“ÖTV’de indirim beklentisi yersiz”

İkinci el araç sektörünün kurumsal temsilcilerinden Otomerkezi.net, sektörün içinde bulunduğu güncel durum ile ilgili değerlendirmelerini ve geleceğe dair öngörülerini paylaştı. Son 1,5 aylık dönemde, ÖTV'de indirim beklentisi nedeniyle pazarın negatif yönde etkilendiğini kaydeden Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "ÖTV konusunda, kısa vadede hayata geçecek bir indirim beklentisinin artık yersiz olduğunu önemle belirtmek istiyoruz. Sektörün tek çıkış yolu uygun faiz ve yüksek vade." dedi.

Belirsizlik ortamının hakim olduğu otomotiv sektörüne dair gelişmeleri ve öngörülerini paylaşan Otomerkezi.net, tüketiciler için kritik öneme sahip olan taşıt ve tüketici finansmanı çözümlerinin önemine dikkat çekti.  “Otomotiv sektöründe son dönemde spekülatif söylemlerin yüksek düzeyde.” şeklinde konuşan Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Ancak birçoğu gerçekdışı ve sektöre ivme kazandıracak en önemli adım uygun faiz ve yüksek vade ile araç satın almak isteyen tüketicilere kredi sunmak.” açıklamasını yaptı.

“ÖTV’de düzenleme ya da indirim kısa vadede gündeme gelmez”

“Otomotiv sektörü maalesef son dönemde spekülasyonlara mahkum edilmiş durumda, sektörün dinamiklerini oynatacak birçok açıklama sürekli gündeme geldiği için fiyat istikrarı sağlanamıyor. Ağustos ayında siyasi söylem olarak dile getirilen ÖTV indirimi vaatleri toplumda yankı uyandırmıştı; herhangi bir sıfırlanma durumunun dünyada örneği olmadığı gibi ülkemizde de kısa ve orta vadede mümkün olmayacağını  dile getirmiştik.” ifadelerine yer veren Karakaş, “25 milyonluk Türkiye otomobil pazarı da dahil olmak üzere genel çerçevede sektör negatif olarak etkilendi.  Tüketici, hali hazırda devlet kanadından bir ÖTV indirimi beklentisi içine girmeye başladı ve 45-50 gündür bu süreç devam ediyor. Ancak ÖTV tarafında herhangi bir düzenleme ya da indirimin kısa vadede gündeme gelmeyeceği,  tüketici tarafındaki beklentinin yersiz olduğunu önemle belirtmek istiyoruz.” dedi.

Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş

“6 bin kilometre/6 ay şartı pozitif etki etmekte yetersiz kaldı”

Stokçuluğa karşı getirilen kararla ilgili olarak görüşlerini paylaşan Karakaş “Öte yandan 6 bin kilometre/6 ay şartı ile pazarı manipüle eden ve stokçuluk yapanların önünü kesilmesi hedeflense de, bireyleri kapsamayışı, cezai yaptırımın caydırıcı olmayışı ve maalesef Ağustos ayı sonu itibariyle elimizde olan verilere göre, 354 bin adetlik sıfır araç satışının olduğu atmosferde pozitif bir etki yaratmakta yeterli olmadı. Zira üretim ve tedarik problemleri birçok marka ve modelde halen devam ediyor ve bu durum direkt olarak ikinci el araç pazarına da etki ediyor.” açıklamasını yaptı.

“Yıllık yüzde 50’ye dayanan faiz oranıyla karşılaşan tüketici otomobil almaktan vazgeçer”

Şirketin başındaki isim, satın alma kararını en çok etkileyen kredi unsuruyla ilgili ise “Merkez Bankası politika faizini düşürdüğü ortamda, tüketicilerin banka kredilerinde karşılaştığı 2 kat 3 kat daha yüksek faiz, sektörümüzün en büyük problemidir. Otomobil satın almak isteyen vatandaşlar yıllık yüzde 50’ye varan faiz oranlarıyla karşı karşıya. Bu faiz oranlarını gören tüketiciler doğal olarak satın alma kararından vazgeçiyor.” dedi.

“İçinde bulunduğumuz günler araç almak için en doğru zaman”

“Bir an önce bankaların politika faizine uyumlu bir taşıt finansman çözümü üretmesi ve BDDK’nın belirlemiş olduğu vade oranlarıyla kredi vermesi büyük önem taşıyor. Aksi durumda hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç pazarının içinde bulunduğu negatif pozisyondan çıkması bir hayli zor görünüyor.” ifadelerine yer veren Otomerkezi.net CEO’su, fiyat öngörülerini de paylaştı. Karakaş: “Haziran ayının son haftasından bugüne kadar ikinci el otomobil fiyatları yüzde 15 düşse de, döviz kurundaki nihai durum sebebiyle stabil kalması mümkün görünmüyor. İçinde bulunduğumuz günler, bu yılın en düşük fiyat ortamını yansıtıyor. Yılın son üç ayında ortaya çıkacak uygun kredi faizi ve yüksek vade olanağı hem alıcı hem de satıcı tarafında en büyük umut olarak görülüyor. Geniş perspektifte baktığımızda, Eylül ve Ekim ayları tüketici için otomobil satın almak adına bir fırsat sunuyor.  Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji kriziyle paralel olarak üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte kademeli olarak sıfır kilometre araç fiyatları artacaktır; yine paralel olarak 2023 yılının ikinci çeyreğinde ikinci elde de radikal bir fiyat artışı bekliyoruz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu