddi farklılıklar olduğu belgelerle ortaya çıkarıldı. Lüks arabaları yurt dışından Türkiye’ye gönderen firmaların banka kayıtlarından hesap hareketleri incelendi.

GÜMRÜKTE GERÇEK DEĞERDEN BEYAN EDİLİRSE

  • Fiyat (Euro): 150.000 (2.776.995 TL)
  • Gümrükte KDV matrahı (%18) 2.776.995 TL
  • ÖTV tutarı (%220) 6.109.389 TL
  • KDV tutarı (%18) 1.599.549 TL
  • Toplam araç bedeli: 10.485.933 TL
  • Toplam vergi ödemesi (ÖTV-KDV) 7.668.938 TL

GÜMRÜKTE DÜŞÜK DEĞERDEN BEYAN EDİLİRSE

  • Fiyat (Euro): 100.000 (1.851.330 TL)
  • Gümrükte KDV matrahı (%18) 1.851.330 TL
  • ÖTV tutarı (%220) 4.072.926 TL
  • KDV tutarı (%18) 1.066.366 TL
  • Toplam araç bedeli: 6.990.622 TL
  • Toplam vergi ödemesi (ÖTV-KDV) 5.139.292 TL

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu